آرمانملی- سوسن یحییپور: در حالیکه بازارهای ایران در روز چهارشنبه هفته گذشته در واکنش به احتمال پیروزی نامزد جمهویخواه در ساعات اولیه اعلام نتایج انتخابات ایالات متحده، سیر صعودی را در پیش گرفتند اما در روز پنجشنبه ورق برگشت و با قوت گرفتن احتمال برد جو بایدن از حزب دموکرات، بازارهای ایران نیز در سراشیبی قیمت قرار گرفتند. در ادامه با اعلام پیروزی نهایی بایدن، دیروز هم روند کاهشی بازارها ادامه پیدا کرد و دلار صرافیها وارد کانال ۲۲ هزار تومان شد و سکه در ساعتی از روز به ۱۱ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان هم رسید. از آنجایی که بازارهای موازی به شدت به وضعیت بازار ارز وابستگی دارند، قیمتها در این بازارها نیز با ریزش قابل توجهی همراه شدند. در چنین شرایطی، انتظارات برای کاهش قیمت انواع کالاهای اساسی دوچندان شده است. در همین ارتباط، روز گذشته دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی اظهار کرد: «وقتی ما با کاهش ۲۰ درصدی قیمت ارز مواجه هستیم، یعنی حداقل میتوانیم شاهد کاهش ۳۰ درصدی قیمت کالاها باشیم.» البته قاسمعلی حسنی در ادامه اضافه کرد که «در کوتاهمدت کاهش قیمت ارز تاثیری در قیمت کالاهای اساسی نخواهد داشت. وقتی قیمت بالا میرود طی یک روز قیمت کالا را بالا میبرند ولی وقتی قیمت ارز پایین میآید چند هفته یا چند ماه طول میکشد که قیمتها را پایین بیاورند چرا که کسانی که بار خریدهاند نمیخواهند بپذیرند که بعد از ده بار سود کردن، یک بار ضرر کنند.»
قیمت کالاهای اساسی در چند ماه اخیر به طور مثالزدنی افزایش پیدا کرده و این امر در حالیکه هزینه زندگی در پایتخت ایران 5/1 برابر سایر استانهاست و دستمزد اقشار متوسط و پایین جامعه کفاف هزینهها را نمی دهد و دیگر پسانداز به رویا بدل شده است، شرایط را بس نگرانکننده ساخته است. در همین ارتباط، چندی پیش ستاد تنظیم بازار جلسه فوقالعادهای را با حضور وزرای اقتصادی برگزار کرد تا تصمیماتی درباره تولید، توزیع و عرضه کالاها گرفته شود. کاهش قیمتها در روزهای آتی یکی از وعدههای مسئولان بعد از این نشست بود. حال، کارشناسان میگویند تصور ادامه ریاست جمهوری ترامپ، باعث ایجاد انتظارات تورمی در بازارهای ایران شده بود و بخشی از گرانیها به این موضوع نیز مربوط میشود و انتظار میرود با انتخاب بایدن، قسمتی از این انتظارات تورمی کاهش پیدا کنند و حبابی که بر اثر آن ایجاد شده بود طی ماههای آینده شروع به تخلیه کامل کند. پیش از این، وحید شقاقیشهری- اقتصاددان- نیز به «آرمانملی» گفته بود که آمدن ترامپ به افزایش قیمتها در بازارهای ایران دامن خواهد زد اما با بایدن رکود بر بازارهای پولی و مالی ایران حاکم خواهد شد.
کاهش 30درصدی بهای کالاها
دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی روز گذشته گفت: وقتی ما با کاهش 20 درصدی قیمت ارز مواجه هستیم یعنی حداقل میتوانیم شاهد کاهش 30 درصدی قیمت کالاها باشیم. کالاهای سرمایهای مثل مسکن، خودرو و کالاهای دپو شده در انبارها تحت تاثیر کاهش قیمت دلار قرار میگیرند و کسانی که تا امروز میگفتند اول باید پول را تحویل بدهید؛ الان با چک و قیمت پایینتر هم اقلام را میفروشند. حسنی به ایلنا تصریح کرد: مصرف سه سال کشور در گمرک است و باید آزاد شود تا قیمت کالا و اقلام کاهش پیدا کند. تا زمانی که ارز دولتی و نیمایی حذف نشود و رقابت به وجود نیاید این نابسامانیها را شاهد خواهیم بود. ولی با حذف این ارزها، ایرانیهای خارج از کشور سرمایه خود را به داخل کشور میآورند و رقابت ایجاد میشود. او خاطرنشان کرد: در مجموع بازار ساکت و آرام است و خریداران دست نگه داشتهاند و خرید نمیکنند و همین موضوع مزید بر علت کاهش نرخ ارز میشود تا قیمت کالای تولیدی که باید به فروش برود پایین بیاید. دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی اظهار کرد: پایین آمدن قیمت دلار در دو یا سه ماه آینده باعث کمشدن قیمت اقلام غذایی نیز میشود. میزان این کاهش نیز بستگی به مقداری دارد که قیمت دلار کاهش پیدا کند.
دیدگاه تان را بنویسید