ترامپ امروز به عنوان اولین سفر رسمی خود به هند، وارد فرودگاه احمداباد شد. این سفر حتی پیش از آنکه رئیس جمهوری آمریکا عازم آن شود جنجالی شده بود. پیش از این ناارامی های داخلی در هند به علت تبعیضات مذهبی و اقدام دولت برای دیوار کشی در مقابل زاقه هایی که در محل عبور آمریکایی ها قرار داشتند، مورد توجه رسانه ها قرار گرفته بود. همچنین کم تر از یک هفته پیش از این سفر ترامپ مدعی شده بود که هند رفتار خوبی با امریکا ندارد. او برای اثبات این ادعایش به روابط تجاری میان دو کشور اشاره کرده بود. حالا انتظار می رود که بخش مهمی از دیدار مقامات هندی با رئیس جمهور امریکا و تیم همراه او، با موضوع مسائل اقتصادی مرتبط باشد.
همچنین نگرانی هایی وجود دارد که ترامپ در این سفر و دیدار با مقامات هندی، بر تصمیمات آنها در ارتباط با ایران در زمان تحریم تاثیر بگذارد. ایران و هند با وجود تحریم ها روابط خوبی با هم دارند که ایالات متحده را نگران می کند.
تنش های اقتصادی میان هند و امریکا
رئیس جمهور امریکا روز چهارشنبه گذشته گفته بود که امضای قرارداد بزرگ اقتصادی با دهلی را به زمان دیگری منتقل می کند. او گفت که ممکن است این توافق به بعد از انتخابات ریاست جمهوری امریکا موکول شود. از سوی دیگر هندی ها از عملکرد امریکا ناراضی هستند و گفته بودند که مذاکرات دو کشور بی نتیجه بوده است.آمریکا به هند فشار وارد کرده است تا شرایط بهتری برای شرکت های بین المللی کارت های بانکی الکترونیکی ایجاد کند اما هند مذاکرات در این خصوص را به تعویق انداخته است زیرا آمریکا با درخواست دهلی نو برای آزمایش مواد خام خوراکی وارداتی از آمریکا مخالفت کرده است. امریکا مهم ترین شریک تجاری هند به حساب می آید.
ترامپ کسی است که اصرار زیادی به انجام این توافق دارد. او این توافق را به عنوان یک موفقیت در سیاست خارجی برای خود تلقی می کند و به دنبال این است تا اثبات کند که سیاست های تجاری او، جواب داده است. او که در مورد سیاست های داخلی، موفق بوده و طرفداران خودش را دارد اما در سیاست خارجی و موضوع تجارت با دیگر کشورها چندان موفق نبوده و سیاست های اعمالی اش تا امروز دشمنان زیادی برای ترامپ تراشیده است. با این حال او به دنبال توافقات تجاری است تا در ماه های باقی مانده از آنها به عنوان سندی بر کارامدی دولتش استفاده کند.
اختلافات تجاری دو کشور زمانی بالا گرفت که آمریکا تعرفه های بالاتری را بر واردات آلومینیوم و فولاد هند وضع کرد. هند هم بهعنوان تلافی بر تعدادی از کالاهای وارداتی از آمریکا تعرفه اعمال کرد. این اختلافات عمدتا تجاری تا جایی پیش رفت که دو تن از چهره های اقتصادی امریکا، یعنی وزیرخزانه داری و نماینده تجاری امریکا، به هند همراه با رئیس جمهور سفر نکردند. این اتفاق پیش از این برای برخی کشورهای دیگر هم افتاده بود اما به نظر می رسد که با وجود آن، روابط صمیمی مودی و ترامپ همچنان بر سر جای خود باقی است.
ترامپ پیش از اینکه راهی هند شود به استقبال پرشوری که قرار بود در این کشور از او به عمل بیاید دل بسته و گفته بود:« برخی میگویند این بزرگترین مراسمی خواهد بود که آنها تا کنون در هند برگزار کردهاند. این چیزی است که نخست وزیر [ هند]به من گفت.»
آیا ترامپ کشمیر را فراموش کرده است؟
در ماه های گذشته اختافات میان هند و پاکستان ابعاد بسیار گسترده ای پیدا کرده است. آمریکا در ابتدا تلاش کرد تا میانه را بگیرد و به عنوان کشوری که متحد هر دو طرف به حساب می آید، راه حلی ارائه دهد. اما عملا چنین اتفاقی نیافتاد و موضوع از توصیه های دوستانه فراتر نرفت و اختلافات هم کمتر نشد. موضوع کشمیر که هند و پاکستان بر سر آن در جدال با یکدیگر هستند، برای ایالات متحده از اهمیت زیادی برخوردار نیست و به نظر می رسد در سفر ترامپ به هند هم برنامه ای برای کاهش تنش ها در این منطقه وجود نداشته باشد.
این موضوع می تواند باعث رنجش عمران خان، نخست وزیر پاکستان از ترامپ باشد. او به واسطه گری رئیس جمهور آمریکا بر سر کشمیر و قولی که ترامپ برای حل این مسئه داده بود، امیدوار بود ولی حالا به نظر می رسد که این موضوع در سایه روابط دوستانه مودی و ترامپ قرار گرفته است. این بی تمایلی ترامپ یک برد برای هندی ها به حساب می آید چرا که دولت این کشور هیچگونه تمایلی به گفتگو و یافتن یک راه حل برای کشمیر ندارد و ترجیح میدهد که موضوع در سکوت خبری باقی بماند. هرگونه صحبتی در مورد این اختافات از سوی ترامپ می تواند نگاه ها را به عملکرد دولت مودی در کشمیر معطوف کند و این موضوع اصلا مورد علاقه دولت هند نیست.
به دنبال فروش سلاح و خرید رای در هند
ترامپ از راه نرسیده خبر داد که قرار است سلاح های جدید به هند بفروشد. در پاییز امسال ماجرای خرید سلاح رابطه میان امریکا و هند را شکر آب کرده بود و رییس جمهور آمریکا این کشور را حتی به تحریم هم تهدید کرد. چرا گه هند تمایل خود را به خرید سلاح از مسکو نشان داده بود. در حال حاضر به نظر می رسد که این اختلاف حل شده و هند بلاخره قرار است سلاح های خود را طبق معمول از امریکایی ها بخرد. این یک خبر خوشحال کننده برای ترامپ و برای کارخانه های اسلحه سازی امریکاست چرا که هند مشتری وفاداری برای آنها به حساب می آید که پول خوبی به اسلحه های امریکایی می دهد.
از سوی دیگر ترامپ بارها نشان داده که عاقه ویژه ای دارد تا رای هندوهای ساکن امریکا را به دست بیاورد. او در انتخابات سال 2016 هم از احساسات هندوها با اشاره به نزدیکی با هند استفاده کرد و حالا هم به محض رسیدن به احمداباد از سوی هندی ها استقبال چشمگیری برای او در نظر گرفته شده است. رئیس جمهور امریکا به تصویری که از خود در چشم هندوهای ساکن ایالات متحده می سازد دل بسته است.
به نظر می رسد که سفر ترامپ به هند نتواند در واقع مشکلات اقتصادی میان دو کشور را فعلا حل کند، اما از نظر سیاسی می تواند برای ترامپ یک موفقیت به حساب بیاید. او هم بیشتر به شکوه استقبال در احمداباد اشتیاق نشان داده و برایش چندان اهمیتی ندارد که دستاوردهای واقعی سفر به هندوستان و دیدار با مودی چه باشد.
دیدگاه تان را بنویسید