روز پنجشنبه رئیس دولت در برنامهای تحت عنوان «پیشران اقتصاد دیجیتال» که توسط وزارت ارتباطات ترتیب داده شده بود از سه پروژه بزرگ در این حوزه رونمایی کرد و همزمان از طرح هر ایرانی یک تلویزیون اینترنتی پرده برداشت که نوعی عرض اندام هنری / تکنولوژی در برابر رقیب سنتی این عرصه - صدا و سیما - قلمداد میشود. پروژههای جدید حوزه تکنولوژی شامل دو مرکز داده بزرگ توسط ایرانسل و آسیاتک و بسته حمایتی از استارتآپهای آسیبدیده از کرونا بود.
با این حال شاید مهمترین حرکت در روزی که موضوع اقتصاد دیجیتال بارها و بارها توسط حسن روحانی، آذری جهرمی و امیرناظمی مورد تاکید قرار گرفت بحث «انتخاب هر ایرانی، یک تلویزیون اینترنتی» بود. بحثی که با هدف ارتقای سهم محتوای داخلی در سبد مصرفی کاربران و افزایش ضریب نفوذ خدمات دسترسی به اینترنت ثابت صورت گرفت. بر اساس این طرح هر خانواده و هر عضو خانواده میتواند از یک ماه اشتراک رایگان تلویزیون اینترنتی روی شبکه ثابت اینترنت برخوردار باشد. با این رویکرد جدید عزم دولت برای حضور در بازار خدمات محتوای تصویری روشنتر از گذشته نمایان شد، جایی که حالا به لطف گسترش سطح دسترسی کاربران به اینترنت و قدرت گرفتن استارتآپهای حوزه اشتراک ویدئو، رقبای تازهنفسی برای بازیگر قدیمی حوزه صدا و تصویر پا به میدان گذاشته است.
ارزش مجموع طرحهای افتتاح شده ۲۲۸۰ میلیارد تومان است که از این میان برای افتتاح مرکز داده اقماری شماره یک شبکه ملی اطلاعات شرکت ایرانسل، ۱۱۰۰۰ میلیارد ریال، افتتاح پروژه زیر ساخت ابری شبکه ملی اطلاعات شرکت آسیاتک، ۸۵۰۰ میلیارد ریال، افتتاح طرح حمایتی کسب و کارهای دیجیتالی آسیب دیده از کرونا، ۲۵۰۰ میلیارد ریال و برای طرح انتخاب هر ایرانی یک تلویزیون اینترنتی، ۸۰۰ میلیارد ریال سرمایهگذاری شده است.
طرح «انتخاب هر ایرانی، یک تلویزیون اینترنتی»
مهمترین پروژهای که روز پنجشنبه افتتاح شد «طرح انتخاب هر ایرانی، یک تلویزیون اینترنتی» بود که به واسطه آن به کاربران اینترنت خانگی اشتراک رایگان یک ماهه تلویزیونهای اینترنتی اختصاص داده میشود. هزینه آن هم از بابت حق عضویت و هم بابت ترافیک رایگان است و کاربران اینترنت ثابتخانگی به مدت یک ماه میتوانند به انتخاب خودشان عضو سه تلویزیون اینترنتی شوند و از محتوای آن استفاده کنند.
این طرح با همکاری سازمان فناوری اطلاعات ایران، مرکز ملی فضای مجازی، ارائهکنندگان خدمات ویدئوی خانگی و ارائهکنندگان خدمات دسترسی ثابت به شبکه ملی اطلاعات تهیه شده است. در این طرح، از روز پنجشنبه هر خانواده و حتی هر یک از اعضای یک خانواده میتوانند از طریق اینترنت ثابت خانگی از اشتراک رایگان یکماهه برنامههای یک تلویزیون اینترنتی بهرهمند شوند. بر اساس این طرح هر فرد ایرانی که اشتراک تلویزیون اینترنتی نداشته باشد میتواند با استفاده از سامانه ictgifts.ir برای بهرهبرداری از برنامههای یکی از تلویزیونهای اینترنتی ثبت نام کند.
