[شهروند] کمیته تعیین وضع فیفا درباره مهمترین و سنگینترین پرونده حقوقی تاریخ فوتبال ایران در آخر این هفته جلسه رسیدگی را برگزار و سپس حکم نهایی را صادر خواهد کرد. مارک ویلموتس، سرمربی سابق تیمملی بعد از ٦ماه همکاری با فدراسیون و تنها ٢١روز حضور در ایران مبلغ ٢میلیون یورو پول گرفت و قراردادش را فسخ کرد. با یک شکایت رسمی و دستگذاشتن روی مفاد قرارداد و انجامندادن تعهدات فدراسیون ایران، خواهان دریافت تمام پول قرارداد خود شد و به این ترتیب به دنبال گرفتن ٦,٥میلیون دلار دیگر از ایران است. به این ترتیب نهایتا تا روز پنجشنبه بیستوسوم مرداد ١٣٩٩ قاضی پرونده رأی نهایی را صادر و نهایتا تا اوایل هفته آینده تصمیم نهایی به فدراسیون فوتبال ابلاغ خواهد شد.
ترس از قاضی هلندی
وکلای حقوقی فدراسیون فوتبال و مارک ویلموتس در ماههای اخیر ضمن نامهنگاری با فیفا، دفاعیه حقوقی جامعی از این قرارداد ٧میلیون و ٨٧٥هزار یورویی ٣,٥ساله به سوییس ارسال کردهاند و منتظر رأی هستند. فیفا اما روی ورمر هلندی که نماینده بازیکنان و مربیان در کمیته تعیین وضع فیفاست را بهعنوان قاضی رسیدگیکننده به این پرونده بسیار مهم تعیین کرده و در همین رابطه هم نگرانیهای زیادی به وجود آمده است؛ چون این قاضی معمولا در چنین پروندههایی رأی را به نفع مربی یا بازیکن در مقابل باشگاهها یا فدراسیونهای عضو فیفا صادر میکند که یکی از آخرین پروندههای رسیدگیشده توسط او، پرونده شکایت برانکو ایوانکوویچ از پرسپولیس بوده که رأی علیه باشگاه صادر شده است. در همین رابطه با توجه به ادعای ٦.٥میلیون یورویی ویلموتس علیه ایران و سنگینی پرونده، مدیران فدراسیون فوتبال بر این باور بودند که بهتر بود مقامات فیفا یک تیم قضاوت سهنفره برای پرونده تعیین میکرد و حالا هم روی ورمر بهعنوان قاضی پرونده انتخابشده، به صورت رسمی در همان روز اول اعتراض رسمی خود را به فیفا ارسال کرده و خواستار تغییر قاضی پرونده شدهاند. این اتفاق هفته قبل و بعد از اینکه فیفا در نامه رسمی به ایران اعلام کرد در تاریخ سیزدهم آگوست برابر پنجشنبه بیستوسوم مرداد کمیته تعیین وضعیت فیفا در مورد پرونده شکایت ویلموتس از فدراسیون فوتبال به وسیله یک قاضى کمیته تعیین وضعیت به نام روى ورمر هلندى تصمیمگیرى خواهد کرد، رخ داد.
فدراسیون نگران حکم فیفاست
اعتراض رسمی ایران به انتخاب قاضی نشان میدهد که مدیریت فدراسیون نگرانی بسیار زیادی درباره سرنوشت پرونده دارد. برخی منتقدان عملکرد فدراسیون بر این باور هستند که اگر مدیران فدراسیون نسبت به مفاد قرارداد و حقانیت خودشان هیچ نگرانی با توجه به مصاحبههای انجامشده در ماههای اخیر ندارند، با بررسی قوانین فیفا و کاری که انجام دادهاند، نباید نگران شکست در پرونده باشند و اینکه حالا نگرانی به جایی رسیده که خواهان تغییر قاضی پرونده هستند، در نوع خود مشکوک است. عدهای هم معتقدند مدیران فدراسیون درستترین تصمیم ممکن را گرفتهاند و از همین حالا باید هم به دنبال انتخاب قاضیای باشند که به جانبداری از مربیان و بازیکنان رأی صادر نکند، چون معمولا در پروندههای مهم کمیته تعیین وضع سه قاضی برای صدور رأی انتخاب میکند. یک قاضی نماینده مربی و بازیکن، یک قاضی نماینده باشگاه و فدراسیون و یک قاضی هم رئیس کمیته تعیین وضع و حالا انتخاب یک قاضی برای این پرونده عجیب به نظر میرسد. البته شواهد و قرائن نشان میدهد که این روال مدتهاست در فیفا درحال انجام است که یک قاضی درباره پروندهها در کمیته تعیین وضع حکم صادر میکند. با این حال، معلوم نیست که فیفا این درخواست ایران را قبول کند و باید دید در روزهای آینده چه اتفاقاتی رخ خواهد داد. کمیته تعیین وضع فیفا از ١١ قاضی با نمایندگی از بازیکنان و مربیان، ١١ قاضی به نمایندگی از باشگاهها و فدراسیونها و یک رئیس تشکیل شده و برای پروندههای سنگین این انتظار وجود دارد که سه قاضی به پرونده رسیدگی کنند. با این حال، رسیدگی به پروندهها در فیفا چون مصلحتاندیشی وجود ندارد و براساس جزئیات دقیق قانون انجام میشود، خیلی کار سختی نیست و فدراسیون باید بپذیرد که تیم قضات رسیدگیکننده به پرونده چه یکنفره باشد، چه سهنفره باز هم صورتمسأله تغییر نمیکند. مدیران باید اعتماد کامل به قرارداد منعقدشده و دفاعیه ارسالشده به فیفا و وکلایی که انتخاب کردهاند، داشته باشند و آماده روبهروشدن با هر اتفاقی باشند.
