سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به اظهارات مقامات آمریکایی که منکر توافق با ایران درباره تبادل زندانیان شدهاند، گفت که این توافق در وین و جدا از برجام صورت گرفته و ایران همین امروز هم آماده تبادل زندانیان با آمریکا و انگلیس است.
«سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (یکشنبه) در توئیتی در واکنش به اظهارات مقامات آمریکایی درباره اینکه با ایران در خصوص تبادل زندانیان توافقی حاصل نشده، نوشت: حیرت آور است که آمریکا این واقعیت ساده را منکر میشود که درباره زندانیان و بازداشت شدگان توافقی حاصل شده است. حتی درباره نحوه اعلام عمومی آن.
وی افزود: تبادل بشردوستانه (زندانیان) و آزادی ۱۰ زندانی از همه طرفها با آمریکا و انگلیس در وین و - جدا از برجام - مورد توافق قرار گرفت.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی بار دیگر اعلام کرد که ایران همین امروز آماده انجام این کار و اجرایی کردن این توافق است.
شب گذشته «سید عباس عراقچی» معاون سیاسی وزیر امور خارجه و رئیس هیأت ایرانی مذاکره کننده در وین در توئیتی درباره مذاکرات احیای برجام با بیان اینکه گفتوگوهای وین باید منتظر دولت جدید در ایران بماند و این اقتضای هر دموکراسی است، افزود: آمریکا و انگلیس باید این نکته را درک کرده و ایجاد ارتباط بین یک تبادل انسانی - که آماده اجرا میباشد - با برجام را متوقف کنند.
عراقچی ادامه داد: تبادل (زندانیان) را گروگان اهداف سیاسی قرار دادن، باعث از دست دادن هم تبادل و هم توافق میشود. ۱۰ فرد زندانی از همه طرفها میتوانند همین فردا آزاد شوند، اگر آمریکا و انگلیس به تعهدات خود در توافق به عمل آمده عمل کنند.
پس از آن بود که «ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در این خصوص بیانیهای صادر و اعلام کرد: «درخصوص اظهاراتی که درباره آمریکاییهای زندانی در ایران میشود نیز باید گفت که ما تلاش ظالمانه دیگری را برای دادن امید واهی به خانوادههای آنها شاهد هستیم. عراقچی درباره گروگان گرفتهشدن توافق از سوی ما میگوید، در حالی که دولت او چهار آمریکایی را سالهاست که زندانی کرده است».
در این بیانیه آمده بود: «هنوز هیچ توافقی در زمینه زندانیها حاصل نشده است. اگر ایران واقعا میخواهد که ژست بشردوستانه بگیرد، میتواند به سادگی و فوراََ زندانیها را آزاد کند. آزادی شهروندان بازداشتی ما از اولویت بالایی برخوردار است و ما کماکان منتظر رخ دادن آن هستیم».
این بیانیه میافزاید: «ما در جریان مذاکرات وین، گفتوگوهای غیرمستقیمی درباره موضوع زندانیها انجام دادیم و تأخیر در ازسرگیری این روند، کمککننده نیست. هر چند که مؤثرتر بود اگر طی نشستی در وین به پیشرفتی در این خصوص میرسیدیم، ولی ما برای ادامه گفتوگوها درباره زندانیها طی این دوره (انتقال قدرت در ایران) آماده هستیم». (اینجا بخوانید)
به گزارش فارس، «ند پرایس» ۲۲ تیر ماه نیز در نشستی خبری گفته بود که واشنگتن در حال انجام مذاکرات غیرمستقیم، اما فعالی با ایران در خصوص مبادله زندانیان است و این مذاکرات جدا از مذاکرات درباره احیای توافق هستهای بوده و آمریکا به دنبال آزادی شهروندان خود در ایران در سریعترین زمان ممکن است.
مذاکرات وین | پرونده هستهای ایران | مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا | کرونا
شرایط اضطراری مذاکرات وین! | آمریکا برای ایران پیام فرستاد!
اگرچه رئیس جمهور آمریکا اعلام کرده که «پیشرفتهایی در مذاکرات برجام صورت گرفته» اما وزیر خارجه آمریکا میگوید به نقطه اضطرار رسیدهایم و هرچه روند مذاکرات طولانیتر شود، ایران برنامه هستهای خود را پیشرفتهتر میکند.
