نخستین خورشیدگرفتگی قرن پانزدهم هجری شمسی امروز سهشنبه سوم آبان رخ میدهد
محمد رنجبران کارشناس نجوم درباره خورشید گرفتگی جزئی امسال گفت: این خورشید گرفتگی روز سوم آبان ماه به وقت جهانی از ساعت ۹ صبح از شمال اروپا (جزیره ایسلند) آغاز و در ساعت ۱۳ در شمال اقیانوس هند به پایان میرسد.حداکثر گرفت در میانه روسیه با قدر ۸۶ درصد رخ میدهد.
رصد خورشیدگرفتگی جزئی در ایران
وی با بیان اینکه در بازه زمانی ۴ ساعته این خورشید گرفتگی رصد آن در ایران هم امکان پذیر است، گفت: خورشیدگرفتگی جزئی در سراسر ایران قابل مشاهده است؛ حداکثر گرفت در خراسان شمالی و بجنورد با قدر ۶۹ درصد و کمینه گرفت در چابهار با قدر ۵۱ درصد است.
به گفته رنجبران، گرفتی که با آن روبرو هستیم مربوط به چرخه ساروس ۱۲۴ است که هر ۱۸ سال و ۱۱ روز یکبار رخ میدهد.
وی گفت: کل گرفت در تهران ۲ ساعت و ۲۲ دقیقه است که شروع آن به وقت ایران ۱۳:۴۱ بوده و تا ۱۶:۰۹ دقیقه قابل رؤیت است. زمان اوج گرفت با قدر ۶۴ درصد در ساعت ۱۴:۵۸ خواهد بود. برای دیگر نقاط کشور هم نزدیک همین بازه زمانی اتفاق میافتد.
وی با بیان اینکه هر ساله در سراسر جهان بین ۲ تا ۵ خورشید گرفتگی میتواند رخ دهد، گفت: آخرین خورشیدگرفتگی که در ایران قابل رؤیت بود گرفت حلقوی ۱ تیر ۱۳۹۹ بود که به صورت جزئی در ایران دیده میشد. این گرفت هم به صورت جزئی قابل رؤیت است ضمن اینکه یک خورشید گرفتگی کامل در ۱۱ اَمرداد ۱۴۰۶ پیش رو است که متأسفانه باز هم به صورت جزئی از کشورمان قابل رؤیت خواهد است.
وی تاکید کرد: ایمنی رصد خورشید گرفتگی باید برای کلیه علاقهمندان مدنظر باشد چرا که هر سهلانگاری موجب آسیب دائمی به چشم میشود. افراد تنها از عینکهای استاندارد و مخصوص این کار برای نگاه مستقیم استفاده کند. اما، در صورتی که از فیلتر مناسب عکاسی از خورشید جلو لنز و تلسکوپ استفاده کنند و بجای نگاه مستقیم، از داخل صفحه نمایش دوربین به پدیده نظاره کنند آسیبی متوجه چشم نخواهد بود.
به گفته وی، همچنین علاقهمندان میتوانند با انداختن سایه ظروف مشبک موقع گرفت برروی زمین، جلوهای از زیبایی هلال خورشید را آشکار کنند و بدین ترتیب این پدیده را به صورت غیر مستقیم ولی ایمن به نظاره بنشینند.
خورشیدگرفتگی (کسوف) زمانی رخ میدهد که زمین، ماه و خورشید دقیقاً در یک راستا قرار بگیرند و این حرکت مانع رسیدن نور خورشید به زمین بشود؛ خورشیدگرفتگی به اشکال کلی، جزئی و حلقوی یا گاهی ترکیبی از حلقوی و کلی رخ میدهد که در هر یک از آنها بخشهایی از خورشید، بهاصطلاح میگیرد.
بیشترین میزان خورشیدگرفتگی در کدام شهر است؟
این کارشناس نجوم با اشاره به اینکه درصد خورشیدگرفتگی در نقاط مختلف کره زمین، متفاوت است، خاطرنشان کرد: بیشترین میزان گرفتگی در کشورمان حدود ۶۰ درصد است.
وی با تأکید بر اینکه خورشیدگرفتگی فردا را نمیتوان به سهولت دید، اضافه کرد: اما کم شدن نور خورشید به دلیل قرار گرفتن ماه در مقابل آن، قابل احساس است و برای رصد آن حتماً باید از تلسکوپهای مجهز به فیلتر خورشیدی، عینکهای خورشیدی یا شیشههای جوشکاری استفاده کرد.
حاتمی ادامه داد: اگر علاقهمندان به رصد خورشیدگرفتگی، عینک مخصوص آن را ندارند میتوانند از شیشههای جوشکاری نمره ۱۴ یا ۱۸ استفاده کنند یا ۲ شیشه جوشکاری نمره ۷ یا ۹ را بر رویهم قرار دهند.
این عکاس خورشید، گفت: برای عکسبرداری از این پدیده نجوی باید لنز یا تلسکوپ مجهز به فیلتر خورشیدی باشد یا اگر با گوشی تلفن همراه قصد عکاسی دارند دوربین آن باکیفیت بالا باشد و جلوی آن شیشه جوشکاری یا عینک خورشیدی قرار دهند.
حاتمی خاطرنشان کرد: نخستین پدیده خورشیدگرفتگی قرن پانزدهم هجری شمسی در اصفهان ساعت ۱۳ و ۴۸ دقیقه شروع میشود، در ساعت ۱۵ و چهار دقیقه به اوج خود میرسد و ساعت ۱۶ و ۱۳ دقیقه پایان مییابد.
وی بیشترین میزان خورشیدگرفتگی در اصفهان را حدود ۵۰ درصد اعلام کرد.
ویژهبرنامه رصد نخستین خورشیدگرفتگی قرن سهشنبه سوم آبان از ساعت ۱۳ و ۳۰ دقیقه با حضور کارشناسان و علاقهمندان در رصدخانه ادیب در مجموعه شهر علم اصفهان برگزار خواهد شد.
به خورشید گرفتگی مستقیم نگاه نکنید منجر به کوری میشود.
مسلمانان چون از خورشید گرفتگی وماه گرفتگی چیزی حالیشون نمیشد برایش نماز میخواندن خخخخ