تاریخچه ارتباطات در ایران به روایت سید محمد غرضی، وزیر اسبق مخابرات
به بهانهی افتتاح بیست و دومین نمایشگاه تلکام با حضور ایشان
به گزارش خبرنگار 55آنلاین، به نقل از سید محمد غرضی:
حضرت رسول دربارهی سلمان فارسی فرمودند: « اگر علم در ثریا هم باشد، مردانی از سرزمین پارس بدان دست خواهند یافت.»
از اولین شغلی که داشتم، که توسعهی برق منطقهی اصفهان بود، تا امروز، در هر حوزهای که فعالیت کردم، چه برق، نفت، پست و تلگراف یا نظام مهندسی، همیشه این دیدگاه را مدنظر داشتهام. هشتاد سال از خدا عمر گرفتهام و از بیست سالگی در توسعهی کشور سهیم بودهام. میتوانم به طور خلاصه بگویم هر توفیقی اگر در توسعهی کشور داشتهام، به خاطر این بوده که ملت ایران از پیر و جوان، همگی عاشق فناوریهای جدید هستند و از پیشرفت کشور استقبال و حمایت میکنند.
من در این شصت سال عمرم در هر حوزهای که مشغول بودهام، از استعدادهای داخلی کشور، بالاخص متخصصین، بیشترین استفاده را کردهام. بنده نه به لحاظ ریالی، نه دلاری و نه تخصصی، هیچ مشکلی در توسعهی این کشور نداشتهام. امروزه 97 درصد مردم دارای برق سراسری هستند. 93 درصد مردم دارای گاز خانگی هستند. و تمام این پیشرفتها ظرف همین بیست-سی سال اخیر اتفاق افتاده است.
نظام مهندسی
سال 69 که زلزلهی رودبار در ایران اتفاق افتاد، چهل هزار نفرکشته شدند و در زلزلهی بم سال 83، شصت هزار نفر. وقتی مردمان روستا فهمیدند که راه جلوگیری از زلزله، اجرای قوانین نظام مهندسی است، به نظام مهندسی روی آوردند. اگر توجه داشته باشید، از اول سال تا امروز شاید بیش از ده زلزله آمده، اما یک نفر هم کشته نشده است. میخواهم بگویم ملت ایران، از پیر تا جوان، هر نوع توسعه و پیشرفتی را که میخواستم ارائه کنم، هم هزینهی آن را دادند، هم استقبال کردند و هم نتیجهی آن را دیدند.
ورود اولین سیمکارت به ایران
در سال 67 که وزیر مخابرات بودم، به محض این که فهمیدم از شرق آسیا تا غرب اروپا و انگلیس GMS گسترده شده، فوراً ایران را عضو GMS کردم. مخابرات هم پذیرفت. در سال 69، دههزار شماره موبایل خریدم و در سال هفتاد شروع کردیم به واگذاری.
من از بودجهی مخابرات دههزار سیمکارت خریدم. 1639نفر، نفری پانصدهزار تومان دادند و سیمکارتها را خریداری کردند. یک سال بعد هم این سیمکارتها را واگذار کردم. تمامی سیمکارتها ظرف یک هفته توسط مردم خریداری شد و با مبلغی که از فروش آنها حاصل شد، محمولهی دوم را خریداری کردم که شامل صدهزار سیمکارت بود. این روند را تا سال 76 که در مخابرات بودم ادامه دادم و تا آن زمان بیش از ده میلیون مشترک داشتیم. در آن زمان جمعیت کشور شصت میلیون نفر بود، برای این شصت میلیون برنامهریزی کردم و تحویل وزیر محترم بعدی دادم. گاهی از من میپرسند آن عدهای که در ابتدا سیمکارتها را با قیمت بالا خریداری کردند، بعداً معترض نشدند؟ میگویم خیر. اگر هم کسی اعتراض میکرد، میگفتم شما پانصدهزار تومان خریدید، بیایید سه میلیون تومان به من بفروشید. اما همهی آنها راضی بودند، چون کسب و کارشان را خیلی رونق داد. برای همین است که میگویم این مردم بودند که ثریا را به زمین آوردند. این مردم بودند که هزینه و حمایت کردند و تکنولوژی را به کشورشان آوردند.
