غلامحسین اسماعیلی سخنگوی قوه قضاییه در بیست و سومین نشست خبری خود با اصحاب رسانه که امروز (سهشنبه ۱۹ فروردین ماه) به صورت آنلاین برگزار شد، ضمن تبریک به مناسبت سال جدید و اعیاد شعبانیه و میلاد منجی عالم بشریت حضرت ولیعصر(عج) گفت: امسال از سوی رهبر معظم انقلاب به نام سال جهش تولید نامگذاری شد و در سال ۱۳۹۸ هدف نظام و راهبرد تعیین شده از سوی مقام معظم رهبری رونق تولید بود، خوشبختانه نتیجه تلاشهای همکاران ما در جلوگیری از تعطیلی بیش از ۹۹۰ واحد تولیدی و پیشگیری از بیکار شدن کارگران این واحدها و ایفای نقش قوه قضاییه در تحقق رونق تولید بود.
اسماعیلی بیان کرد: در سال ۱۳۹۹ با هدف تحقق جهش تولید سعی خواهیم کرد با کمک و حمایت حقوقی و قضایی از واحدهای تولیدی از جمله تأمین امنیت قضایی به بهبود کسب و کار با اصلاح ساختارهای فساد و رفع دیوانسالاریهای زائد و حذف دالانهای تاریک و تو در توی صدور مجوز و امضاهای طلایی و به ویژه مبارزه قاطع با قاچاق کالا سهم خود را در انجام این مأموریت ایفا کنیم.
سخنگوی دستگاه قضا گفت: یک سال و یک ماه از آغاز مدیریت تحول قوه قضاییه سپری شد، در این مدت تلاش کردیم مردم و مخاطبان ما و همکاران تحول را به خوبی احساس کنند و سعی کردیم مراجعان به دستگاه قضا طعم شیرین عدالت را بچشند.
وی افزود: حال به شکرانه این توفیق از خداوند و همه همکارانی که با تلاش و مجاهدت شبانه روزی گام برداشتند، تشکر میکنم.
سخنگوی قوه قضاییه گفت: در مجموع در سال ۹۸ بیست و دو نشست خبری برگزار شد و به بیش از ۴۹۰ سوال پاسخ داده شد و این عملکرد در مقایسه با دوره گذشته رشد ۵۰ درصدی از لحاط تعداد جلسات برگزار شده و سوالات پاسخ داده شده داشته است.
اسماعیلی تصریح کرد: تغییر و اصلاح روشهای مدیریتی در سطوح مختلف قوه قضاییه با بهرهگیری از روشهای مدیریتی پویا و میدانی و مردمی از جمله دیگر برنامههای ما بود.
وی افزود: رئیس قوه قضاییه در سال گذشته ۱۷ سفر استانی داشت و اگر بیماری کرونا نبود، قرار بود این سفرها به ۲۰ عدد برسد.
اسماعیلی گفت: از ۸ واحد قضایی و ۶ زندان در تهران و سراسر کشور بازدید کرد و خوشبختانه این الگوی مدیریتی به تمام بخشهای مختلف قوه قضاییه تسری پیدا کرد و بازدید مدیران قوه قضاییه بیش از ۶۰ درصد رشد داشته است.
سخنگوی قوه قضاییه درباره اقدامات ماههای پایانی سال گذشته گفت: رسیدگی به گردندههای مسن از جمله برنامههای ما بود و بیش از ۵۰ درصد از پروندههای مسن رسیدگی شد، اما شیوع بیماری کرونا مجال رسیدگی به این پروندهها را از ما گرفت و تدابیری صورت گرفته که این دستورالعمل استمرار داشته باشد و در ۶ ماهه اول سال بخش عمدهای از پروندهها رسیدگی شود.
وی افزود: فعالیت مجدانه رسیدگی به پروندههای مربوط به اخلال در نظام اقتصادی از جمله برنامههای ما بود و در سال گذشته شعب ویزه رسیدگی به پروندههای اخلال در نظام اقتصادی در تهران رای به محکومیت ۲۶۰ نفر، در خراسان رضوی ۳۳ نفر، در فارس ۳۱ نفر، در اصفهان ۳۰ نفر، در هرمزگان ۱۱ نفر، در گلستان ۳ نفر و در قم ۳ نفر داده شد.
اسماعیلی ادامه داد: قرار ما با مردم این بود که به جای اینکه بگوییم چه میخواهیم بکنیم، نتیجه اقدام خود را به آنها اعلام کنیم.
