ماجرای برکناری سعید محمد چیست؟ سردارجوانی گفته است، سعید محمد به دلیل تخلف برکنار شده است. سردار جوانی اعلام کرده است، منفک کردن سعید محمد از مسئولیت فرماندهی قرارگاه سازندگی خاتم به دلیل همین تخلف و رعایت نکردن مقررات از سوی ایشان بوده است. به گفته سردار جوانی سپاه به جدّ با ورود پاسداران به عرصه انتخابات بدون طی مراحل قانونی مخالف است.
حرف و حدیثهای روزها و ماههای گذشته و شایعات رسانههای معاند و شبکههای اجتماعی درباره نسبت سپاه با انتخابات ۱۴۰۰ باعث شد تا پای انتخابات به گپ و گفت ما با معاون سیاسی سپاه پاسداران کشیده شود.
جوانی از دکترینی سخن به میان میآورد که سپاه، رفتار سیاسی خود را بر اساس آن تنظیم میکند و در این دکترین، یکی از مهمترین محورها، ممنوعیت ورود مصداقی سپاه به انتخابات است. امّا این همه ماجرا نیست و به گفته وی، از چندماه قبل، نمایندگی ولی فقیه در سپاه پاسداران، سندی را به همه ردههای سپاه ابلاغ کرده که دربرگیرنده سیاستها و اهداف این نهاد انقلابی در قبال انتخابات ۱۴۰۰ است. سندی که در صدر خود، حمایت از کاندیدایی خاص را ممنوع و حرام شرعی میداند.
معاون سیاسی ۵۹ ساله سپاه به حضور برخی از کاندیداهای سپاهی در عرصه انتخابات 1400 نیز اشاره کرد و با بیان اینکه سپاه با ورود هرکدام از این افراد بدون طی مراحل قانونی مخالف است، علت جدا کردن فرمانده سابق قرارگاه خاتم از سمت خود را نیز تخلف از این دستورالعملها دانست.
مشروح گفتوگوی ما با سردار یدالله جوانی را در ادامه میخوانید.
چند سالی است رهبر انقلاب محور شعار سال را اقتصادی قرار دادهاند. ایشان سال قبل بحث جهش تولید را مطرح کردند و امسال به نظر میرسد شعار تولید؛ پشتیبانیها و مانعزداییها تکمیلکننده شعار سال قبل است. شما چه تحلیلی از این نامگذاری دارید؟
جوانی: من هم عرض تبریک دارم سال نو و اعیاد شعبانیه را به شما و همکاران. انشاءالله این سال برای امت اسلام و ملت ایران سالی پر خیر و برکت باشد. همچنین یاد میکنیم از همه شهدا و امام شهیدان.
بنابراین وقتی مقام معظّم رهبری میگویند «دولت جوان حزباللهی» این حزباللهی یا انقلابی بودن معادلش اسلامی بودن است. وقتی میگوییم انقلاب یعنی انقلاب اسلامی. وقتی ایشان میفرمایند دولت جوان حزباللهی، یعنی رویکردهای این دولت اسلامی باشد. وقتی تفکر و رویکرد اسلامی باشد درواقع اینجا شما نگاهتان به دشمن نیست، نگاهتان به توانمندی و همت خودتان است. ظرفیتهای داخلی است و بعد هم باور دارید که اگر در این مسیر برای خدا مجاهدت کنید، خدا کمک میکند. همین نگاه، جنگ را تبدیل به دفاع مقدس کرد و همین نگاه، امروز ایران را صاحب اقتدار موشکی و توانمندی هستهای و اقدار در سایر حوزهها کرده است.
پس وقتی میفرمایند راه علاج مشکلات تشکیل یک دولت جوان حزباللهی است به نظر میرسد که مبتنی بر یک تجربه تاریخی ۴۲ ساله است، یعنی آنجایی که موفق بودیم انقلابی و مجاهدانه کار کردیم. آنجایی که مشکل داشتهایم جایی بوده که رویکردهای ما انقلابی نبوده و نیرویی که پای کار آمده نیروی میدانی ۲۴ ساعته نبوده است.
پیشبینی شما از فضای انتخابات چیست؟ هم نسبت به سطح مشارکت مردم هم اینکه به نظر شما ممکن است مردم تصمیم بگیرند در انتخابات پیش رو، ریل فعلی اداره کشور را تغییر دهند؟
جوانی: دو بحث وجود دارد؛ یکی حضور مردم است، یکی انتخاب آنها. در بحث حضور مردم گرچه فراز و فرودها را در دورههای گذشته میبینیم و به هر حال تحت تأثیر مجموعهای از عوامل میزان مشارکت در یک انتخابات بالا و در یک انتخابات دیگر پایین بوده است. هرچه انتخابات رقابتیتر باشد قطعاً مشارکت بالاتر میرود. پیشبینی میشود امسال یک انتخابات رقابتی داشته باشیم و امیدوار هم هستیم که با مجموعهای از کارهایی که همگان انجام میدهند، سیاست نظام و حضرت آقا تحقق پیدا کند تا مشارکت خوبی داشته باشیم. چون نفس مشارکت، آورده دارد و وحدت ایجاد میکند و تهدیدات را خنثی میکند.
هرچه انتخابات رقابتیتر باشد قطعاً مشارکت بالاتر میرود. پیشبینی میشود امسال یک انتخابات رقابتی داشته باشیم و امیدوار هم هستیم که با مجموعهای از کارهایی که همگان انجام میدهند، سیاست نظام و حضرت آقا تحقق پیدا کند تا مشارکت خوبی داشته باشیم.
