ارسال به دیگران پرینت

تهدید افشای فروش به ایران، دلیل بازداشت کارکنان هوآوی

روزنامه نیویورک‌تایمز در گزارشی نوشت، چین در سال ۲۰۱۸، پنج کارمند ناراضی هوآوی را بابت تهدید افشای همکاری این شرکت با ایران، بازداشت و بازجویی کرده است. این روزنامه آمریکایی نوشت اشاره یکی از این کارکنان به مسئله فروش محصولات این شرکت فناوری اطلاعات به ایران، در شرایطی که این شرکت و دولت چین درگیر اتهام همکاری با ایران از سوی ایالات متحده بوده‌اند واکنش چین را در پی داشته است.

تهدید افشای فروش به ایران، دلیل بازداشت کارکنان هوآوی

شرق: روزنامه نیویورک‌تایمز در گزارشی نوشت، چین در سال ۲۰۱۸، پنج کارمند ناراضی هوآوی را بابت تهدید افشای همکاری این شرکت با ایران، بازداشت و بازجویی کرده است. این روزنامه آمریکایی نوشت اشاره یکی از این کارکنان به مسئله فروش محصولات این شرکت فناوری اطلاعات به ایران، در شرایطی که این شرکت و دولت چین درگیر اتهام همکاری با ایران از سوی ایالات متحده بوده‌اند واکنش چین را در پی داشته است.

چت علیه کارفرمای سابق

به روایت نیویورک‌تایمز، پنج مرد که از کارکنان هوآوی بوده‌اند، در پی اختلافی با شرکت هوآوی، در شبکه اجتماعی چینی «وی‌چت» گروهی می‌سازند تا برای نحوه پیگیری نارضایتی‌هایشان، به هماهنگی بپردازند. بر اساس اطلاعاتی که نیویورک‌تایمز مدعی دسترسی به آن است، در همین گروه است که یکی از این کارکنان این پیشنهاد را برای ضربه‌زدن به هوآوی مطرح می‌کند: «من می‌توانم ثابت کنم هوآوی به ایران فروش داشته است». در این گفت‌وگوی پنج‌نفره البته هیچ سند و شواهدی منتشر نمی‌شود، اما هم‌زمان در همین گروه، از تماس و صحبت با رسانه‌های خارجی سخن به میان آورده می‌شود. دو نفر از این پنج نفر به نیویورک‌تایمز گفته‌اند که چند هفته بعد از این گفت‌وگو، مقامات چین هر پنج نفر را بازداشت کرده و درباره ایران و تماس با رسانه‌های خارجی از آنها بازجویی کرده‌اند. لی هونگ یوآن ۴۲ ساله و زِنگ مِنگ ۳۹ ساله، دو نفری که با این رسانه آمریکایی درباره ماجرای این بازداشت حرف زده‌اند، به نیویورک‌تایمز گفته‌اند پس از این بازجویی‌ها، آنها مدتی را در بازداشت گذرانده‌اند. لی بیش از هشت ماه و زنگ بیش از سه ماه در بازداشت بوده‌اند.

هوآوی، در میانه دعوای آمریکا با چین و ایران

این مسئله از آنجا اهمیت می‌یابد که هوآوی از چندسال پیش، از سوی مقامات ایالات متحده به دو موضوع متهم بوده است: دورزدن تحریم‌های ایالات متحده علیه ایران و نیز ارتباط مستقیم با مقامات دولت چین که‌ باعث اتهامی دیگر به این شرکت شده که بزرگ‌ترین تولیدکننده تجهیزات ارتباطی و از شرکت‌های پیشگام در عرضه محصولات عرصه فناوری اطلاعات و گوشی‌های هوشمند است. این شرکت به طور خاص در زمینه تولید زیرساخت‌های شبکه 5G از پیشگامان است و به همین دلیل در مزایده‌ها و قراردادها برای راه‌اندازی این شبکه در کشورهای مختلف اروپایی فعال است، اما بسیاری از مقامات و رسانه‌های آمریکایی و اروپایی می‌گویند، این شرکت به دلیل ارتباط نزدیکی که با دولت چین دارد، قابل اعتماد نیست. آنها می‌گویند‌ استفاده از محصولات و سرویس‌های این شرکت، آن هم در سطح زیرساخت، اطلاعات کشورها را برای جاسوسی در دسترس چین قرار می‌دهد. دولت ترامپ به طور خاص در تلاش برای مقابله با هوآوی بوده و با احکام این دولت؛ برای مثال حتی شرکتی مثل گوگل، سرویس‌دهی به هوآوی در زمینه سیستم‌عامل اندروید را متوقف کرد. این مسئله به‌خصوص در کشورهایی مثل بریتانیا مسئله‌ساز بوده که از مشتریان بالقوه هوآوی بوده است.

یکی از شواهد ادعایی این اتهام، رابطه نزدیک بنیان‌گذار این شرکت، رن ژنگ فی، از اعضای حلقه نزدیک مشاوران شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهور چین است. چالش ایالات متحده با چین و هوآوی در این زمینه به جایی رسید که یکی، دو سال پیش، درست چند هفته ‌‌پیش از همین ماجرا، مدیرعامل این شرکت، منگ وان ژو، دختر رن ژنگ فی، به جرم دورزدن تحریم ایران و با حکم دادگاه ایالات متحده در کانادا بازداشت شد. لی دراین‌باره می‌گوید، زمانی که ماجرای بازداشت آنها رخ داده، «موضوع منگ زیادی داغ بود. شاید آنها نگران بودند که ما داشتیم سروصدا می‌کردیم و برای رئیس منگ دردسر درست می‌کردیم».

بازداشت منگ، واکنش تند چین را به همراه داشت و روابط چین و کانادا را نیز تیره‌وتار کرد. دولت چین در آن زمان و پس از شروع کارزار دولت آمریکا علیه هوآوی، حمایت از این شرکت بزرگ چینی را به‌عنوان عملی میهن‌دوستانه به مردم چین معرفی کرد. در مقابل این بازداشت، چند شهروند کانادایی در چین بازداشت شدند. ماجرای بازداشت منگ و نیز شهروندان کانادایی همچنان ادامه دارد و هنوز دادگاه‌ها دراین‌باره فعال هستند.

بازداشت این کارکنان البته در زمان وقوع در چین به‌عنوان اقدامی ضدکارگری علیه کارکنان ناراضی این شرکت که خواهان حقوق بهتر و رسیدگی به خواسته‌هایشان بودند مطرح شد. لی چند روز بعد از همین چت در شهر شن ژن، محل قرارگیری دفتر مرکزی هوآوی و زنگ کمی بعد در تایلند بازداشت شدند. نیویورک‌تایمز می‌نویسد، هوآوی در پاسخ به سؤالی که در این زمینه مطرح شده، تنها به همان بیانیه‌ای اشاره کرده است که برخورد با این پنج نفر را بی‌ارتباط با مسائل کارگری خوانده بود. پلیس شهر شن ژن که بازداشت را انجام داده نیز پاسخی به نیویورک‌تایمز نداده است.

در این گزارش البته اشاره شده است که اتهام عمل غیرقانونی از سوی هوآوی با توجه به تحریم‌ها تنها در شرایطی موضوعیت خواهد داشت که هوآوی از قطعات آمریکایی در محصولاتی که به ایران فروخته استفاده کرده باشد.

 

به این خبر امتیاز دهید:
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
با دوستان خود به اشتراک بگذارید:
کپی شد

پیشنهاد ویژه

    دیدگاه تان را بنویسید

     

    دیدگاه

    توسعه