به گفته امیر ناظمی، معاون وزیر ارتباطات، هماکنون حدود ۸/ ۱میلیون نفر عضو شبکهها و سامانههای مختلف پخش ویدئو، موسیقی و تلویزیون اینترنتی هستند و حق عضویت پرداخت میکنند، در همین حال حدود ۳ میلیون بیننده نیز بدون پرداخت حق عضویت، از محتواهای رایگان استفاده میکنند. همچنین در دنیا ۷۰درصد ترافیک اینترنت معمولاً به پخش فیلم و ویدئو، موسیقی و صوت تعلق دارد و در ایران این رقم حدود ۲۰ درصد است. این درحالی است که ظرفیت فعلی شبکه ما حدود ۱۴برابر میزان مصرفی است که مردم از این محصولات فرهنگی استفاده میکنند.
براساس آماری که رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران در این مراسم ارائه داد، امروز ماهانه حدود ۷ میلیارد دقیقه توسط مردم از این محصولات فرهنگی استفاده میشود که عدد قالب توجهی است. از طرفی، در سال ۹۲ ارزش کل فروش سینماهای کشور حدود ۴۲ میلیارد تومان بوده که با تداوم روند فروش حقاشتراک تلویزیونهای اینترنتی اندازه این بازار به حدود ۶۴۸ میلیارد تومان رسیده است. با اجرای این طرح، پیشبینی میکنیم که بازار تلویزیونهای اینترنتی به دوبرابر فعلی افزایش پیدا کند.
بسته حمایتی از استارتآپها
طرح دیگری که در این مراسم رونمایی شد، طرح حمایتی استارتآپهای آسیب دیده از کرونا بود که با ابتکار سازمان فناوری اطلاعات و همکاری و همراهی صندوق نوآفرینی و برای حمایت از کسب و کارهای فناورانه خرد آماده شده است. بر اساس این طرح با سرمایهگذاری ۲۵۰۰میلیارد ریالی بخش دولتی و خصوصی (۵۰-۵۰) از شرکتهای مشمول طرح نوآفرین که از شیوع کرونا آسیب دیدهاند حمایت میشود و به ۵هزار استارتآپ مبلغ ۵۰ میلیون تومان پرداخت خواهد شد.
به گفته ناظمی، نسبت به سال ۹۲، ضریب نفوذ اقتصاد دیجیتال در کشور ۴ برابر، ظرفیت شبکه ترافیکی ۳۰ برابر و رشد تعداد اپلیکیشنها حدود ۷۰۰ برابر شده است. این به معنی ایجاد جنبش کارآفرینی و نوآفرینی است. از آنجا که حدود ۱۷درصد از فارغالتحصیلان دانشگاههای مختلف کشور بهصورت مستقیم و غیرمستقیم در حوزه فناوری اطلاعات فارغالتحصیل و به کار مشغول میشوند، موضوع تامین سهولت کسب و کارها و رفع موانع از جمله دغدغههای این بخش به شمار میرود. بنابراین هدف این طرح ایجاد توشه راهی برای کسب و کارهای حوزه فناوری اطلاعات از طریق تامین منابع و رفع محدودیتهای این بخش است. به این ترتیب، برای تک تک شرکتها یک توشه راه درنظر گرفته شده که مجموعهای از خدمات به ارزش حداقل ۵۰ میلیون تومان است و این شرکتها میتوانند بسته به مسیر و نیازهایی که دارند از این بسته حمایتی استفاده کنند.
رئیس سازمان فناوری اطلاعات با اشاره به جزئیات این طرح اشاره کرد: علاوه بر زیرساخت خدمات ابری که یکی از ابتداییترین نیازها است، این شرکتها به مشاوره حقوقی، استفاده از نرمافزارهای اداری و حسابداری و تبلیغات نیز نیاز دارند. این شرکتها برای حفظ حریم خصوصی مردم نیاز دارند از امنیت کافی داده برخوردار شوند. در این بسته حمایتی، این بازار را فراهم کردیم که شرکتهای مختلف نوآفرین و شرکتهایی که در ابتدای مسیر هستند بتوانند بهصورت بهینه از منابع دولتی استفاده کنند. این برنامه بهصورت مشارکت عمومی و خصوصی است و در سایت «ایران نوآفرین» قابل دسترسی است. به هر حال، بسیاری از کسبوکارها به واسطه کاهش تقاضای بازار یا به واسطه از دست دادن نیروی کارشان با دغدغههایی مواجه هستند که برای جبران این موضوع، ما امکاناتی را در اختیارشان قرار میدهیم. این امکانات به مجموعه متنوعی از نیازهایشان برمیگردد که شامل شبکه زیرساخت تا استفاده از تبلیغات و استفاده از منابع مالی میشود.
