رحمان قهرمان پور با اشاره به انتخاب آنتونی بلینکن به عنوان وزیر امور خارجه پیشنهادی جو بایدن با بیان این که باید دید بلینکن در دوره وزارتش هم بر اساس دیدگاه ها و نظراتی که قبلا داشته است عمل می کند یا خیر، گفت: با توجه به این که احتمالا جو بایدن به خاطر سنش رییس جمهور تک دوره ای خواهد بود تلاش دارد تا تیم جوان و قوی را در کنار خود داشته باشد. تیم سیاست خارجی بایدن بر خلاف دوره اوباما احتمالا نقش بیشتری در سیاست خارجی آمریکا بازی خواهد کرد از این رو به افراد توانمند و کارآمد نیاز دارد.
وی گفت: بایدن کارهای زیادی برای انجام دادن دارد تا راه را برای دموکرات ها در 2024 باز کند و از سویی میراث خوبی هم از خود به جای بگذارد از این رو معتقدم تیم بایدن هدفدار انتخاب شده اند.
این کارشناس مسایل بین الملل تصریح کرد: با شناختی که از افراد معرفی شده داریم باید گفت آنها بیشتر به چندجانبه گرایی تمایل دارند هر چند که واقعیت ها در میدان نشان می دهد آمریکا باید سهم بیشتری از توان و امکانات و توجه خود را به مهار چین اختصاص دهد که برای این کار تنها خودش است و موضوع جنبه یک جانبه پیدا می کند. هنوز نمی دانیم در صحنه عمل و واقعیت تیم سیاست خارجی بایدن چگونه و با چه روشی عمل خواهد کرد. در عین حال جو بایدن در کمپین های انتخاباتی اش در بحث ایران و چین مدعی شده است که ایران و چین باید رفتار خود را بر اساس قواعد بین المللی تنظیم کنند.
قهرمان پور با اشاره به اظهارات وندی شرمن درباره بازگشت آمریکا به برجام که گفته است این امر پیچیده خواهد بود گفت: بعید به نظر می آید بایدن از هزینه ای که ترامپ برای خروج از برجام داده است دست بکشد یا از آن استفاده نکند و صحبت های شرمن هم موید همین مساله است. برداشتن تحریم ها آسان نخواهد بود و بحث موشکی احتمالا در دست انداز منافع طرف ها قرار می گیرد و اینکه همه تحریم ها طبق برجام و نیز تحریم هایی که فراتر از آن اعمال شده است برداشته شود نیز احتمالا با مشکل مواجه می شود. به نظر در داخل تیم بایدن درباره اینکه بدون پیش شرط و یک باره به برجام بازگردند یا نه دیدگاه های متفاوتی شکل گرفته است. تیم بایدن دارد از خوشبینی قبلی فاصله می گیرد و بلینکن هم از این فضا متاثر خواهد بود.
وی در ادامه به تاثیر و نقش کاملا هریس در تعامل دولت بایدن با مساله ایران اشاره کرد و گفت: با توجه به نقش و جایگاهی که هریس در انتخابات داشت، بیشتر از معاونان روسای جمهور قبلی موثر خواهد بود و تیم امنیت ملی بایدن را باید به علاوه کاملا هریس در نظر گرفت. در هر حال او تاکنون به گونه ای برخورد کرده است که نشان داده بی میل به آن نیست که شانس خود را در 2024 برای ریاست جمهوری امتحان کند، از این رو شاهد اقدامات و نقش آفرینی جسورتری از سوی او خواهیم بود.
این کارشناس مسایل بین الملل خاطرنشان کرد: البته در دولت بایدن یک تعارض است؛ میزان مهار چین و تعامل با اروپا دو سیاست متمایز یک جانبه گرایی و چند جانبه گرایی را می طلبد و این تعارض حتما تاثیرش را در خاورمیانه و مساله ایران هم خواهد گذاشت. طیفی در میان دموکرات ها خواهان آن هستند که آمریکا هر چه زودتر به برجام بازگرد و مسایل موشکی هم حل شود اما طیفی دیگر که چندجانبه گرایی را دنبال می کنند دنبال آن هستند با اروپا کار مشترک انجام دهند به ویژه در خاورمیانه. با این حال هر چه جلوتر رویم جبهه بندی حزب دموکرات برای آینده بیشتر مشخص می شود.
