ارسال به دیگران پرینت

با نوازش و لمس عاطفی در زندگی زناشویی چه معجزه ای رخ میدهد

مطالعه‌ای که در سال 2014 در مجله Psychological Science منتشر شد،حاکی از آن است که در آغوش گرفتن و نوازش کردن دارای اثر محافظتی در برابر عفونت‌های تنفسی است.مطالعات دیگر نشان می‌دهد، زوج‌هایی که شرکای خود را مرتب در آغوش می‌گیرند،فشار خون و ضربان قلب کمتری دارند.

 با نوازش و لمس عاطفی در زندگی زناشویی چه معجزه ای رخ میدهد

نوازش کردن رفتاری حیاتی و اصیل است که متأسفانه کمتر به آن توجه می‌کنیم. دیده‌اید که گربه‌ها چطور وقتی کسی دستی به سرشان می‌کشد یا پشتشان را نوازش می‌کند آرام می‌شوند؟ ما نیز بعضی‌اوقات به تنها چیزی که نیاز داریم نوازش است. اینکه همسرمان نا غافل دستمان را بگیرد یا سرمان را روی سینه‌اش بگذارد و نوازشمان کند. هیچ‌چیز با قدرتی که چنین رفتاری دارد برابری نمی‌کند. این معجزه لمس کردن است. وقتی‌که به‌دوراز کلمات قابل تفسیر، سلول‌های پوست دست که بیشترین حس‌گرهای عاطفی را دارند، دست شما را لمس می‌کنند، انرژی فراوانی بین دودست ردوبدل می‌شود که حاوی اطلاعاتی است که ساعت‌ها گفتگوی عاشقانه آن‌ها را منتقل نمی‌کند.

 

نوازش و لمس

 

چرا لمس بسیار مهم است

مطالعات نشان داده است کودکانی که بدون لمس عاطفی رشد می‌کنند دارای مشکلات شدید رشد بوده و قادر به ارتباط اجتماعی نیستند.

با لمس کردن، مناطق خاصی از مغز ما فعال می‌شود، بنابراین بر فرآیندهای فکری، واکنش‌ها و حتی پاسخ‌های فیزیولوژیکی ما تأثیر می‌گذارد.

به‌عنوان‌ مثال،یک مطالعهگزارش کرده است که اسکن‌های مغزی نشان داده است که لمس عاطفی قشر orbitofrontal مغزرا که مرتبط با یادگیری و تصمیم‌گیری و همچنین مسئول رفتارهای عاطفی و اجتماعی است فعال می‌کند.

آزمایش‌های خاصی همچنین نشان داده‌اند که بوسه عاشقانه به شریک زندگی، ابزار مهمی است - بخصوص برای خانم‌ها، زیرا ترکیب شیمیایی شخصی شده موجود در بزاق هر فرد، اطلاعات مهمی را در مورد سازگاری فیزیولوژیکی آن‌ها به مغز منتقل می‌کند.

فایده‌های نوازش یا لمس عاطفی به سلامت جسمی و سلامت روان نیز گسترش می‌یابد.

مطالعه‌ای که در سال 2014 در مجله Psychological Science منتشر شد،حاکی از آن است که در آغوش گرفتن و نوازش کردن دارای اثر محافظتی در برابر عفونت‌های تنفسی است.

همچنین، در بین افرادی که مریض می‌شوند، کسانی که در قالب لمس و نوازش پشتیبانی عاطفی دریافت کرده‌اند، علائم کمتری از عفونت نشان دادند.

مطالعات دیگر نشان می‌دهد، زوج‌هایی که شرکای خود را مرتب در آغوش می‌گیرند،فشار خون و ضربان قلب کمتری دارند، این نشان می‌دهد که نوازش کردن و لمس عاطفی می‌تواند برای قلب به معنای واقعی کلمه و نه صرفاً استعاره‌ای سودمند باشد.

تحقیقات نشان داده است که بوسه‌های عاشقانه زوج‌ها به تقویت سیستم ایمنی بدن نیز کمک می‌کند. دانشمندان گزارش می‌دهند،هنگامی‌که دو زوج یکدیگر را می‌بوسند،"80 میلیون باکتری به ازای هر بوسه صمیمی 10 ثانیه‌ای" منتقل می‌شود.

این ممکن است به نظر منزجرکننده باشد، اما مفید است چراکه این تبادل میکروبی تقریباً مانند واکسن عمل می‌کند و سیستم ایمنی بدن را با تهدیدات جدید باکتریایی جدید آشنا کرده و اثربخشی آن را در برابر انواع متنوعی از پاتوژن ها تقویت می‌کند.

سرانجام آنکه، لمس برای تسکین دردهای جسمی نیز بسیار مؤثر است. ماساژ درمانیمی‌تواند روش عالی برای تسکین انواع دردها باشد، ازسردرد گرفتهتاکمردرد.

چنانکه ملاحظه شد لمس شدن و مورد نوازش قرار گرفتن غذای موردنیاز جسم و مغز عاطفی ما برای احساس بخشی از این جهان بودن است. متأسفانه در برخی روابط زناشویی یکی از دو نفر ممکن است فاقد خرد عاطفی ضمنی در نوازش‌های ساده خود باشد، امری که به ایجاد رابطه‌ای اصیل و مستحکم ضربه می‌زند. در این موارد،سوی دیگر رابطه ازلحاظ عاطفی محروم می‌شود و در احساس و اعتبار رابطه شک خواهد کرد. این زمانی است که جدایی عاطفی در زندگی رخ می‌دهد.

