گروه سیاست نامهنیوز: سخنان اخیر اردوغان که به نوعی تهدید حاکمیت سرزمینی ایران محسوب شد، واکنشهای زیادی به همراه داشت؛ به طوری که وزیر امور خارجه کشورمان هم در توئیتی در واکنش به او نوشت: «به اردوغان نگفته بودند شعری که بهغلط در باکو خواند مربوط به جدایی قهری مناطق شمالی ارس از سرزمین مادریشان ایران است! آیا او نفهمید که علیه استقلال جمهوری آذربایجان سخن گفته است؟ هیچکس نمیتواند درباره آذربایجان عزیز ما صحبت کند».
رامین مهمانپرست، سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه درباره ابعاد سخنان اردوغان به «نامهنیوز» گفت: «به نظر میآید که آقای اردوغان در مسیر اشتباهی قدم بر میدارد. شرایط منقطه طوری است که همه کشورها نیاز به وحدت و همکاری دارند تا بتوان ثبات و امنیت پایدار را ایجاد کرد تا در پرتوی آن شاهد رشد اقتصادی منطقه باشیم. حرفهای جاهطلبانه دیگر خریداری ندارد و قابل پذیرش نیست. گویا اردوغان نسبت به آنچه میگوید آگاهی ندارد و از روی احساس مطالبی را بیان میکند که چنین رویکردی هیچ کمکی به منطقه نمیکند».
او ادامه داد: «اردوغان باید از سرنوشت دیگر جاهطلبان درس بگیرد؛ او باید از سرنوشت کسانی که خود را بزرگتر از آنچه بودند، میدیدند عبرت بگیرد. او باید از سرنوشت صدام درس بگیرد. صدام آرزوهای جاهطلبانه زیادی در سر میپروراند و بعد از انقلاب اسلامی ایران با تکیه به قدرتهای بزرگ تصور کرد که ایران از نظر سیاسی، نظامی و اقتصادی بسیار ضعیف شده است و میتواند با حمله به ایران به رویاپردازیهای خود جامه عمل بپوشاند و دیدیم که در نهایت خسارت بسیاری به منطقه وارد شد. بعد از آن هم که همه به یاد داریم با چه سرنوشتی جان داد. اردوغان حالا که دیر نشده باید از فرجام حیات او درس بگیرد و به رویاپردازیهایش خاتمه دهد. همه کشورهای منطقه باید در مسیر ثبات و امنیت حرکت کنیم زیرا بیثباتی به نفع هیچ کشوری نیست».
او در پاسخ به این پرسش که آیا جاهطلبی اخیر اردوغان در پی جنگ میان جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان رخ داد، تصریح کرد: «او بسیار نسنجیده سخن گفت و با اندکی مطالعه تاریخی میتوان دریافت که محدوده سرزمینی کشورها چگونه بوده است اما اکنون وقت دامنزدن به این موضوعات نیست زیرا پیامدهای مثبتی در پی نخواهد داشت. اردوغان که از جمهوریآذربایجان دفاع تمامقد میکند و متعاقب جنگ قرهباغ چنین سخنانی میگوید باید میدانست که اتفاقا ایران همیشه از حاکمیت ارضی جمهوری آذربایجان دفاع کرده است و ما همیشه گفتهایم که باید سرزمینهای مورد بحث به آذربایجان بازگردانده شوند».
این تحلیلگر مسائل دیپلماتیک درباره مناسبات فعلی ایران و ترکیه هم خاطرنشان کرد: «ترکیه و ایران دو کشور قدرتمند منطقه هستند و عقل حکم میکند ایران و ترکیه به دلیل اشتراکات زیاد مذهبی، تاریخی و سیاسی با یکدیگر در چارچوب منافع مشترک همکاری کنند و با شعارهای احساسی بر تنشها دامن نزنند. مردم ایران و ترکیه مشکلی با هم ندارند و سیاستمداران نیز باید در همین خط حرکت کنند».
او در پایان گفت: «سیاستمداران نباید اسیر جوزدگی شوند. اینکه اکنون اردوغان تصور میکند که ایران از سوی برخی کشورها در معرض فشارهای اقتصادی است، پس ضعیف شده است و میشود هر کاری در چنین شرایطی کرد، نگاه سراسر نادرستی است که یکبار صدام در این مسیر رفت و سرنوشتش را همه دیدیم که شد. آقای اردوغان باید بداند که جاهطلبی و رویا پردازی سیاسی فرجام خوبی نخواهد داشت ».
دیدگاه تان را بنویسید