اسمش را گذاشتهاند فاصله سنی معکوس؛ ازدواجهایی که در آن زن با فاصله سنی قابل توجهی از مرد بزرگتر است. موافقانش میگویند این کاری بوده که مردان همواره انجام دادهاند و کمتر هم عجیب به نظر رسیده یا نقد شدهاند. مخالفان، اما میگویند تکرار انتخابی از این دست از سوی زنان الزاماً تجربهای رهاییبخش به دنبال نخواهد داشت. آنها میگویند روند پیری در زنان سریعتر از مردان است و وقتی با مردی که سالها از خودشان جوانتر است ازدواج میکنند احتمال آسیب دیدن خود را افزایش میدهند. اما انگار ما بخواهیم یا نخواهیم تغییراتی در الگوی ازدواج خانواده در حال رخ دادن است. قرنها شنیدن خبر ازدواج مردان با زنان کوچکتر برای جامعه عادی شده بود و هیچوقت کسی از این مردان نمیپرسید چرا؟ اما حالا تمایل به ازدواج با زنان بزرگتر در میان بعضی از مردان دیده میشود و تحلیلهای اجتماعی و روانشناسی را به خود اختصاص داده است. ازدواج مردان و زنان با افراد کوچکتر یا بزرگتر از خودشان، یکی از پرمناقشهترین بحثها در خانوادههاست.
حرفهای از مد افتاده
«این حرفها قدیمی شده است.» پزشک آزمایشگاه است؛ دختری مستقل که طی سالها فعالیت به تمکن مالی خوبی دست یافته و حالا سال دهم زندگی مشترکش را پشتسر میگذارد. «من ٦سال از همسرم بزرگترم و تاکنون این مسأله باعث مشکلی در زندگیمان نشده است.» همسر «سیمین» هنرمند است و کلاسهای موسیقی برگزار میکند. البته «فاطمه» این حرفها را قدیمی نمیداند و معتقد به ازدواج با مرد بزرگتر است. «دوست دارم با بزرگتر از خودم ازدواج کنم، البته اکثر دوستانم هم بزرگتر از من هستند.
درست و غلطهای ازدواج با فاصله سنی معکوس
حوصله ندارم، بچه بزرگ کنم. کوچکتر که باشند باید برایشان مادری کنیم و جایگاهها تغییر میکند برای همین نمیتوانند مسئولیتپذیر باشند.»، اما «نسیم» بهترین ازدواج را با همسنوسال میداند. «همسنوسال بودن خیلی خوب است، چون درک بهتری از دنیای هم داریم، البته اگر شرایطی پیش بیاید که از ابعاد مختلف مناسب و منطقی باشد حاضرم با یکی، دو سال بزرگتر یا حتی کوچکتر از خودم هم ازدواج کنم.» «ساناز» از دختران دهه شصتی است و در برنامهریزی زندگیاش ازدواج اصلا جایی ندارد! «اصلا به ازدواج فکر نمیکنم، ولی واقعیت این است که در ازدواج بزرگتر یا کوچکتر بودن زوج بستگی به شرایط روحی و تربیتی افراد دارد و نمیتوان گفت این مسأله خوب یا بد است! بعضی از مردان و زنان از نظر شخصیتی دوست دارند با فردی ازدواج کنند که از نظر سنی بزرگتر باشد تا بتواند نقش حامی بودن را برایشان بازی کند. واقعیت این است که بعضیها دوست دارند همیشه مورد حمایت قرار بگیرند. در مقابل هم عدهای خواهان ازدواج با افراد کوچکترند تا بتوانند نقش اولیا بودن را برایشان ایفا کنند.» «شیرین» و «محدثه» هم جزو دههشصتیها محسوب میشوند، البته اواخر دهه و هر دو بر این باورند که مردی که برای زندگی مشترک انتخاب میکنند باید بزرگتر از آنها باشد. «محدثه» ٣یا٤سال بزرگتر بودن را برای مرد مناسب میداند، البته «شیرین» دلیل این تمایلش را درک بالاترش نسبت به مسائل در مقایسه با مردان همسنوسالش عنوان میکند.
