برخی رسانههای اصلاح طلب از جمله روزنامه اعتماد این خبر را به نقل از یک منبع آگاه اعلام کرده اند.
این منبع آگاه گفته است "احمدینژاد برای میانجیگری در جنگ یمن با سران دو طرف درگیر و سازمان ملل وارد گفتگو شده است و تلاش دارد یک هیات میانجیگر که در آن چهرههای بینالمللی حضور داشته باشند را تشکیل دهد." این منبع خبر داده که رییسجمهوری پیشین ایران تلاش دارد این هیات را به زودی تشکیل دهد و اسناد آن را نیز منتشر خواهد کرد.
احمدینژاد به محمد بنسلمان ولیعهد عربستان سعودی و عبدالملک بدرالدین حوثی رهبر حوثیهای یمن و همچنین آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل نامه نوشته است.
این خبر با وجود بازتاب وسیع آن تاکنون تکذیب و یا تائید نشده است.
ظاهرا تاکنون این نامهها پاسخی در پی نداشتهاند. براساس اعلام منبع رسانههای اصلاحطلب "فعلا فرآیندها در حال انجام است و در مرحله نخست نامهنگاری شده و در مرحله بعد پیگیریها و بحث فنی برای تشکیل هیات میانجی انجام خواهد شد." البته بعید به نظر میرسد از سوی طرفهای خارجی پاسخی به آن داده شود. چرا که احمدی نژاد نه جایگاه رسمی دیپلماتیک در داخل کشور دارد و نه شخصیتی بین المللی محسوب میشود که بتواند در نقش میانجی ظاهر شود.
محمود احمدی نژاد تاکنون نامههای زیادی به سران کشورهای مختلف نوشته است، او حتی در سالهای اخیر که سمت دیپلماتیک ندارد هم دست از نامهنگاری برنداشته است. از ترامپ تا دبیرکل سازمان ملل مخاطب نامههای ارشادی او بودهاند، اما این بار به نظر میرسد او فقط دست به ارشاد رهبران نزده و میخواهد عملگرایانه وارد گود حل اختلافات در جنگ یمن شود.
مداخله نظامی عربستان در یمن از ۶ فروردین سال ۲۰۱۵ آغاز شده است. عربستان سعودی با تشکیل ائتلافی منطقهای با مدیریت محمد بن سلمان وزیر وقت دفاع و ولیعهد کنونی عملیات طوفان قاطعیت را علیه حوثیهای یمن آغاز کرد، اما این عملیات برخلاف نامش به جنگی طولانی و فرسایشی تبدیل شد. جنگی که تلفات انسانی سنگینی به یمن وارد و این کشور را تبدیل به یک ویرانه کرد.
در سالهای اخیر بسیاری تلاش کردهاند با میانجیگری به جنگ پایان دهند، اما ناموفق بودند. حالا محمود احمدینژاد میخواهد شانس خود را امتحان کند. البته مشخص نیست او با کدام اعتبار بینالمللی وارد این میدان شده است.
نامههای بینالمللی احمدینژاد مصرف داخلی دارد
تحرک بین المللی برای انتخابات؟
او اخیرا انتقادی کم سابقه از قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین انجام داده است. در حالی که دولت نهم و دهم به ریاست احمدینژاد به طور کامل درهای ایران را به روی چین باز کرد حالا او قرار داد ۲۵ ساله با چین را زیر سوال برده است.
او در سخنرانی اخیر خود گفته است: "اکنون نیز شنیدهام که در حال مذاکره هستند و میخواهند یک قرارداد جدید ۲۵ ساله با یک کشور خارجی منعقد کنند و هیچکس هم خبر ندارد."
احمدینژاد به تندی به این قرارداد تاخت و افزود: «مگر شما مالک کشور هستید که بدون اطلاع ملت و از کیسه ملت به دیگران میبخشید. ظرفیت هستهای کشور و عزت ملت را دادید؛ اما تحریمها سر جایش باقی مانده است.»
دولت پیشنویس قرارداد با چین را دو هفته پیش با حضور رئیسجمهور تصویب کرد و به وزارت خارجه مأموریت داد تا با طرف چینی درباره جزئیات برنامه به توافق برسد و متن اصلی را برای امضا بین دو کشور آماده کند.