هشتمین دور مذاکرات هستهای وین در حال انجام است. سفر همزمان ابراهیم رئیسی و انریکه مورا، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به مسکو نشان میدهد که مذاکرات به نقطه حساس رسیده و احتمالا بخشی از مذاکرات به جای وین در مسکو در حال انجام است.
همزمان اقتصاد نیوز هم در گزارشی اعلام کرده که امریکا از طریق عراق برای ایران پیامی ارسال کرده و ایران در حال بررسی این پیام است. البته منابع خبری، اطلاعاتی از جزئیات این پیام منتشر نکردهاند.
اما به نظر میرسد که آمریکا تمایل دارد مذاکرات هستهای وین زودتر به نتیجه برسد. مقامات آمریکا پیش از این ضربالاجلی برای مذاکرات اعلام کرده و گفته بودند مذاکرات باید تا اول فوریه (۱۲ بهمن ماه) به نتیجه برسد.
اگرچه این ضربالاجل از سوی برخی از مقامات آمریکایی رد شد، اما آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا دوباره به این مساله اشاره کرده و گفته «اکنون در میانه دور هشتم مذاکرات وین هستیم و به نقطه اضطرار رسیدهایم. هرچه مذاکرات طولانیتر شود، ایران برنامه هستهای خود را پیشرفتهتر میکند.»
تاکید وزیر خارجه آمریکا این است که طولانی شدن روند مذاکرات به این معناست که تهران زمان بیشتری برای پیشرفت در برنامه هستهای خود دارد. برای همین است که آمریکا میخواهد مذاکرات هر چه سریعتر به نتیجه برسد.
وزیر خارجه امریکا تاکید کرده که «اگر توافقی در هفتههای آینده حاصل نشود، آمریکا نمیتواند به برجام بازگردد.» اما تنها آمریکا بر تسریع روند مذاکرات تاکید نمیکند. آلمان و فرانسه هم خواستار تسریع روند مذاکرات شدهاند. وزیر امور خارجه آلمان هم تاکید کرده که «پنجره فرصت برای یافتن راه حل در حال بسته شدن است.»
بر این اساس ممکن است پیامی که آمریکا از طریق عراق برای ایران ارسال کرده، اشاره به تسریع روند مذاکرات باشد.
آیا روند مذاکرات وین مثبت است؟
اخباری که تا پیش از این از مذاکرات هستهای وین مخابره میشد متناقض بود. برخی مذاکرات را مثبت ارزیابی میکردند و برخی دیگر، میگفتند تا رسیدن به نتیجه مطلوب فاصله زیادی وجود دارد. اگرچه هنوز هم این تاکید وجود دارد اما به نظر میرسد که آمریکا و طرفهای اروپایی خواستار تسریع در مذاکرات هستند.
در این میان نقش روسیه در روند مذاکرات برجستهتر از قبل شده است. نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی واقع در وین پس از دیدار با رئیس هیات ایران در مذاکرات هستهای، اعلام کرد که “هماهنگی نزدیک” میان تهران و مسکو پیشنیاز تکمیل موفقیتآمیز مذاکرات احیای برجام است.
پیشنیازی که به نظر میرسد اجرا شده است. چون هفته گذشته هم ابراهیم رئیسی به مسکو رفت و هم مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا.
دنیای اقتصاد هم در گزارشی نوشت: همزمانی سفر انریکه مورا و سفر ابراهیم رئیسی به مسکو، گمانهزنیهای مختلفی را درباره ارتباط این دو سفر با مذاکرات هستهای وین مطرح کرده است. در واقع با پررنگ شدن نقش مسکو در دور هفتم و هشتم مذاکرات این فرضیه مطرح است که بخشی از دستورکاری این دو سفر در ارتباط با هموار کردن مسیر مذاکرات احیای برجام صورت گرفته است.
همزمان با این دیدارها، رئیسجمهور آمریکا هم روند مذاکرات را مثبت خوانده و گفته: پیشرفتهایی در مذاکرات وین حاصل شده است. جو بایدن گفته اکنون زمان دست کشیدن و رها کردن نیست و ما هنوز تسلیم نشدهایم.
۱۰ روز تا ضربالاجل تعیین شده آمریکا زمان باقی است. سفر دو روزه باقری کنی به تهران در میانه مذاکرات، سفر رئیسی و مورا به روسیه و پیام آمریکا به عراق، همه نشان میدهد که روند مذاکرات شدت گرفته و شاید هفته پیش رو، هفته تعیینکنندهای باشد.
دیدگاه تان را بنویسید