آبلیموی تازه نه تنها خواص بیشتری دارد بلکه طعم آن نیز نسبت به آبلیموهای صنعتی بهتر است، لیموترش، از مواد غذایی انرژیزا بوده و درمانگر بسیاری از بیماریها مانند آسم و سردرد است.
تهیه آبلیموی در منزل برای بهرهمندی از خواص بینظیر لیمو و همچنین اطمینان از سلامت آن بسیار مناسب است، به همین دلیل؛ برای این که آبلیمو خواص اولیه خودش را حفظ کرده و طعم آن مناسب باشد، باید با روشهای نگهداری آبلیمو طبیعی و خانگی آشنا شوید.
ترش و تازه بسیاری را وسوسه میکنند تا برای در دسترس داشتن یک آبلیموی خوشطعم و سالم، نسبت به تهیه آبلیموی خانگی اقدام کنند. آبلیموی تازه را میتوانید هم برای طبخ غذاهای مختلف و هم برای طعم دادن به سالادهای متنوع استفاده کنید.
برای گرفتن آبلیمو اول از همه لیموهایی را انتخاب کنید که باتوجه به حجمشان سنگینتر هستند، زیرا هرچه سنگینتر باشند آبدارتر هستند.
برای درست کردن آبلیمو طبیعی در منزل میبایست یک شب تا صبح لیموها را در آب ولرم خیس کنید، لیموها را داخل تشت بریزید و روی آنها را تا حدی که آب روی همه لیموها را بگیرد، آب بریزید.
با این ترفند شما میتوانید از لیموها آب بیشتری بگیرید و همچنین لیموهایی که خشک شدن دوباره نرم و آبدار میشوند، حالا لیموها برای آب گیری آماده شدند.
اگر مقدار آنها کم است، خودتان در خانه با آبمیوهگیری دستی، لیموها را که از وسط قاچ کردهاید؛ آب بگیرید و اگر مقدار آنها زیاد است معمولاً در هرشهر یا محلهای مغازههایی هست که دستگاه آبلیموگیری دارند، شما با هزینه کم میتوانید آب تمام لیموها را بگیرید.
نکته مهم: برای اینکه آبلیمو ترش داشته باشید بهتر است از لیموهای کوچک برای درست کردن آبلیمو طبیعی استفاده کنید، لیموهای کوچک ترشتر از لیموهای بزرگ هستند.
اگر قصد دارید آبلیمو را برای مدت طولانی نگه دارید (بیشتر از یک ماه) وجود تفاله لیمو در داخل آبلیمو باعث میشود آبلیمو زودتر خراب شود، بنابراین برای جلوگیری از خراب شدن آبلیمو حتماً تقالههای لیمو را از آبلیمو جدا کنید و آبلیمو را صافی تمیز و خشک با سوراخهای کوچک مقل الک عبور دهید.
نکته مهم: تفالهها را دور نریزید آنها را داخل پلاستیک فریزر قرار دهید، مثل گوشت چرخکرده آنها را پهن کنید و داخل فریزر بگذارید، همچنین میتوانید از پوست لیموها هم یک خوراکی خوشمزه درست کنید.
بطریهایی که میخواهید آبلیمو را در آن بریزید؛ خوب بشویید، بگذارید در معرض آفتاب تا کاملاً خشک شوند. بعد آبلیمو را در بطری بریزید و درب آن را کاملاً محکم کنید، اگر درب بطری را محکم نکنید، اکسیژن هوا باعث خراب و سیاه شدن آبلیمو میشود.
گفته میشود برای جلوگیری از خراب شدن آبلیمو بعد از گرفتن آب لیمو آن را بجوشانید، اما اینکار خواص و ویتامین C لیمو را از بین میبرد.
برای از بین بردن تلخی آبلیمو چه کار کنیم؟
داخل آبلیمو نباید به هیچ وجه هسته باشد.
وقتی بطری آبلیمو را پر کردید اندازه یک قاشق از سر بطری را خالی بگذارید. داخل هر بطری یک لیتری آبلیمو یک قاشق مربا خوری پُر نمک بریزید تا تلخی آبلیمو را بگیرد و ماندگاری آن را بیشتر کند. بعد درب آنها را محکم ببندید تا هوا وارد بطری نشود.
