اصلاح یارانه ها
محسن رضایی در دیدار با آیت الله سیدمحمد سعیدی تولیت حرم مطهر بانوی کرامت که شب گذشته در سالن محراب این حرم مطهر انجام شد، اظهار کرد: دولت زمانی شروع به کار کرد که با تراکمی از مشکلات حل نشده مواجه بود به طوری که روزمرگی دولت های گذشته سبب متراکم شدن مشکلات شده بود، بسیاری از منابع کشور مصرف شده بود ولی به جای آنها منابع مولّدی جایگزین نشده و از جیبمان مصرف کرده بودیم.
وی با بیان اینکه جمعیت کشور نسبت به اول انقلاب چند برابر شده و انتظارات مردم هم بالا رفته است، افزود: امروز همه افراد در همه کالاها از موبایل گرفته تا خوراک و پوشاک و دیگر موارد توقعات بالایی دارند و این خودش مشکلات متراکمی درست کرد که دولت های گذشته به حل آن نپرداخته اند.
معاون اقتصادی رئیس جمهور با اشاره به مشکل حاشیه نشینی در شهرهای بزرگ اظهار کرد: ۱۸ میلیون جمعیت روستایی و عشایری بودند که کار می کردند و تولید داشتند ولی این جمعیت امروز اطراف شهرهای بزرگ ساکن شده اند و چاره اندیشی در مورد آنها نشده است.
رضایی تأکید کرد: نتیجه اقتصاد دولتی این شد که انبوهی از مشکلات آرام آرام انباشته شد و هر دولت که آمد مشکلات را اضافه کرد به طوری که الان نظام پولی و بانکی مان باید متحول و ساختار بودجه دولت باید اصلاح شود.
وی با بیان اینکه بر اساس تفکر غلطی که دلارهای نفتی را به بانک مرکزی می دهیم و بانک مرکزی به ما پول می دهد وقتی وارد جامعه می شود نقدینگی کشور ۵ الی ۸ برابر می شود و تورم را ایجاد می کند، افزود: الان چهار سال متوالی است که کشور دچار تورم شدید شده که در تاریخ بی سابقه است.
معاون اقتصادی رئیس جمهور با بیان اینکه دولت برای مهار تورم تلاش می کند، افزود: خوشبختانه در زمینه نظام پولی و بانکی تصمیمات خوبی گرفته شده و تا پایان سال سند اصلاحات پولی و بانکی را به مقام معظم رهبری خواهیم داد و ایشان خودشان این موضوع را پیگیری می کنند؛ همچنین تا سال آینده ساختار بودجه دولت را اصلاح می کنیم و غیر از این در زمینه تولید و سرمایه گذاری و حمایت از اقشار آسیب پذیر برنامه هایی را دنبال می کنیم و مقام معظم رهبری پیگیر این امور هستند.
وی اصلاح یارانه ها را بسیار مهم دانست و گفت: در یارانه ها دولت نزدیک به صد میلیارد دلار به صورت مستقیم و غیر مستقیم به مردم کمک می کند که ۳۰ درصد آن به خارج از کشور قاچاق می شود و نیروهای نظامی کشور هزینه بالایی را صرف مبارزه با قاچاق می کنند مثلا اختلاف قیمت بنزین قابل مقایسه نیست و بنزین ۳ هزار تومانی در ایران در پاکستان و امارات ۴۷ تا ۵۰ هزار تومان است.
رضایی درمورد اصلاح یارانه ها افزود: ۳۰ الی ۴۰ درصد یارانه ها هم به افراد پولدار و سرمایه دار می رسد و عملا از ۱۰۰ میلیارد دلار یارانه دولت، ۳۰ الی ۴۰ درصد به دست مردم می رسد بنابراین یکی از برنامه های ما اصلاح نظام یارانه ها است و به دنبال این هستیم که اصلاح را جوری انجام دهیم که قیمت ها افزایش پیدا نکند و یارانه به دست صاحب اصلی برسد که کار بسیار سختی است.
وی گفت: ستاد اقتصادی مرتب با حضور آقای رئیسی تشکیل جلسه می دهد و تصمیمات مهم گرفته می شود و نظام خوبی در دولت در حال شکل گیری است و مشکلات رو به حل است.
رضایی ادامه داد: ما برای موفقیت و اصلاح دو تا ابزار و عامل می خواهیم که یکی برنامه ریزی و تصمیمات درست است که دولت انجام می دهد و دوم همراهی مردم است که باید به صحنه بیایند و در زمینه دوم نقش علما و مراجع زیاد است تا مردم این اصلاحات را با آغوش باز بپذیرند و مانع دولت در انجام این اصلاحات نشوند.
همچین میگه از جیب هزینه میکنیم انگار از جیب بالاش خرج میکنه بعد آقای اقتصاددان قیمت بنزینی که میگی تو کشورهای فلان و فلان پس چرا دستمزد کارگر ایرانی را نمیگی اقتصاددان مملکتی که تو وامسال تو بشن اقتصادانش معلومه آخر وهابیت مردم روز به روز به تباهی خواهد رفت
در استقبال از وعده معاون رئیس جمهور- آقای رضایی- که گفته (نقل مضمون): از 100 میلیارد دلار یارانه پنهان و اشکار حدود 30 الی 40 درصد به مردم میرسد و اشاره کرده به 30 درصد قاچاق//
1- مبنی این حجم یارانه تصریح شود.
2- اگر این اصلاح به اتفاق ناخوشایند مثل ارز 4200 تومانی شود که امواج پیاپی گرانی در پی داشت و عملا اندک افزایش را خنثی کرد، این نوع اصلاح بهتر است اصلا انجام نشود!
هرگز فاجعه اصلاح ارز 4200 تومانی تکرار نشود.
3- بهترین شیوه اصلاح یارانه، تقسیم مساوی تمام این ثروت به همه مردم- اعم فقیر و غنی است- چرا که عملا این اندک یارانه ها (و سهام عدالت(؟!)) با فرقی بین مردم گذاشتند، موجب نارضایتی و احساس بی عدالتی شود.
4- روش تقسیم مساوی سهام مالکیت منابع ملی و سبد یارانه ها، بسته های انرژی و غیره، یکی از پیشنهادها است.
5- اساسا مشکل اصلی، شبکه های توزیع است که موجب رانت و قاچاق شده است. انحسارات که نمونه اش در تولیدات برخی صنایع است.
6- برخلاف ادعای معاون رئیس جمهور، احتیاجات مردم مانند خوراک و پوشاک توقع زیادی نیست و حداقل توقع است جناب معاون رئیس جمهور. دیگر هرم مازلو اشکش درآمد! کار ملت به حداقلهای هرم مازلو رسیده!، این وضعیت غیر قابل قبول است.
7- راه حل نهایی نجات کشور از مسائل مزمن اقتصادی، ایجاد فضای اقتصادی مردم در داخل و ارتباط با خارج است، تا فساد و رانت و انحصار و ناکارآمدی از بین برود، در نتیجه ضمن بی اثر کردن تحریمها، حتما بایست تنشهای مثل تعلیق برجام برطرف و برجام احیا شود هر چه سریعتر.