شاهد مشارکت خوبی در انتخابات خواهیم بود
خب قطعاً این کاری است که رسانهها باید انجام دهند که تببین ملاکها و زمینهسازی برای مشارکت است. معتقدم انشاءالله مشارکت خوبی را شاهد خواهیم بود، اما درباره نتیجه انتخابات باید ببینیم مردم ایران چگونه عمل خواهند کرد. امیدواریم نتیجه انتخابات بهگونه ای باشد که کشور ما آیندهای درخشانتر از امروز داشته باشد، چون ما اگر امروز مشکلاتی داریم این مشکلات عمدتاً ریشهاش در ضعفهای مدیرتی است.
حضور سپاه در سیاست، قلمروهای مجاز و ممنوع دارد
ما امروز در سپاه، «دکترین رفتار سیاسی سپاه» را داریم. این یک سند بالادستی است که از قانون اساسی، اساسنامه سپاه، فرامین امام و رهبری اخذ شده که در آن ۱۲ اصل آمده است. در ابتدای این سند، تعریف رفتار سیاسی سپاه آمده و برای هر اصلی هم سیاستها و بایدها و نبایدها مشخص شده است.
در انتخابات رفتار سیاسی ما به چه شکل است؟ دقیقاً به همان شکلی که رهبر انقلاب معیارها را مطرح میفرمایند. ایشان مطالبهشان این است که مشارکت حداکثری اتفاق بیفتد. خب سپاه و بسیج ظرفیتهای زیادی دارند که بهکار بگیرند برای ایجاد بسترهای مشارکت حداکثری، چرا که مشارکت حداکثری اساساً تضمینکننده امنیت و وحدت و پاسخ به دشمن است، آبروی جمهوری اسلامی است، کارآمدی را بالا میبرد و ارتباط پیدا میکند با پاسداری از انقلاب.
پس یک رفتار سپاه در انتخابات زمینهسازی، بسترسازی و کمک به مشارکت حداکثری است. دوم اینکه در بحث معیارها و ملاکها ورود پیدا میکند همانطور که مقام معظّم رهبری وقتی که مشارکت حداکثری را بیان میکنند معیارها را بیان میکنند.
نماینده ولی فقیه در سپاه، ورود مصداقی به انتخابات را حرام شرعی اعلام کردهاند
فلذا ما میبینیم بر اساس دکترین رفتار سیاسی سپاه، در بحث انتخابات مهمترین امری که ممنوع اعلام شده، مصداقگرایی است. تا جایی که علاوه بر اینکه در دکترین آمده و در اسناد ابلاغی در حوزه انتخابات آمده، نماینده محترم ولی فقیه در سپاه در همین یکسال گذشته چند مورد بیان فرمودند که ورود مصداقی در انتخابات برای سپاه و بسیج، حرام شرعی است. این خیلی مطلب مهمی است، حرام شرعی است. یعنی ما باید برای مشارکت آفرینی اقدام بکنیم ولی حق نداریم بگوییم به چه کسی رأی بدهید به چه کسی ندهید. صرفاً ملاکها گفته شود همانطور که رهبر انقلاب فرمودند. یعنی بگوییم «مردم! کسی را انتخاب کنید که انقلابی باشد، رویکرد ضدفساد داشته باشد، فسادستیز باشد، کسی که درواقع امانتدار باشد، کسی را انتخاب کنید که به نیازهای کشور واقف باشد،کسی را انتخاب کنید که تجربه داشته باشد».
بنابراین ما حق نداریم برویم سراغ افراد و بگوییم فردی که به این معیارها میخورد آقای فلانی است. ما حق نداریم به این ورود کنیم. لذا در همین انتخاباتی که پیش رو داریم، ضمن اینکه آن دکترین رفتار سیاسی سپاه را داریم، در آبان سال ۹۹ اهداف و سیاستهای سپاه در قبال انتخابات ۱۴۰۰ از سوی نماینده محترم ولی فقیه در سپاه و فرمانده کل سپاه به همه ردههای سپاه ابلاغ شد. این یک سند ابلاغی است مبتنی بر اسناد بالادستی از جمله دکترین رفتار سیاسی سپاه.
سپاه از سعید محمد و هیچ کاندیدای نظامی دیگری حمایت نخواهد کرد
جوانی: سپاه نه از سعید محمد و نه از هیچ کاندیدای دیگری در انتخابات حمایت نمیکند و نخواهد کرد. اساساً ورود سپاه و بسیج به انتخابات بهطور مصداقی و حمایت از افراد و گروهها و فهرستها دارای منع قانونی و شرعی است. این فضایی که در شبکه های اجتماعی داخلی و رسانههای خارجی و بویژه در شبکههای ماهوارهای ضدانقلاب شکل گرفته و بعضاً سعید محمد را کاندیدای مورد حمایت سپاه معرفی میکنند، از یک طرف ساخته و پرداخته کسانی است که میخواهند چهره سپاه را مخدوش کنند و از طرفی، متأثر از افرادی است که تصور میکنند چون سعید محمد مسئولیت فرماندهی قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا (ص) سپاه را برعهده داشته و به عرصه انتخابات ورود کردهاند، احتمالاً ورود ایشان به عرصه انتخابات با نظر و تأیید و حمایت سپاه است.
منفک کردن سعید محمد از قرارگاه خاتم به دلیل تخلف از سوی وی بود
این تصورات نهتنها کاملاً خلاف واقع است بلکه واقعیت این است که سپاه به جدّ با ورود پاسداران و از جمله ایشان به عرصه انتخابات بدون طی مراحل و فرآیندهای قانونی تعریف شده مخالف است. اتفاقاً منفک کردن سعید محمد از مسئولیت فرماندهی قرارگاه سازندگی خاتم به دلیل همین تخلف و رعایت نکردن مقررات از سوی ایشان بوده است.
دیدگاه تان را بنویسید