دستور چهارم جلسه گذشته کارگروه تنظیم بازار به نحوی است که تصور میشود قرار است قیمتگذاری دستوری برخی اقلام لبنی حذف شود.
محمدرضا بنیطبا، سخنگوی انجمن صنایع لبنی، در گفتوگو با «شرق» میگوید: داستان از این قرار است که تاکنون بخشی از نهادههای دامی با ارز چهارهزارو 200 تومانی وارد میشد.
او ادامه میدهد: این جلسه در واقع تدارکی است که دیده شده برای اینکه شوک ایجادشده ناشی از حذف ارز چهارهزارو 200 تومانی را بهویژه برای دهکهای محروم مهار کنیم. سخنگوی انجمن صنایع لبنی بیان میکند: 10 قلم محصول پرمصرف را کارخانهها با ضرر بیرون میدهند.
او اضافه میکند: دولت در لایحه بودجه سال 1400، پیشنهاد قیمت 11 هزار تومان برای این ارز را داده است و مجلس میگوید ارز باید تکنرخی شود و 17هزارو 500 تومان باشد. به گفته بنیطبا، این تغییر نرخ ارز، یعنی با شوک قیمتی عجیبوغریبی روبهرو میشویم. اینکه ارز تکنرخی شود و همهچیز بر اساس آن انجام شود، قیمتگذاری دستوری نداشته باشیم و در بازار رقابت حاکم باشد، کار درستی است و باید چنین شرایطی وجود داشته باشد اما مسئله آن شوکی است که ایجاد میکند.
بنیطبا میگوید: میکوشیم به یک فرمول برسیم که تأمین کالای سه دهک محروم جامعه کامل انجام شود. راهکارهایی پیدا کنیم که نیاز سه دهک را تأمین کنیم، مابقی جامعه که میتوانند شوک قیمتی را تحمل کنند، خوب تحمل میکنند. او یادآور میشود: درحالحاضر گاودارها قیمت تمامشده هر کیلوگرم شیر خام را با ارز چهارهزارو 200 تومانی، پنجهزارو 600 تومان اعلام میکنند، درحالیکه قیمت را چهارهزارو 500 تومان اعلام کردهاند. این مسئله هم به دامداران و هم به کارخانه برای تأمین شیر خام فشار میآورد.
اگر این روند ادامه یابد، خط تولید این کارخانهها میخوابد و در نهایت باید به تصمیمی برسند. اگر قرار باشد آزادسازی اتفاق بیفتد و داستان نرخ ارز تغییر کند، ما برای سال دیگر با شوک قیمتی مواجه میشویم. او اضافه میکند: باید بدانیم برای مدیریت این شوک قیمتی بهویژه برای دهکهای محروم جامعه به چه شکلی عمل کنیم؛ زیرا ممکن است لبنیات از سبد آنها حذف شود.
دیدگاه تان را بنویسید