سخنگوی دستگاه قضا درباره تعاونیهای اعتباری گفت: این تعاونیها قارچ گونه رشد کردند و اموال مردم را حیف و میل کردند، برای ساماندهی این تعاونیها دولت و قوه قضاییه پای کار آمدند و ستادی تشکیل شد و قرار شد برای گره گشایی از مردم در تعدادی از این تعاونیها خط اعتباری از بانک مرکزی اختصاص پیدا کند و از محل این خط وجوه مردم پرداخت شود و به مرور اعتبارات این خط از محل اموال تعاونیها عودت داده شود.
وی افرود: قوه قضاییه بعد از این اقدام موفق شد صرفا در ماههای پایانی هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان از اموال تعاونی افضل توس را به بانک مرکزی انتقال دهد. همچنین هزار و ۴۵۰ میلیارد تومان از اموال تعاونی وحدت منتقل شد و ۳۰۰ میلیارد تومان از تعاونی فرشتگان و ۶۰۰ میلیارد تومان از اموال تعاونی ثامن به بانک مرکزی و بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان آن به مردم داده شد و اموال دیگری شناسایی شده است که به مرور آنها به فروش میرسند تا تمام یا بخش عمدهای از اموال تأمین شود.
اسماعیلی در پاسخ به سوالی درباره تدابیر دستگاه قضا برای ادامه روند دادرسی در دوران کرونا گفت: خوشبختانه دیروز در جلسه مسئولان عالی قضایی کلیات دستورالعمل رسیدگی به پروندههای قضایی را تا پایان دوره کرونا ابلاغ کردیم و جزئیات آن در جلسه امروز معاون اول قوه قضاییه بررسی میشود و فردا این دستورالعمل پس از تصویب رئیس قوه قضاییه ابلاغ خواهد شد.
وی ادامه داد: تلاش شد هم سلامت همکاران و هم سلامت مراجعین با رعایت فاصله گذاری فیزیکی با استفاده از فناوری و سامانههای مربوطه به گونهای باشد که سلامت مراجعین و همکاران به خطر نیفتد و دادرسی تعطیل بردار نیست و با رعایت موارد حفظ سلامت کارکنان، رسیدگیها مجددا آغاز میشود.
سخنگوی قوه قضاییه گفت: این دستورالعمل مبتنی بر دستورات ستاد مقابله با کرونا است و قوه قضاییه عضو این ستاد است و دادستانها در ستاد حضور دارند و مصوبات ستاد را عملیاتی میکنند و به اجرای این مصوبات کمک میکنند. رویکرد مصوبه جدید ستاد کرونا توجه به اقتصاد و معیست مردم و همزمان سلامت آنهاست. چرخ اقتصاد باید بچرخد.
وی ادامه داد: اختلاف نظری میان روسای قوا نیست.
اسماعیلی درباره شعار امسال گفت: وطیفه خود میدانیم که راهکارهای کلان نظام را انجام دهیم و در اولین جلسه مسئولان قوه قضاییه در هفته اول فروردین این موضوع در دستور کار قرار گرفت و نقش قوه قضاییه مشخص شد و ستاد اقتصاد مقاومتی در جهت تحقق شعار مأموریت قرار گرفت.
سخنگوی دستگاه قضا با اشاره به پروندههای پزشکی گفت: این پروندهها در حال رسیدگی هستند و در شهرستانها رأی صادر شده و مابقی هم به زودی صادر میشود.
وی درباره رفتارهای آمریکا در موضوع سلامت مردم گفت: متأسفانه اقدامات آمریکا با هیچ یک از موازین حقوقی و بین المللی سازگاری ندارد. امروز همه قبول دارند که حق حیات در زمره حقوق اولیه جامعه بشری است و حق سلامت حقوق عامه است و این حقوق تبعیض بردار نیست و ملیت و نژاد نمیشناسد و گویش، تابعیت و زبان تأثیری در این حقوق ندارد. اقدامات آمریکا در زمینه تحریم اقلام پزشکی و راه زنی و سرقت دریایی و هوایی جنایت علیه بشریت است و مصداق تبعیض جامعه بشری است، اگرچه با تمام این جنایت آمریکا نتوانسته این بیماری را در کشور خود رفع کند، اما نهادهای بین المللی باید استقلال خود را حفظ کنند و از زیر فشار دولتهای زورگو خارج شوند و وظیفه انسانی خود را به نحو شایسته انجام دهند، اما شاهد قصور این نهادها هستیم و امیدواریم این نهادها وظیفه خود را به درستی انجام دهند.