ماجرای مشابه برای جایگزین ویلموتس
چندی پیش باشگاه صنعت نفت آبادان از دراگان اسکوچیچ شکایتی ١٤٠هزار دلاری به فیفا انجام داد. این مربی در زمان فسخ با آبادانیها تعهد کتبی داده بود که با هیچ تیم ایرانی تا پایان فصل ٢٠١٩-٢٠٢٠ قرارداد امضا نمیکند و اگر این کار را انجام داد، باید خسارت ١٤٠هزار دلاری به نفت آبادان پرداخت کند. از آنجایی که او دو روز بعد سرمربی تیمملی ایران شد، باشگاه خوزستانی با شکایت به فیفا خواهان دریافت کل این مبلغ شد که کمیته تعیین وضع فیفا تنها رأی به پرداخت نصف این خسارت یعنی ٧٠هزار دلار از سوی اسکوچیچ به باشگاه داد که حالا مدیران فدراسیون تعهد دادهاند این پرونده را حل کنند و اگر این اتفاق رخ ندهد، اسکوچیچ استعفا خواهد داد. اتفاقی که برای پرونده اسکوچیچ افتاد، میتواند خوشبینیهایی به وجود آورد که کمیته تعیین وضع فیفا تحت هیچ شرایطی فدراسیون ایران را به پرداخت ٦,٥میلیون دلار پول درخواستی ویلموتس محکوم نکند. به هرحال این مربی تمام مدت زمان قرارداد ٣.٥ساله خود را به پایان نرسانده و احتمال اینکه بتواند ٦.٥میلیون دلار دیگر از فدراسیون بگیرد، خیلی زیاد است. به این ترتیب احتمالا با تصمیم قاضی و آمادگی فدراسیون طبق دفاعیه ارسالشده برای رسیدن به یک توافق مناسب، رأی نهایی خیلی سنگین برای فدراسیون نخواهد بود.
رأی ویلموتس، سرنوشت مدیران را تغییر میدهد؟
رأی پرونده مارک ویلموتس اما تأثیر بسیار زیادی در سرنوشت مدیریتی فدراسیون فوتبال دارد. تمام اعضای هیأترئیسه که پای این قرارداد را امضا کردهاند، با دستور مستقیم دادستان کل کشور و ورود سازمان بازرسی به دادگاه احضار شدهاند و تاکنون دفاعیه رسمی و مشترک اعضای هیأترئیسه به همراه مهدی تاج هم برای دادگاه ارسال شده است. به این ترتیب رأی نهایی پرونده شکایت ٦,٥میلیون دلاری ویلموتس علیه فدراسیون در شرایط رسیدگی به پرونده مدیران فدراسیون در دادگاه تأثیر زیادی دارد. برخی نمایندگان مجلس در مصاحبههای رسمی تأکید کردهاند اگر ایران محکوم شود، تمام پول را مدیرانی که قرارداد امضا کردهاند، باید از جیبشان پرداخت کنند و به همین ترتیب روزهای پرسروصدا و مهمی در انتظار فوتبال کشور خواهد بود. اگر رأی نهایی علیه ایران باشد، قطعا باید منتظر تصمیم سخت قوهقضائیه درباره مدیران فوتبالی که با اشتباه خود ضرری هنگفت به فوتبال کشور زدند، باشیم.
دیدگاه تان را بنویسید