ممکن است وقتی با دستگاه آبلیمو میگیرید هستهها له شوند و موجب تلخی آبلیمو میشود، اگر آبلیمویی که گرفتید خیلی تلخ است برای گرفتن تلخی در هر یک شیشه یک لیتری یک هویچ متوسط را پوست بکنید داخل شیشه آبلیمو بیندازید، یک شبانه روز داخل شیشه بماند، بعد آن را از آبلیمو خارج کنید. (هویچ تلخی آبلیمو را میگیرد و به خودش جذب میکند.)
ترفندهایی برای درست کردن آبلیمو طبیعی و جلوگیری از خراب شدن آن
اولین نکته نگهداری آبلیمو طبیعی در خانه این است که لیمو را به خوبی شسته و خشک کنید و سپس آب آن را بگیرید. همچنین ظروفی که برای نگهداری از آبلیمو در نظر گرفتهاید باید تمیز و استریل باشد.
در صورتی که این اصول را رعایت کنید و روش درستی را برای نگهداری این ماده غذایی در نظر داشته باشید، آبلیمو طبیعی را میتوانید تا ماهها در خانه سالم نگه دارید و استفاده کنید. روشهای کاربردی برای نگهداری آبلیمو در محیط خانه در ادامه معرفی شده است.
روش سنتی نگهداری آبلیمو طبیعی
آبلیمو به دلیل خاصیت اسیدی که دارد معمولاً کپک نمیزند. برای نگهداری این ماده غذایی طبق رسمی که از دیرباز مرسوم است، آبلیمو را درون شیشههای درب دار میریزند و درب آن را محکم میبندند.
در این روش باید شیشهها را از قبل شسته یا درون آب جوش قرار داده و سپس بشویید و خشک کنید. این روش سبب میکروبکشی شیشهها شده و آبلیمو را از کپک زدن محفوظ نگه میدارد.
در روش سنتی نگهداری، آبلیموها را در مکانهای تاریک قرار میدادند، این روش سبب میشود که آبلیمو همیشه خوشرنگ باشد و هنگام استفاده طعم و مزهای مانند روزهای اول داشته باشد.
استفاده از چسب برای درب آبلیمو
با وجود این که روش سنتی نگهداری از آبلیمو هنوز هم استفاده میشود، اما یکی از مشکلات این روش این است که احتمال دارد به آبلیمو هوا برسد و کپک بزند.
برای پیشگیری از این کار میتوانید درب آبلیمو را با چسب نواری به خوبی محکم کنید، سپس زمانی که نیاز به آبلیمو داشتید این چسب نواری را باز کرده و از آن استفاده کنید.
استفاده از روغن روی آبلیمو
برای پیشگیری از کپک زدن و خراب شدن آبلیمو، آبغوره و رب تازهای که در خانه تهیه میکنید، میتوانید از روغن استفاده کنید.
پس از این که آبلیمو آماده شده و آن را درون ظرفهای شیشهای قرار دادید، باید روی آبلیمو یک قاشق روغن بریزید و شیشه را حرکت دهید تا روغن به تمام قسمتهای روی ماده برسد، با این روش میتوانید مانع از رسیدن هوای آزاد به آبلیمو شده و جلوی کپک زدن آن را بگیرید.
جوشاندن شیشههای حاوی آبلیمو
روش دیگری که برای حفظ و نگهداری آبلیمو وجود دارد جوشاندن شیشه حاوی آن است. در این روش باید از شیشههایی برای نگهداری آبلیمو استفاده کنید که در برابر گرما و حرارت مقاوم باشند. در اولین مرحله از انجام کار، باید آبلیمو را درون شیشه ریخته و درب آن را خوب ببندید.
سپس قابلمه را تا نیمه پر از آب کرده و اجازه بدهید تا آب به نقطه جوش برسد، در این مرحله شیشههای حاوی آبلیمو را درون آب قرار دهید، باید حدود ۱۰ دقیقه یا ۱۵ دقیقه شیشهها را در آب در حال جوشیدن نگه دارید، سپس آبلیمو به حالت استریل در میآید و میتوانید تا مدت زمان نسبتاً طولانی از آن نگهداری کنید.
توجه داشته باشید که پس از جوشاندن شیشههای آبلیمو درون آب، باید تا زمانی که آب مقداری سرد شود صبر کرده و سپس شیشهها را با احتیاط با کمک انبر یا دستمال از درون قابلمه خارج کنید.