فواید توسعهی کشور
توسعه، راه بهشت را هموار میکند. امروزه با وجود دویست میلیون سیمکارت کسی جرات دروغ گفتن ندارد. مگر این که خودش را از چشم مردم پنهان کند. هر شخصی بخواهد هر حرفی در هر زمینهای بزند که منافع مردم در آن نباشد، باید خودش را پنهان کند، وگرنه خیلی سریع رسوا میشود. این هدیهای است که توسعه به مردم داده است.
ماهواره
در زمان مسئولیت من قرار و مدار ماهواره گذاشته شده بود. منتهی بعد از آن دیگر پیگیری نشد. ما چهار نقطه در آسمان داشتیم که متعلق به ایران بود و من اینها را ثبت کرده بودم. ولی بعداً پیگیری صورت نگرفت. وگرنه ما از خدمات ماهوارهای هم استفاده میکردیم.
فرودگاه بینالمللی پیام
ما تنها کشور پستی بودیم که برای خودمان فرودگاه ساختیم و ده هواپیمای پستی خریدیم و در فرودگاه پیام توزیع نامه را به 24 ساعت رساندیم. یعنی از وقتی که مردم به پست میآمدند و محموله، پول یا نامهای را میدادند، تا زمانی که به مقصد برسد، فقط 24 ساعت طول میکشید. این موضوع باعث شد در آن زمان به لحاظ پستی در ردیف کشورهای جهان اول قرار بگیریم.
پست بانک
بنده سال 64 که به پست وارد شدم، شروع کردم به رساندن خدمات مالی به مردم، بالاخص در روستاها. در شصتهزار روستا یک مرکز پست و مخابرات درست کردم که همهی مردم در سراسر کشور به مراکز پستی دسترسی داشته باشند. بیشترین مسالهی روستاییان پست مالی بود. مثلاً اگر میخواستند صدهزار تومان، دویست هزار تومان برای کسی بفرستند، یا باید خودشان میبردند یا شخصی را میفرستادند. وقتی پست مالی شکل گرفت، دیدم این موقعیت وجود دارد که آن را به پست بانک تبدیل کنیم. پیشنهاد آن را به دولت ارائه دادم. بانکیها خیلی مخالفت میکردند که پستبانک درست بشود تا بتوانند بیشترین باجههای بانکی سراسر کشور را داشته باشند. به هر حال من پیشنهاد را مطرح و پیگیری کردم تا سرانجام با موافقت مرحوم هاشمی، پیشنهاد به مجلس رفت و خیلی خوب از آن استقبال شد و باعث شد توسعهی بزرگی شکل بگیرد.
وضعیت توسعهی ارتباطات کشور در سالهای اخیر
در سالهای اخیر توسعهی ارتباطات در کشور نسبت به قبل که در تراز بالایی قرار داشت، پایینتر آمده و نزول کرده است. دلیل عدم توفیق ارتباطات در سالهای اخیر این است که درآمد خدمات ارتباطی از هزینهی آنها کمتر است. امروز هم که به افتتاحیهی نمایشگاه تلکام رفته بودم، نگرانی تمام تولیدکنندگان و توزیعکنندگان سرویسهای مخابراتی همین بود.
نمایشگاه تلکام
در طول این سالها توفیق داشتهام که با جوانها ملاقات کنم و پیشنهادات آنها را بشنوم. نسل امروز پیشنهادات بسیار بسیار خوبی دارند که اگر وزارتخانه، دولت و نیروهای فعال مخابراتی به آنها توجه کنند، هزینهی کشور از نصف هم کمتر میشود. شما فقط یک مورد مربوط به مدارس و دانشگاهها را در نظر بگیرید. اگر معلمها بتوانند از خانه به چهل شاگرد درس بدهند و امتحان بگیرند، هزینهی ساخت این همه مدرسه و دانشگاه، به سرویسهای ارتباطی و شبکهی مخابراتی اختصاص داده میشود و توسعهی بسیار وسیعی شکل میگیرد که به راحتی و با قدرت میشود آن را اداره کرد.
زنده باد!