دیتاسنتر ایرانسل
بر اساس این گزارش نخستین پروژه افتتاح شده، مرکز دادههای بزرگ ایرانسل بود. در راستای تامین زیرساختهای اطلاعاتی مورد نیاز برای ارائه خدمات عمومی در کشور و اجرای تکالیف مندرج در اسناد بالادستی شبکه ملی اطلاعات، شرکت ایرانسل هم راستا با اهداف و برنامههای شبکه ملی اطلاعات و در چارچوب سند معماری و طرح کلان این شبکه نسبت به ایجاد یک مرکز داده بزرگ با استفاده از به روزترین فناوریهای جهان اقدام کرد. این مرکز داده ۴۰۰ رکی، با سرمایهگذاری ۱۱۰۰ میلیارد تومانی ایجاد شده که ظرفیت مراکز داده کشور را تا ۲۵ درصد افزایش میدهد و در اجرای آن از آخرین فناوریهای روز دنیا استفاده شده است. این مرکز داده در کلاس مراکز داده مقیاس بزرگ قرار دارد و با سرمایهگذاری بخش خصوصی آماده بهرهبرداری شده است.
با راهاندازی این پروژه یکی از مهمترین ارکان زیرساختهای شبکه ملی اطلاعات محقق شد و گام بلند دیگری در راستای دستیابی به هدف توسعه محتوا و خدمات داخلی و کسب ۷۰ درصدی آن از سبد مصرفی کاربران برداشته خواهد شد. همچنین با افتتاح این پروژه بخش مهمی از نیازمندی ارائهدهندگان خدمات عمومی به خدمات مراکز داده در شبکه ملی اطلاعات تامین خواهد شد و بخشی از تکالیف دولت در تامین زیرساختهای اطلاعاتی شبکه ملی اطلاعات به اجرا در خواهد آمد. جلوگیری از خروج اطلاعات از کشور و تامین استقلال در فضای مجازی از دیگر کارکردهای این مرکز بزرگ دادهای است.
پروژه خدمات ابری
پروژه خدمات ابری زیرساختی دومین پروژهای بود که به دستور رئیسجمهوری افتتاح شد. خدمات ابری یکی از مهمترین ارکان تامین زیرساختهای اطلاعاتی کشور و مورد تاکید در اسناد بالادستی شبکه ملی اطلاعات است. تامین خدمات ابری باکیفیت از مهمترین ملزومات توسعه خدمات داخلی و کسبوکارهای دیجیتال بر بستر شبکه ملی اطلاعات است و اساسا در دنیای امروز توسعه خدمات پایه و کاربردی بدون برخورداری از زیرساختهای ابری مناسب امکانپذیر نیست. ازاینرو ایجاد استقلال در تامین خدمات ابری موردنیاز کشور ضرورتی راهبردی است. به همین منظور یکی از مراکز زیرساخت خدمات ابری توزیعشده در برج میلاد تهران با سرمایهگذاری بخش خصوصی افتتاح شد.
فاز نخست این پروژه توسط بخش خصوصی (شرکت آسیاتک) با ظرفیت حافظه ۱۰۰ ترابایت و ظرفیت ذخیرهسازی ۳ پتا بایت آماده بهرهبرداری شده است و در آینده نزدیک فازهای بعدی آن در شهرهای مشهد، شیراز و تبریز افتتاح خواهد شد تا تحول بزرگی در ارائه خدمات دادهای کشور صورت گیرد. برای این پروژه در فاز نهایی، ۸۵۰۰ میلیارد ریال سرمایهگذاری خواهد شد که با افتتاح آن دستاوردهای بسیار مهمی همچون استقلال و خودکفایی در تامین نیازمندیهای کشور به خدمات ابری، حفظ اطلاعات درون کشور، افزایش تابآوری در برابر تحریمها، تامین نیازمندی کسبوکارهای دیجیتال داخلی به خدمات ابری، اجرای بخشی از تکالیف دولت در تامین زیرساختهای اطلاعاتی شبکه ملی اطلاعات، جلوگیری از خروج اطلاعات از کشور و اجرای گام دیگری در راستای تامین استقلال و ایجاد قوت در فضای مجازی محقق خواهند شد.
دیدگاه تان را بنویسید