مناسبترین فاصله سنی بین زن و شوهر
اینکه مناسبترین فاصله سنی چقدر است بستگی به شرایط فردی، رشد عقلی، عاطفی و بلوغ فکری هر فرد دارد و در افراد مختلف میتواند متفاوت باشد. افرادی که در محدوده سنی نزدیک هم باشند، تجربهها و خاطرههای یکسانی دارند و پیش زمینه فرهنگی مشابهی برای درک کردن هم خواهند داشت.دختر و پسری که در سن ازدواج قرار دارند باید از نظر فکری در یک سطح قرار گیرند. تفاوت سنی در فرهنگ ما اهمیت دارد، ولی میزان آن را هیچ علم و منطقی با قاطعیت تخمین نزده است. تفاوت سنی نباید بیشتر از ۱۰ سال باشد، زیرا هر دهه از زندگی انسان دورهی خاصی است و ویژگی ها، شرایط و نیازهای ویژهای را دارد که منحصر به آن دوره است. دو نفر با تفاوت زیاد در دو مرحله متفاوت از زندگی هستند و نیازها و ویژگیهای آنها متفاوت است.
تجربههای هیجانی متفاوت
بدیهی است که افرادی که سن پایین تری دارند، هیجان بیشتری نسبت به فرد دارای سن بالاتر دارند؛ بنابراین در ازدواجهایی که زن سن بالاتری از مرد دارد، نمیتواند کارها و هیجانات او را درک کند. زن دچار خستگی، درماندگی و استیصال میشود، چون شوهر در حال مبارزه و حل مشکلاتی است که زن آن را قبلتر به نوعی تجربه کرده و برخی رفتارها، ناپختگیها و حتی خطرکردنهای معقول مرد برایش جذاب نیست و حتی او را به نوعی بی مسئولیت تصور میکند.
یک تجربه موفق
رئیس جمهور فرانسه امانوئل ماکرون با زنی ۲۴ سال بزرگتر از خودش که معلم دبیرستانش بود ازدواج کرده است. آنها زمانی که او ۱۵ ساله بود باهم ملاقات کرده بودند. اگرچه تا زمانی که او به بزرگسالی نرسیده بود به لحاظ عاشقانه وارد رابطه نشده بودند، اما بررسیهای عمومی نشان میدهد که آنها سالها درگیر هم بوده اند.با وجود کلیشهها و لکههای ننگی که در جامعههای مختلف به ازدواجهای مردان با زنان بزرگتر از خودشان زده میشود، اما این پدیده همنان رخ میدهد و حتی پیشرفت هم کرده است. اما واقعا علت علاقه مردان به زنان بزرگتر از خودشان چیست؟ علم به این سوال پاسخ داده است. دلایل بیشماری ذکر شده، مثل این حقیقت که آنها از خودشان مطمئن هستند و به خودشان اعتماد دارند و مکالمه کنندگان خوبی و عالی هستند که فقط روی تشکیل خانواده تمرکز نمیکنند. بعضی دیگر ذکر کرده اند که توجه کردن یک زن سن بالاتر به آنها عزت نفس و اعتماد به نفس شان را افزایش میدهد. برخی دیگر تشخیص دادند که زنان مسن تجربه بیشتری در زندگی، ثبات عاطفی و زمینه سازی رابطه دارند و میتوانند صداقت و دیدگاههای مختلفی را ارائه دهند. مردانی که رابطه با زنان بزرگتر از خودشان را ترجیح میدهند، شکایت میکنند که رابطه با زنان کم سن و سالتر یا هم سن خودشان مستلزم کنارآمدن با رفتارهای نابالغ و بچگانه و بازیگوشیهای آنها است.
عشق واقعی سن نمیشناسد!
برین کولیسون و لوسیانا پونس د لئون (۲۰۱۸)، با بررسی منابع تعصب نسبت به روابط با فاصله سنی ، تشخیص میدهند که این تئوری تکاملی معتقد است که زنان جوانتر باید مردان کمی پیرتر را برگزینند تا آمادگی باروری را به حداقل برسانند. آنها خاطرنشان میکنند که روابط غیرعادی از لحاظ فاصلهی سنی، به ویژه هنگامی که زن بزرگتر است، به نظر میرسد که این تمایلات همسر را نقض میکند. اما در واقعیت، به نظر میرسد که برخی از مردان، زنان تا حدودی بزرگتر را انتخاب میکنند، زیرا اینگونه بیشتر در رابطه احساس برابری میکنند. چنین جفت گیریهایی از آنچه بیشتر مردم باور دارند متداولتر و موفقتر هستند.
منبع :
ورانداز
دیدگاه تان را بنویسید