آخرین باری که «کیمجونگاون»، رهبر کرهشمالی دیده شد ۱۱ آوریل بود و از آن زمان دیگر تصویری از او در رسانههای کرهشمالی منتشر نشد. «کلی کاسولیاس» در تحلیلی برای الجزیره نوشت، کیم رهبر ۳۶ ساله کرهشمالی ظاهرا در برابر پرخوری و سیگار مقاومتی نداشت. از اینرو، در معرض شایعات فراوانی درمورد وضعیت سلامتیاش قرار داشت. یک بار خبر آسیبدیدگی مچ پایش بهخاطر وزن زیاد خبرساز شد و سپس مطرح شد که او «نقرس» دارد و حتی از مشکلات قلبی هم رنج میبرد.
اما آخرین خبر از او از سوی یک پایگاه خبری در سئول منتشر شد که خبر داد که وی پس از یک عمل جراحی قلب در وضعیت بیثباتی به سر میبرد. رهبران بسیاری از کشورهای جهان در این مورد یا موضعگیری نکردند یا احتیاط پیشه کردند. دونالد ترامپ خبر وخامت او را رد کرد و برای وی آرزوی بهبودی کرد. اما کسانی که از نزدیک مسائل کرهشمالی را رصد میکنند، معتقدند رهبر کرهشمالی مرده است.
تحلیلگر الجزیره میافزاید: اگرچه رهبران سیاسی و کارشناسان مسائل کرهشمالی مواضع ضدونقیضی اتخاذ میکنند اما حقیقت این است اتفاقی افتاده است که کسی خبری از آن ندارد. این بیخبری هم به ذات رژیم کرهشمالی بازمیگردد که همه چیز در آن حالتی «سری» و «امنیتی» دارد. «خوانش نشانهها» و تصاویر ماهوارهای نشان میدهد که قطار خصوصی کیم در وونسان پارک شده است. یک تیم پزشکی هم از چین عازم این کشور شد. پروفسور «لیف- اریک ایزلی»، استاد مطالعات بینالملل در دانشگاه Ewha Womans در سئول میگوید: «باید در مورد شایعات در مورد رهبری کرهشمالی بسیار بدبین باشیم. گزارشها در مورد سیاستهای کاخ رهبر کرهشمالی اغلب گمراهکننده و نادرست است.» این اخبار ضدونقیض در حالی است که «دیلی میل» به نقل از روزنامه نگاران چینی نوشت که رهبر کرهشمالی «مرده است.» بر همین اساس، به گفته منابع خبری، چین نیروهای نظامی و سامانه ضد هوایی و تهاجمی خود را به مرزهای کرهشمالی روانه کرده است. این احتمال وجود دارد که اگر رهبر کرهشمالی درگذشته باشد در این کشور یا جنگ داخلی روی میدهد یا تظاهرات گسترده. بنابراین چین با اعزام نیرو به مرز با کرهشمالی دو هدف دارد: یا اشغال کامل کرهشمالی در صورت نیاز یا سرکوب تظاهرات. («دنیای اقتصاد» در گزارشی با عنوان « تصرف کرهشمالی از سوی چین؟» در تاریخ ۳ آبان ماه ۱۳۹۶ به سناریوهای اشغال کرهشمالی از سوی چین پرداخته بود.)
تحلیلگران مسائل این کشور معتقدند که مرگ ناگهانی رهبر کرهشمالی ممکن است بحث جانشینی در این کشور را با بحران مواجه و کشور را با فاجعه دست به گریبان سازد. پایگاه خبری NK در سئول- که اولین بار خبر وخامت حال «اون» را منتشر کرد- گفت: «نمیدانیم در صورت فروپاشی احتمالی این کشور، گذار قدرت در آنجا چگونه است. این سناریویی است که مملو از خطر و ابهام است و چیزی است که باید درمورد آن بسیار نگران باشیم.» سن پایین و عمر کوتاه رهبر کرهشمالی نتوانست این فرصت را به او- مانند پدر و پدربزرگش- بدهد تا جانشینی برای خود بتراشد. اکنون خلأ قدرت کاملا احساس میشود. تحلیلگر الجزیره مینویسد: کارشناسان مسائل کرهشمالی هنوز نتوانستهاند دریابند آیا کیم اساسا فرزندی دارد یا خیر یا قرار بود فرزنددار شود یا خیر.
«هریسون کیم» استاد دانشگاههاوایی، میگوید: «تصورم این است که کیمیوجونگ، خواهر رهبر کرهشمالی، رئیس دولت آینده شود. اما گمان میکنم دولت به مراتب بیش از گذشته تمرکز خود را از دست خواهد داد. باید شاهد نوعی رهبری جمعی باشیم که در آن کیمیوجونگ به مثابه رهبر نمادین دولت عمل خواهد کرد؛ اما افراد بیشتری در پشت صحنه به مشورت خواهند پرداخت.» اوایل ماه جاری «کیمیوجونگ» بهعنوان عضو علی البدل کمیته مرکزی پولیتبوروی حزب کارگران کره در آمد و این نشانی بود از اینکه او در حال ارتقا گرفتن است. با این حال، سال گذشته از حزب بیرون گذاشته شد؛ اما در زمانی که «اون» از خبرها ناپدید شد، گزارش شد که او بار دیگر به حزب پیوسته است. او بیش از برادرش در انظار دیده میشود. برخی تحلیلگران بر این باورند که درگذشت «اون» احتمالا فرصتهای جدیدی را به روی این کشور در آینده بگشاید؛ اما همزمان خطراتی هم دارد.
دیدگاه تان را بنویسید