وزارت خارجه میگوید این قرارداد چیز جدیدی نیست و توافق اولیهاش در سفر رییس جمهور چین به ایران صورت گرفته است.
سال گذشته، پیش از مطرح شدن تصویب این توافق، اخباری درباره سرمایهگذاری ۴۰۰ میلیارد دلاری چین در بخش انرژی ایران منتشر شد، اما به طور رسمی تائید نشد.
در همین رابطه نشریه پترولیوم اکونومیست چاپ بریتانیا در مطلبی در سوم سپتامبر ۲۰۱۹ مدعی شد که در سفر محمدجواد ظریف، به چین، قراردادی بین دو طرف امضا شده که مفاد آن از عموم پنهان نگه داشته شده است.
در مطلب پترولیوم اکونومیست گفته شده بود که بر اساس این قرارداد، چین در طول چند سال و به طور عمده در پنج سال اول ۲۸۰ میلیارد دلار در بخش انرژی، نفت و گاز ایران سرمایهگذاری میکند و ۱۲۰ میلیارد دلار هم در بخش زیرساختهای حمل و نقل و جادهها سرمایهگذاری خواهد کرد.
بنابر این گزارشها، در سند قید شده است که نفت و گاز ایران به طور توافقی از قبل به چین فروخته میشود، اما چین میتواند پول محصولات خریداری شده را با دو سال تاخیر پرداخت کند.
به تازگی هم از احتمال واگذاری بنادر ایران به چین و ایجاد پایگاه نظامی در کشور سخن گفته میشود که البته این ادعاهای هیچ یک تائید نشدهاند.
به هر حال سخنان احمدی نژاد در این باره بازتاب وسیعی داشت، برخی ناظران میگویند مطرح کردن این بحث از سوی رییس جمهور پیشین نیز میتواند مرتبط با تحولات انتخاباتی سال آینده باشد.
با این حال رییس دولتهای نهم و دهم میگوید "اصلا به انتخابات فکر نمیکنم." به گفته او "شما امروز را باید داشته باشید. یعنی یکسال زمان کمی است؟ خیلی اتفاقات بزرگی در یکسال میتواند بیفتد."
کارشناسان سیاست خارجی انتقادات احمدی نژاد از قرارداد با چین را نادرست میدانند. عبدالرضا فرجی راد در این باره به فرارو گفت: «این حرفها سیاسی است. من فکر میکنم رییس جمهور سابق اصلا این قرارداد را نخوانده است. ایشان گفتهاند قرارداد محرمانه است در حالیکه اینطور نیست. من خواندهام و محرمانه نیست. دولت آن را منتشر میکند.»
ناظران میگویند رییس جمهور پیشین میخواهد از فضای ضد دولت بیشترین بهره را ببرد و خود را به عنوان یک گزینه جدی ریاست جمهوری مطرح نماید.
جناب احمدی نژاد ملت ایران هرگز نو را نخواهد بخشید بخاطر کارهای ناپسند چطور روت میشه نامه مینویسی به بن سلمان واقعا که...
ازاونور دم از زیربارزور نرفتن میزنین بعد به چین باج میدین که سمت شما باشه بخودتون بیاین
باز هم آقای احمدی نژاده نشان میده طرفدار صلح و سازش...حداقل دروغ نمیگه رو بازی میکنه..وعده دروغین نمیده که دم هم از امید نمی زنه
اون بیشتر جاسوسه
با اسرائیلی ها قشنگ هماهنگه
این یعنی خود بزرگ بینی یعنی. کیش شخصیت غرور بیجا شتر در خواب بیند .......
احمدی نژاد .بابا تو که با کمونیستها رفاقت دیرینه داری.وطن فروشی از دید شما یک افتخاره.دست بردار خال باز....
احمدی نژاد خائنه
سلام آقای احمدی نژادعزیزمهربان لطفن پیگیری سهمیه بیمه کارگران ساختمانی سال12\12\97راپیگیری کنیدباتشکرازشهرخمینی شهر
سلام آقای دکترمحمود احمدی نژاد عزیز مهربان فکرکارگران ساختمانی سال12\12\97راباش