بعد از سه ماه از آغاز درگیریها در هند بین مسلمانان و هندوهای افراطی به دلیل قانون جدید اعطای تابعیت هندی، ظریف وزیر امور خارجه کشورمان سرکوب مسلمانان را محکوم کرد، این در حالیست که در داخل برخی اصولگرایان ضمن انتقاد شدید از وزیر خارجه خواستار اعلام رسمی موضع ایران در حمایت از مسلمانان هندی شدند.رچسب ها:
قانون جدید اعطای تابعیت هندی به پیروان دین اسلام در این کشور حق شهروندی اعطا نمیکند، اقدامی که از نگاه منتقدین باعث تضعیف قانون اساسی سکولار هند میشود، از سویی تصویب این لایحه از جمله وعدههای انتخاباتی نارندرا مودی، نخستوزیر هند بود که در پی تقویت پایگاه ملیگرایانه خود در میان جامعه هندو است.
با توجه به این موضوع محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در پیامی در توییتر خود خشونتهای سازمان یافته علیه مسلمانان هند را محکوم کرد. وزیر امور خارجه کشورمان در توییتر خود آورده است: "ایران موج خشونت سازمان یافته علیه مسلمانان هند را محکوم میکند. ایران، قرنها دوست هند بوده است. از مقامات هند میخواهیم که رفاه «همه» هندیها را تضمین کنند و اجازه ندهند این آدمکشی بیمعنا ادامه یابد. مسیر پیش رو باید بر اساس گفتگو و حاکمیت قانون باشد. "
این در حالیست که وزارت خارجه هند در واکنش به اظهارات «محمد جواد ظریف» در خصوص کشتار مسلمانان در دهلی، دیپلمات ارشد ایران در این کشور را احضار کرد.
بعد از این اقدام قالیباف، حمید رسایی نماینده اسبق مجلس و نامزد ناکام این دوره پارلمان در صفحه توئیتر خود حسابی به ظریف بابت عدم موضع گیری سریع در قبال قضایا هند تاخت.
حسین کنعانیمقدم فعال سیاسی اصولگرا با اشاره به اینکه نباید درمسائل سیاسی خارجی تسویهحسابهای جناحی را دخیل کنیم، اظهارداشت: در مورد مسائل بین الملل وزارت امور خارجه بر اساس مصالح ملی تصمیمگیری میکند و دراین رابطه گروههای سیاسی نباید شتابزده وارد عمل شده و با اظهاراتی که انجام میدهند، برای کشور هزینهزا باشند، در مورد مسائل هند نیز آقای ظریف وزیرامور خارجه با اظهار نظری که داشت، موضوع اصولی جمهوری اسلامی ایران را در این رابطه اعلام کرد.
کنعانی مقدم با بیان اینکه مواضع وزارت امور خارجه در رابطه با ظلمی که به اقلیت مسلمانان هندی رفته، منطبق با سیاستهای اصولی نظام است، بیان داشت: در این باره باید از حقوق این مسلمانان دفاع کرد؛ چرا که یکی از آرمانهای اصلی انقلاب اسلامی دفاع از مظلومین و مستضعفین جهان به خصوص مسلمانان است و در این رابطه باید کشورمان از تمام ظرفیت و امکاناتی که در اختیار دارد استفاده کند تا از این افراد احقاق حق شود و آنها به حقوق انسانی خود که همانا تابعیت هندی است دست پیدا کنند، چرا که اجداد این مسلمانان طی قرنهای متمادی در منطقه بنگال زندگیکردهاند و اسناد تاریخی آن وجود دارد و دولت هند چنین امری را نمیتواند انکار کند.
این کارشناس مسائل سیاسی اضافه کرد: همچنین کشورمان میتواند این قضیه را از طریق سازمان کشورهای اسلامی دنبال کند و با تصویب یک قطعنامه و محکوم کردن کشتار مسلمانان و سرکوب آنها توسط دولت هند از حقوق این انسانهای مظلوم دفاع کند، بنابراین در این رابطه وزارت امور خارجه با توجه به ارتباطات و امکاناتی که دارد، میتواند قدمهای بسیار خوبی را بردارد.
عبدالله ناصری فعال سیاسی اصلاحطلب با اشاره به اینکه برخی از اصول گرایان میخواهند از هر قضیهای استفاده کرده و به دولت حمله کنند، اظهار داشت: بعضا دیده شده که انجام برخی از اظهار نظر اصول گرایانی که هیچ سمتی ندارند، برای کشور هزینهزا بوده، در مورد قضیه هند نیز همین مورد مصداق پیدا کرد، برای از تندروها آنقدر به ظریف فشار آوردند تا او دست آخر مجبور شد که در مورد درگیریهای هند به اظهار نظر تند بپردازند و این موضوع سریعا واکنش آنها را در پی داشت، بهطوریکه سفیر کشورمان را به فوریت احضار کردند و این اظهار نظر ظریف را دخالت در امور داخلی هند قلمداد کردند.
وی با تاکید بر اینکه همیشه در مورد مسائل بینالمللی مواضع ایران باید بر اساس منافع ملی باشد، گفت: در این راستا ما شاهد بودهایم، در بیشتر موارد سیاست یک بام و دو هوا وجود داشته، به عنوان مثال خود بنده از نزدیک مشکلات مسلمانان ایغور چینی را از نزدیک دیدهام و در این رابطه با آنها به گفتگو پرداختهام، اما شاهد بودهایم در طول این سال ایران هیچگاه بر اساس منافع و روابطی که با چینیها داریم، از اقدامات خلاف حقوق بشری چینیها علیه ایغورها انتقادی نکردهاند.
ناصری گفت: این موضوع در مورد مسلمانان چچنی در روسیه نیز مصداق پیدا میکند، در فقره هند نیز وزارت امور خارجه بر اساس منافع اقتصادی و روابطی که بین تهران و دهلی وجود دارد، خویشتنداری کرد و قصد دارد با گفتگو این قضیه را پیگیری کند، اما با حملاتی که اصولگرایان تندرو انجام داده، وزیر امور خارجه مجبور شد بالاخره موضعی تند در حمایت از مسلمانان هندی بگیرد.
این فعال سیاسی با اشاره به این در تمامی کشورهای گروههای حقوق بشری و نهادهای غیر حکومتی هموراه در این موضوعات مانند درگیریهای هند اظهار نظر میکنند، بیان داشت: تنها در مواردی نادر حکومتها خود به اظهار نظر و جانبداری از یک طرف مناقشه میکنند و عمدتا بر اساس منافع ملی خود عمل میکنند، در این جا است که نقش نهادها و انجیاوهای مستقل به وجود میآید که میتوانند بسیار خوب در این رابطه نقش ایفا کنند، اما متاسفانه به دلیل اینکه در کشورمان چنین بسترهایی وجود ندارد و نهادهای مدنی رشدی نکرده اند که بتوانند چنین نقشی را برعهده بگیرند.
اول ایران مدیریت شود بعد جهان .