توصیه‌هایی برای نوازش کردن

نوازش سلاحی قدرتمند است، یک ژست اساسی که تمام عواطف، تعادل درونی و بهزیستی روان‌شناختی را در برمی‌گیرد.

نوازش روابط عاطفی را مجدداً تأیید می‌کند و آن را می‌سازد؛ و مانند یک چادر نامرئی ما را با شخصی که درقلب ما ساکن است یکی می‌کند. هیچ فناوری‌ای نمی‌تواند چیزی را جایگزین آن کند: هیچ دستگاهی گرمای آغوش و شیرینی نوازش را ندارد. بااین‌حال نوازش کردن باید واجد خصوصیاتی باشد تا تأثیر جادویی خود را بر جا بگذارد.

در ادامه با مهم‌ترین خصوصیات و پیامدهای روانشناختی نوازش آشنا می‌شوید.

بی‌قیدوشرط نوازش کنید: برای اینکه نوازش تأثیر متعالی خود را داشته باشد، باید بدون قید و شرط باشد. وجود آشکار یا ضمنی پیش‌شرط برای نوازش از تأثیر آن می‌کاهد. نوازش کردن باید مستقیماً از قلب شما نشات بگیرد. تنها در این صورت است که نتیجه‌بخش است. اگر نوازش صمیمانه و بدون قید و شرط باشد، ارتباط برقرار می‌شود و دو نفر خود را جزئی از یکدیگر می‌دانند.

نوازش بیش از همه محرکی حسی است که موجب تولید حس می‌شود؛ اما تنها زمانی به بیدار کردن احساسات و احساسات مثبت می‌انجامد که بی‌قیدوشرط باشد در غیر این صورت ممکن است پیامدهای حسی و عاطفی ناخوشایندی در طرف مقابل برجا بگذارد.

نوازش را به روال تبدیل کنید: اگر می‌خواهید فواید نوازش را به‌تمامی دریابید از هر فرصتی برای لمس، نوازش یا در آغوش گرفتن و بوسیدن همسرتان استفاده کنید. هر چه در طی شبانه‌روز ارتباط لمسی و تماس عاطفی بیشتری بین زن و مرد وجود داشته باشد از میزان استرس، تنش و غرولند کم می‌شود. گرفتن ساده دست همسر در دست به هنگام تماشای تلویزیون، در آغوش گرفتن پیش از ترک منزل و پس از ورود به منزل، بوسه خواب و بوسه بیداری ... مثال‌هایی است که می‌توانند به روال روزانه تبدیل شوند.

 

پیش چشم فرزندان نوازش کنید: در زندگی‌های زناشویی غالباً روابط عاطفی و ارتباط‌های تماسی اعم از در آغوش گرفتن، بوسیدن و نوازش کردن به زمان و مکان‌های خاص تبعید می‌شود و فرزندان چندان‌که شاهد بگوومگوهای والدین هستند به‌ندرت شاهد در آغوش گرفتن یا نوازش آن‌ها توسط یکدیگر هستند. این باعث می‌شود تصویری که از خانواده در ذهن کودک شکل می‌گیرد تحریف‌شده تثبیت شود.

 روانشناسان معتقدند مشاهده نوازش و تماس عاطفی بین والدین علاوه بر انتقال فضای همدلی و محبت به فرزندان از منظر الگوسازی هم مؤثر است؛ بنابراین اجازه دهید تا کودکان شما از بچگی با نوازش کردن در خانواده آشنا شوند.

 

نوازش بخشی از ما را منتقل می‌کند: مردم به‌سادگی برای لذت بردن، تسکین دادن یا مراقبت و رضایت بخشیدن به دیگران نوازش نمی‌دهند.ما نوازش می‌کنیم تا بخشی از خودمان را منتقل کنیم و پیوند برقرار کنیم.

نوازش می‌تواند در مورد ما چیزهای زیادی بگوید. بنابراین، ما باید آن‌ها را با آرامش و ظرافت انتقال دهیم چراکه می‌تواند احساسات ناخوشایند ما را نیز منتقل کند.

نوازش به‌عنوان بخشی از دل‌بستگی سالم: درست است که غالباً دل‌بستگی به‌عنوان "وابستگی" تلقی می‌شود؛ یعنی به چیز یا شخصی بیش‌ازحد چسبیدن و متصل شدن؛ اما از دیدگاه عاطفی، افراد برای ایجاد پیوند، نیاز به دل‌بستگی سالم دارند. نوازش رفتاری است که از طریق آن دل‌بستگی خود را به دیگری تأیید می‌‌کنیم و همچنین دیگری را به خود دل‌بسته می‌کنیم.

منبع : سوادزندگی
به این خبر امتیاز دهید:
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
با دوستان خود به اشتراک بگذارید:
کپی شد

پیشنهاد ویژه

    دیدگاه تان را بنویسید

     

    دیدگاه

    توسعه