اسماعیلی با اشاره به اعطای مرخصی و عفو به زندانیان گفت: قوه قضاییه تمایل دارد یکایک زندانیان را در چارچوب قانون برخوردار کند، سه گروه از زندانیان بعد از اعطای مرخصی و عفو در زندان ماندند. زندانیانی که مرتکب جرایم خشن شدند و به جهت امنیت جامعه فعلا این گروه به مرخصی نرفتند، اما در شرایط مناسب برای این گروه هم تسهیلاتی فراهم میشود، اما در این برهه خیر. گروه دوم زندانیانی هستند که ضوابط و مقررات شامل حال آنها بود، اما استفاده از مرخصی نیازمند اقداماتی همچون سپردن تأمین بود، اما برخی از زندانیان، چون تأمین مناسب فراهم نکردند از مرخصی استفاده نکردند، مطابق بخشنامه رئیس دستگاه قضا مصوب شد که با نظر مدارا تأمین این افراد تخفیف داشته باشد.
وی افزود: گروه سوم زندانیانی هستند که هنوز حکم نگرفتند و مرخصی شامل حال آنها نمیشود، اما اگر کسی قرار تأمین کفالت و وثیقه داشته باشد، از زندان بیرون میآید. به عنوان فردی آزاد تا زمان صدور حکم بیرون خواهد ماند و قرار شد که بررسی شود که قرار این افراد هم تخفیف داشته باشد.
اسماعیلی درباره پرونده شهردار شیراز گفت: سال گذشته سیلابهایی در زمان نوروز داشتیم و اعلام شد بنای قوه قضاییه این است که علل سیلابها بررسی شود و ترک فعل برخی از مدیران شهرداری در استان گلستان و فارس منجر به تشکیل پرونده شد و هم شخصیت حقوقی و حقیقی شهرداران به محکومیت کیفری و پرداخت دیه و جبران خسارت محکوم شدند، اما رأی هنوز قطعی نشده است.
وی ادامه داد: قوه قضاییه شعار نداد و برای دفاع از حقوق مردم قدم برداشت.
سخنگوی دستگاه قضا درباره اظهار نظر رئیس پلیس تهران درباره افزایش سرقتها به دنبال آزادی و عفو زندانیان گفت: از زحمات عزیزانمان در نیروی انتظامی تشکر میکنم، اما فرمایش رئیس پلیس صحیح و منطبق با واقعیت نبود، بلکه نتیجه تحلیل بود و بررسیهای ما حکایت دارد که در ۴۵ روز اخیر آمار سرقتها کاهش داشته است و اصلا افزایشی نداشتیم. اینکه گفته شد این سرقتها توسط زندانیان مرخصی رفته انجام شده هم منطبق با واقعیت نبود، بلکه عدد دستگیری این زمان کمتر بوده است و در میان دستگیر شدگان بودند افرادی که سابقه داشتند، اما در ابتدا تعداد افراد مرخص شده را عدد درشتی اعلام کردند و این تعداد سپس به ۴۱ نفر رسید و در تهران فقط یک نفر بازداشت مجدد داشته است.
وی گفت: اکثر این زندانیان ضوابط را رعایت کردند، اما ما خود اسامی و اطلاعات این زندانیان را برای رصد به پلیس دادیم، اما اینکه گفته شد که تعداد زیادی از زندانیان مجدد بازداشت شدند، با بررسیهای دقیق ما انطباق ندارد.
اسماعیلی با اشاره به پرونده طبری اظهار کرد: این پرونده به دادگاه رفته است و تشریفات برگزاری جسات آن برگزار میشود و پیش بینی ما این است که اردیبهشت ماه اولین جلسه آن برگزار شود.
سخنگوی دستگاه قضا با اشاره به آمار فوتیهای ناشی از مصرف الکل گفت: آمار نگران کننده است، بیش از ۶۰۰ فوتی و بیش از ۳ هزار مسموم داشتیم. افرادی که در اثر مصرف الکل جان خود را از دادند یا افرادی که دچار مسمومیت شدند در شرایطی که کادر درمان مجاهدانه خدمت رسانی میکنند، این افراد بار مضاعفی روی دوش خدمتگزاران حوزه سلامت شدند.
