تحقیقات نشان داده است که در افرادی که دارای سیستم ایمنی سرکوب شده یا نقص ایمنی هستند، کروناویروس برای مدت طولانیتری نسبت به افرادی که سیستم ایمنی کاملاً سالمی دارند، باقی میماند.
سویه اُمیکرون، آخرین نوع نگران کننده کروناویروس، از زمانی که در آفریقای جنوبی شناسایی شد، هشدار جهانی را ایجاد کرده است. این سویه بیش از ۵۰ جهش دارد.
افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیف هستند مدت زمان بیشتری طول میکشد تا عفونت کووید ۱۹ را از بین ببرند و به ویروس فرصت بیشتری برای جهش میدهند.
محققان در این مطالعه به بررسی این موضوع پرداختند که آیا شیوع بالای HIV در جنوب آفریقا ممکن است شرایط مورد نیاز برای ظهور و تکامل اُمیکرون را فراهم کند یا خیر.
آخرین سویه کروناویروس موسوم به اُمیکرون، که کارشناسان بهداشت در ۲۴ نوامبر (۳ آذر) در آفریقای جنوبی شناسایی کردند، اکنون در بسیاری از کشورهای دیگر یافت شده است.
شواهدی در حال افزایش است که این سویه ممکن است از مدتها قبل وجود داشته باشد و اگرچه در آفریقای جنوبی شناسایی شد، اما احتمالاً در جای دیگری پدید آمده است.
سویه اُمیکرون بیش از ۵۰ جهش دارد که حداقل ۳۰ جهش آن در پروتئین خوشهای است که ویروس از آن برای ورود به سلولهای میزبان استفاده میکند. این جهشها ممکن است بر نحوه رفتار، گسترش و شدت بیماری تأثیر بگذارد.
اگرچه کروناویروس با سرعت کمتری نسبت به سایر ویروسها مانند HIV و آنفلوانزا جهش مییابد، اما دانشمندان از زمانی که برای اولین بار ویروس شناسایی شد، حدود ۲۰۰ نوع را در سراسر جهان شناسایی کردهاند.
تحقیقات نشان داده است که در افرادی که دارای سیستم ایمنی سرکوب شده یا نقص ایمنی هستند، کروناویروس برای مدت طولانیتری نسبت به افرادی که سیستم ایمنی کاملاً سالمی دارند، باقی میماند.
هر چه مدت زمان طولانیتری ویروس در بدن فرد باقی بماند، زمان و فرصت بیشتری برای جهش دارد. برخی از ویروس شناسان بر این باورند که انواع نگران کننده ابتدا در میزبانهای دارای نقص ایمنی ایجاد شده اند.
دکتر «استیون کمپ»، سرپرست تیم تحقیق از دانشگاه کمبریج، در این باره میگوید: «در یک بیمار دارای نقص ایمنی که ما تحت درمان قرار دادیم، تعداد زیادی جهش در مدت زمان نسبتاً کوتاهی رخ داد. این شرایط ما را به این نظریه هدایت کرد که گسترش سریع سویه آلفا با یک فرد نقص ایمنی آغاز شده است.»
یکی از نظریههای مطرح این است که میزان بالای شیوع HIV در آفریقای جنوبی ممکن است یک محیط ایدهآل برای تکامل این سویه فراهم کرده باشد.
کمپ در ادامه افزود: «شیوع بالای HIV در آفریقای جنوبی ممکن است به تکامل سویه اُمیکرون کمک کرده باشد. با این حال، مهم است که تأکید شود HIV تنها بیماری ای که میتواند باعث سرکوب سیستم ایمنی در افراد شود، نیست.»
طبق گزارش UNAIDS، در آفریقای جنوبی در سال ۲۰۲۰، تقریباً ۱ نفر از هر ۵ نفر از افراد ۱۵ تا ۴۵ ساله HIV مثبت بودند. از این تعداد، فقط کمتر از ۷۰٪ تحت درمان ضدرتروویروسی هستند که عملکرد سیستم ایمنی را بازیابی میکند.
کارشناسان معتقدند چه HIV در تکامل اُمیکرون نقش داشته باشد یا نه، گسترش نابرابر واکسیناسیون در سراسر جهان به تکامل انواع کروناویروس کمک میکند.
کرونای اومیکرون
خبر بد محققان آفریقای جنوبی درباره کرونای اومیکرون
نتایج یک مطالعه در آفریقای جنوبی نشان میدهد که احتمال ابتلاء به سویه امیکرون بیش از سه برابر بیشتر از سویه های قبلی کروناویروس است.
سویه امیکرون که جدیدترین نوع نگران کننده کروناویروس است، در سراسر جهان در حال گسترش است.
یک مطالعه در آفریقای جنوبی نرخ بالایی از عفونت مجدد را در میان افرادی که قبلاً مبتلا به کووید ۱۹ شده بودند، از ابتدای نوامبر نشان داده است. در این زمان بود که دانشمندان سویه امیکرون را در آنجا کشف کردند.
این مشاهدات نشان میدهد که امیکرون میتواند از مصونیت در برابر عفونت قبلی بگریزد.
نتایج یک مطالعه در آفریقای جنوبی نشان میدهد که احتمال ابتلاء به سویه امیکرون بیش از سه برابر بیشتر از سویه های قبلی کروناویروس است.
این توانایی امیکرون برای فرار از مصونیت از عفونت قبلی ممکن است باعث گسترش سریع آن شود.
برای این مطالعه، محققان به سرعت ۲,۷۹۶,۹۸۲ مورد تأیید شده کروناویروس را در آفریقای جنوبی تجزیه و تحلیل کردند. همه آنها برای اولین بار حداقل در مدت ۹۰ روز قبل از شناسایی امیکرون، مبتلا به کووید ۱۹ شده بودند.
این تیم تجزیه و تحلیل کرد که آیا تفاوتهایی در خطر عفونت مجدد در طول موج اول، دوم و سوم وجود دارد یا خیر. موج دوم تحت سلطه نوع بتا بود، موج سوم تحت سلطه نوع دلتا بود و کارشناسان فرض میکنند که نوع امیکرون از نوامبر ۲۰۲۱ بر عفونتهای مجدد غالب بوده است.
در بین این افراد، ۳۵,۶۷۰ نفر (۱.۳%) دارای دو مورد عفونت کووید ۱۹ تأیید شده بودند. اوج آلودگی مجدد در ژانویه و ژوئیه ۲۰۲۱ وجود داشت که با اوج موجهای دو و سه در آفریقای جنوبی مطابقت داشت، همراه با افزایش آلودگی مجدد در نوامبر ۲۰۲۱، که با تشخیص نوع امیکرون در آنجا تطابق داشت.
محققان پیشنهاد میکنند که این بدان معناست که امیکرون میتواند از مصونیت قبلی ناشی از ابتلاء به کووید ۱۹ فرار کند و فرد مجدداً به این بیماری مبتلا شود. آنها خواستار مطالعات آزمایشگاهی برای آزمایش این مورد هستند.
این نتایج نشان میدهد که امیکرون نسبت به انواع دیگر آنقدر تغییر کرده است که ابتلاء به کووید ۱۹ در گذشته نقش محافظتی در برابر آن ندارد. این یافته بسیار نگرانکننده است زیرا نشان میدهد که هر مصونیتی که توسط کووید ۱۹ قبلی ایجاد شده بود برای محافظت در برابر امیکرون کافی نیست.
دیدگاه تان را بنویسید