[شهروند] جشنواره فیلم فجر از هفتمین دوره با سیمرغی که ابراهیم حقیقی طراحی کرده بود صاحب نماد شد. در آن دوره جایزه جشنواره از لوح زرین به سیمرغ بلورین تغییرشکل داد. نخستین سیمرغ جشنواره فیلم فجر که با پایه سنگی ساخته شد، تنها در یک دوره استفاده شد. در هشتمین دوره، پایه سیمرغ بلورین تغییر کرد. سیمرغ بلورین در سالهای بعد باز هم دستخوش تغییرات موقتی شد و فقط در یک دوره استفاده شد تا اینکه در دوره بیستوپنجم سیمرغ طلایی به جوایز جشنواره اضافه شد که این سیمرغ با وزن ٥٥٠ گرم طلا به بهترین فیلم از نگاه ملی اهدا شد. همچنین سیمرغی با روکش طلا در جشنواره بیستونهم فجر رونمایی و قرار شد در دورههای بعدی بهعنوان جایزه اصلی اهدا شود که باز هم رنگ آن در سالهای بعد تغییر کرد. گفته میشود به دلیل مشکلات اقتصادی، میزان طلای کار شده در تندیسها کاهش پیدا کرد. به همین دلیل سیمرغهای جشنواره مورد تمسخر هنرمندان قرار میگرفت. تا اینکه در نشست خبری سیویکمین جشنواره فیلم فجر از سیمرغی کریستالی رونمایی شد که محصول کشور چک بود. بسیاری شکل این تندیس را بیشتر نماد خروس میدانستند تا یک سیمرغ. به همین دلیل قرار شد تندیس جدیدی برای سیودومین جشنواره فیلم فجر طراحی شود اما بعد از رونمایی از آن، بسیاری تندیس جدید طراحی شده را عقبگردی به طراحی سیمرغهای قبلی جشنواره دانستند.
سیمرغ سیوهفتمین دوره جشنواره فیلم فجر نیز ساخت کشور امارات بود که واکنش بسیاری ازجمله هنرمندان صنایع دستی را به همراه داشت و برخی نسبت به اینکه کدام کشور ساخت تندیس مهمترین جشنواره خود را به یک کشور خارجی میسپارد اعتراض داشتند. درروزهای آخر سیوهفتمین جشنواره فیلم فجر، علی اصغر مونسان، رئیس سازمان میراث فرهنگی از اهدای تندیس صنایع دستی کشور به فیلم منتخب مخاطبان جشنواره فجر خبر داد، اما این تندیس در مراسم اختتامیه جشنواره فجر غایب بود و درنهایت تندیس صنایع دستی کشور درنشستی صمیمانه در ساختمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی که بعدها به وزارتخانه تبدیل شد، به عوامل فیلم «متری شیش و نیم» اهدا شد. برای سیوهشتمین جشنواره فیلم فجر، عزتالله علیزاده معاون اجرایی جشنواره، خبر از فراخوانی برای تولید و ساخت تندیس سیمرغ بلورین این رویداد هنری در سطح ملی داد و اعلام کرد بعد از پذیرش فراخوان و ارسال تندیسهای صنعتگران داخلی به دبیرخانه، دو کارخانه معتبر تولید ظروف کریستال کشور از نظر امکانات کیفی و اجرایی مورد تأیید قرار گرفتند و درنهایت با توافق صورت گرفته با یکی از این دو کارخانه مقدمات کار ساخت تندیسها نهایی شده و بهزودی فعالان صنعتی کشورمان آن را تولید خواهند کرد. اما او در بخش دیگری از صحبتهایش گفت که طی همراهی با معاونت صنایع دستی توانستیم با تولیدکنندگان نامدار و معتبر کشور در حوزه کریستال ارتباط برقرار کنیم. بعد از رایزنیهای صورت گرفته، تندیس سیمرغ بلورین جشنواره سیوهشتم بعد از سالها تولید در خارج از کشور،صنعتگران آن را به صورت یکپارچه و از جنس کریستال در داخل تولید میکنند و شاهد پرواز آنها در سیوهشتمین جشنواره فیلم فجر خواهیم بود.
درنهایت از سیمرغ بلورین ساخت داخل کشور در نشست خبری سیوهشتمین جشنواره فیلم فجررونمایی شد. طبق اطلاعات منتشر شده روی سایت شرکت سازنده این تندیس، ١١سال پیش نخستین سالن تولید این شرکت راهاندازی شده است و چهارسال پیش اولین سالن تولید صنایع دستی آن به بخشهای دیگر اضافه شد. داود فراهانی، مدیرعامل این شرکت، سابقه کاری این واحد صنعتی را ١٥ سال عنوان کرد و گفت بزرگترین تولیدکننده محصولات کریستال را در خاورمیانه دارد. اما طبق صحبتهای فراهانی، او در فراخوانی شرکت نکرده، بلکه از طرف جشنواره فجر برای ساخت تندیسها با او تماس گرفته شده است.
او دراینباره توضیح داد که حدود دو ماه قبل به توصیه معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی با من تماس گرفته شد و اعلام کردند تندیسهای جشنواره فجر از ابتدای انقلاب از خارج تهیه میشده است. به همین دلیل به دفتر جشنواره مراجعه کردم و بعد از جلسه مفصل با معاون جشنواره قرار شد طراحی صنعتی دو و سه بُعدی انجام شود که درنهایت طرح ارایه شده مورد تأیید جشنواره قرار گرفت. فراهانی برخلاف ادعای مسئولان جشنواره فیلم فجر در سالهای قبل که اعلام کردند جنس سیمرغ بلورین از کریستال بوده، اعلام کرد که تندیس جشنواره تاکنون از شیشه معمولی بوده است. قرارشد این تندیس برای نخستین بار از کریستال تولید شود. تیم طراحی ما به همراه مهندسان درجلسات متعدد طراحی قالب و نحوه تولید را مشخص کردند و نسبت به ساخت قالب آن در داخل اقدام شد. هِرمهای ایجادی روی پایه و داخل تندیس نیز برای نخستین بار اتفاق افتاده است و به نظر میرسد برگرفته ازنمای داخلی گنبد مسجد امام است.
او درباره تعداد تندیسهای سفارش گرفته، همچنین قیمت تمامشده هر تندیس پاسخ شفافی نداد و تنها به بیان این جمله بسنده کرد: «قیمت تندیس تولید داخل بسیار مناسبتر ازسالهای گذشته است.»
دیدگاه تان را بنویسید