وی گفت: مصرف الکل درمان نیست، بلکه سمی کشنده است و این آمار بسیار بالا ثابت کننده این امر است و عرضه کنندگان الکل که الکلهای غیر استاندارد تولید کردند و موجب آسیب دیدن هموطنان شدند در خوزستان دستگیر شدند، تعدادی از عرضه کنندگان الکل در خراسان بازداشت شدند. در برخی از استانهای دیگر هم بازداشتی عرضه کنندههای الکل غیر استاندارد را داشتیم و این افراد باید پاسخگوی اعمال خود باشند، لذا به مصرف کنندگان و عرضه کنندگان هشدار میدهم که جان مردم را به خطر نیندازند و مجرمان برخورد قاطع قوه قضاییه را شاهد خواهند بود.
اسماعیلی با اشاره به وضعیت محمد علی نجفی تصریح کرد: اینکه گفته می شود هم بندی یکی از زندانیان (نجفی) به کرونا مبتلا شده کذب است، هیچ احدی در اندرزگاه مبتلا به کرونا نیست.
وی افزود: بعد از قطعی شدن رأی صادره درباره نجفی، نسبت به مرخصی رفتن او تصمیم گیری میشود.
سخنگوی دستگاه قضا درباره دستگیری هومن پروین تصریح کرد: هومن پروین در ارتباط با پرونده قاچاق سوخت بازداشت شده است و اکنون رأی در حال اجرا است و محکوم به پرداخت میلیاردی جزای نقدی محکوم شده است. بخشی از آن در یک مورد بیش از ۳۰ میلیارد تومان واصل شد و روند اجرای دادنامه ادامه دارد و به لحاظ اهمیت قاچاق، با قاچاقچیان خصوصا قاچاق سوخت با قاطعیت رفتار میشود و دستورات لازم صادر شده است. اینکه گفته شد کسی جز او در زندان بوده صحت ندارد و از همان ابتدا خود این فرد به زندان رفته است.
اسماعیلی درباره انتقادات وارد شده به دستگاه قضا گفت: آنهایی که این اقدام مدبرانه را تحسین کردند به مراتب بیش از اندک مواردی که بود انتقاد شد. این اقدام الگویی برای مطالبه در کشورهای مختلف دنیا شد که چرا این اقدام در آمریکا که بیشترین زندانی را دارد انجام نمیشود و ما به بسیاری از زندانیان اتباع بیگانه و زندانیان امنیتی مرخصی دادیم.
وی افزود: ما ادعا نکردیم که ۱۰۰ درصد زندانیان به مرخصی آمدند، بلکه به بسیاری از زندانیان مرخصی دادیم و برای مرخصی و عفو شاخص قرار داده شد. برخی از افراد با این شاخصها مطابقت داشتند و از مرخصی استفاده کردند. انتقادات را وارد نمیدانیم، ما برای دیگر کشورها الگوسازی کردیم و هم زندانیان و خانواده آنها و مردم از این اقدام تشکر کردند.
سخنگوی دستگاه قضا با اشاره به آخرین وضعیت زندانیان سقز گفت: متأسفانه حادثهای در زندانها داشتیم که با توطئه از ناحیه برخی از زندانیان از جمله تبانی شاهد فرار تعدادی از زندانیان بودیم، اما بلافاصله اعلام کردیم که هم باید این زندانیان دستگیر شوند هم با آنهایی که قصور کردند برخورد شود. هم اکنون پروندههایی تشکیل شد و تمام بخشهای مختلف پای کار آمدند و اکثر آنها دستگیر شدند و تعداد انگشت شماری از آنها بیرون ماندند و همچنین عامل اصلی و طراح توطئه دستگیر شد و تمامی کسانی که جزء مجرمان خطرناک بودند به موقع دستگیر شدند و اشخاصی که باقی ماندند آنهایی هستند که اتهامات سنگین ندارند و اگر کسانی که باقی ماندند خودشان بازگردند و حتما به آنها کمک میشود.
وی افزود: این درسی برای زندان بانان بود و چون عوامل وظیفه شناس و آگاه بودند و به امنیت اهمیت میدادند، توانستیم امنیت باقی زندانها را حفظ کنیم و مشخص شد این مورد خاص نتیجه تبانی بود و به همین منظور از دستگاههای امنیتی و نیروی انتطامی که برای افزایش امنیت به ما کمک کردند تشکر میکنم و اکنون هم امنیت و هم سلامت زندان تأمین است.
اسماعیلی گفت: درست است که مجرمان باید مجازات شوند، اما آنها حقوقی دارند و تمام اقدامات حوزه بهداشتی انجام شده و هیچ نگرانی نداریم.
دیدگاه تان را بنویسید