منجمد کردن آبلیمو
اگر فریزی که دارید بزرگ است میتوانید آبلیمو را به صورت فریز شده نگهداری کنید. در این روش میتوانید آبلیمو را درون قالبهای مخصوص یا ظروف یکبار مصرف کوچک ریخته و در فریزر قرار دهید تا یخ بزند.
سپس قالبها را از درون فریز در بیاورید و آبلیموهای منجمد را از درون آنها خارج نمایید، با نگهداری آبلیمو درون پاکتهای فریزی میتوانید هر زمان که نیاز دارید از آن استفاده نمایید.
نکات مهم برای سالم ماندن آبلیمو برای مدت طولانی
استریل بودن لوازم تهیه آبلیمو: لوازمی که توسط آنها آبلیمو تهیه میکنید حتماً باید استریل باشند، در صورتی که به این موضوع توجه نداشته باشید، میکروبها وارد آبلیمو شده و موجب کپک زدن آن میشوند.
عدم قرار دادن آبلیمو در معرض نور: ویتامینهایی مانند ویتامین C که درون آبلیمو وجود دارند، با وجود قرار گرفتن این ماده در برابر نور از بین میروند؛ بنابراین نگهداری آبلیمو در مکانهای روشن سبب کاهش خواص آن میشود.
همچنین قرار دادن آبلیمو در معرض نور سبب تغییر رنگ و مزه آن میشود و کیفیت اولیه این ماده غذایی را کاهش میدهد؛ بنابراین باید آبلیمو را در مکانهای تاریک نگه دارید، اگر این امکان برایتان فراهم نیست میتوانید اطراف آبلیمو را فویل بپیچید تا نور به مواد درون شیشه نرسد.
عدم نگهداری آبلیمو در قوطیهای فلزی: آبلیمو بهدلیل دارا بودن خاصیت اسیدی، به قوطیهای پلاستیکی و فلزی واکنش نشان میدهد؛ بنابراین برای حفظ کیفیت آبلیمو و سالم ماندن آن بهتر است از ظرفهای شیشهای استفاده کنید.
استفاده از چوب پنبه برای درب بطری: در صورتی که شیشههای آبلیموی شما درب ندارند، یکی از بهترین روشها برای وارد نشدن هوا به درون آنها استفاده از چوب پنبه است، قرار دادن چوب پنبه مناسب درب بطری، مانع از رسیدن هوا به درون شیشه میشود. با این روش میتوانید جلوی کپک زدن آبلیمو را بگیرید.
چه کنیم کیفیت آبلیموی خانگی بالا برود؟
لیمو را پیش از گرفتن آب آن، کمی حرارت دهید وبرای پیشگیری از کپک زدن آبلیمو، آنها را خوب خشک کنید، از آنجا که امکان اکسیده شدن روغن موجود در پوست لیمو در صورت تهیه آبلیموی خانگی هم وجود دارد، باید آبلیمو را پس از صاف کردن، حتماً در یخچال و جای تاریک قرار دهید.
به طور مثال میتوانید دور شیشه آبلیمورا یک ورق آلومینیوم بپیچید تا محیط نگهداری آن تاریک شود، حداکثر ظرف مدت یک ماه آبلیمو را مصرف کنید، نور و گرما میتوانند به سادگی باعث اکسیده شدن روغنهای موجود در آبلیمو و نامطلوب شدن رنگ و طعم آنشوند.
آبلیمو را در بطری شیشهای بریزید، بطری شیشهای برای درست کردن آبلیمو خیلی بهتر از بطری پلاستیکی است و از سیاه شدن آبلیمو جلوگیری میکند، بطری شیشهای باعث میشود آبلیمو برای مدت طولانی رنگ طبیعی خودش را حفظ کند، ظرفهای شیشهای به خصوص انواع تیرهشان، بهترین ظرفها برای نگهداری آبلیموهاهستند.
با رعایت نکات بالا که برای درست کردن آبلیمو طبیعی گفته شده میتوانید تا مدت خیلی طولانی آب لیمو را نگه دارید.
اما پیشنهاد میکنیم با توجه به مصرف سالانه خود آبلیمو بگیرید و هر سال آبلیمو طبیعی تازه درست کنید، تا طعم و خواص کامل لیمو را داشته باشد.
دیدگاه تان را بنویسید