قهرمان پور درباره دلیل اعلام زود هنگام بخشی از کابینه دولت آینده از سوی بایدن هم گفت: به نظرم این مساله دلیل داخلی دارد. مقاومت ترامپ در برابر پذیرش شکست، آنها را وادار کرد که دولت ترامپ را تحت فشار بگذارند و الان شنیده می شود که مسوول امور عمومی کاخ سفید گفته است که آماده همکاری با تیم بایدن برای انتقال قدرت هستیم. در هر حال پروسه انتقال قدرت داشت به یک مساله برای بایدن تبدیل می شد و ادامه دار شدن این مساله تیم بایدن را به این تصمیم رساند که سریع اقدام کنند و به این شکل فشار افکار عمومی و تیم ترامپ را پشت کار بگذارند.
وی ادامه داد: اتفاقی که در 2020 افتاد، نتیجه اتحاد در داخل حزب دموکرات با ائتلاف سه طیف داخلی این حزب بود. سه جناح درونی حزب ائتلاف کردند و باید دید بایدن می تواند این سه جناح را پیروز کند تا در آینده هم کار را به دموکرات ها بسپارد! از این رو مهم است که این روند به ویژه زمان برای انجام برنامه های مدنظرشان مدیریت شود و کارها سریع پیش رود. جناح مرکز در حزب دموکرات الان شدیدا تحت فشار هستند که تیم اقتصادی را متمایل به جناح سوسیال دموکرات انتخاب کند و به نظرم بایدن با حرف هایی که تا کنون مطرح کرده است به نظر، دولتش، دولت انتقالی خواهد بود و بعید است دوباره بخواهد در 2024 شرکت کند از این رو تیم بایدن در نظر دارد تا از همان روز اول شروع به کار کنند و زمان را از دست ندهند. در هر حال ترامپ شاید پیروز نشد اما رای کمی هم نیاورده است بنا بر این دموکرات ها باید تلاش کنند که آرای جمهوری خواهان را برای دور بعد خنثی کنند.
این کارشناس مسایل بین الملل تصریح کرد: از این رو در بحث برجام احتمال دارد بایدن بدون پیش شرط برگردد چرا که اساسا آنها بدون احتساب دوره انتخابات بعدی فقط سه سال وقت دارند تا برنامه هایشان را اجرا کنند و حزب را برای دور بعدی آماده کنند و باید به همین دلیل بسیار حساب شده و دقیق عمل کنند. معتقدم اولویت اول بایدن مهار چین است که رویکرد یک جانبه است، بعد از آن روابط فراآتلانتیکی با اروپا است و بخشی از ماموریتهای حقوق بشری و برجام و غیره را هم احتمالا با همکاری با اروپا حل می کند. خاورمیانه در اولیت سوم و چهارم او هم نیست. دولت بایدن و قبل تر از آن ترامپ و اوباما به این جمع بندی رسیده بودند که خاورمیانه دارد به سمت نوعی افزایش دولت های ورشکسته پیش می رود و آنچه در عراق و سوریه روی داد حاکی از افزایس این دولت هاست و حالا باید لبنان را هم به آنها اضافه کنیم. از این رو برآورد آمریکا این است که خاورمیانه در مسیر تضعیف خودش و افزایش بی ثباتی های داخلی حرکت می کند و مداخله آمریکا نمی تواند مشکلات را حل کند و نباید تلاش کند که در باتلاق آن گرفتار شود.
وی ادامه داد: به نظرم سیاست بایدن این است که در کوتاه ترین زمان ممکن حضورش را در خاورمیانه کمتر کند، اما نمی خواهد میراث بدی از خودش هم به جای بگذارد یا متحدان سنتی خودش را رها کند. در وهله اول در میان متحدانش مساله اسراییل مطرح است اما این به معنای این نیست که مثل قبل در منطقه عمل می کند.
دیدگاه تان را بنویسید