پس از ماهها تعطیلی سینماها بهدلیل کرونا، از هفته گذشته سالنهای نمایش با در نظر گرفتن تدابیر بهداشتی بازگشایی شد. هرچند در روزهای نخست، آمار فروش بلیت بسیاری از آثار در هر سانس به تعداد انگشتان دو دست هم نمیرسید از روز چهارشنبه با ورود دو فیلم «شنای پروانه» ساخته محمد کارت و «خوب، بد، جلف ۲» به کارگردانی پیمان قاسمخانی رونقی نسبی به بازار کساد فیلمها داده شد. طبق آمار در ۶ روز نخست گشایش سینماها ۴۳ هزار و ۹۶۱ نفر مخاطب فیلمهای روی پرده بودهاند که از این تعداد، حدود ۶۰ درصد آمار فروش بلیتها، به «شنای پروانه، ۲۵ درصد به «خوب، بد، جلف ۲» و ۱۵ درصد به فیلمهای دیگر اختصاص یافت، که از این میان سهم مخاطبان پنجشنبه و جمعه حدود ۳۰ هزار نفر برآورد شده است. افزایش شمار مخاطبان بهویژه در روزهای اخیر این نوید را به سینماداران و تهیهکنندگان داده که احتمالا در روزهای آینده روند روبهرشد استقبال از فیلمها ادامه یابد و کمکم به وضعیت عادی بازگردد.
علاوه بر شرایط خاص اکران فیلمها پس از بازگشایی سالنهای نمایش که تنها با نیمی از ظرفیت پذیرای مخاطب است، موضوع دیگری که برای سینماداران موجب چالش شده، راهاندازی سامانهای به نام «سمفا» است؛ سامانهای که بهظاهر قرار است، ترمینال مرکزی برای دادههای سینمای ایران در بخش فروش بلیت باشد و براین اساس همه سینماهای کشور باید چینش فیلمها، سانسها و دیگر امکانات مربوط به اکران فیلمها را بارگذاری کنند. این سامانه که مدعی پایان دادن به انحصار برخی سایتهای فروش بلیت بوده از نخستین روزهای راهاندازیاش حاشیهها و شائبههایی نیز بهدنبال داشت که مهمترین آنها بحث بر سر مالکیت آن و حضور برخی چهرههای پرنفوذ و ذینفع در راهاندازی آن بوده؛ ادعاهایی که البته مرتبا رد شده و تاکید شده است که مالکیت سمفا منحصر به وزارت ارشاد و سازمان سینمایی است و اشخاص حقیقی و حقوقی دیگری سهمی در مالکیت آن ندارند. اگر از ابهامات و شایعات درباره گردانندگان پشتپرده سمفا بگذریم، کارنامه یک هفتهای این سامانه دستکم از نظر فنی اعتراضاتی بهدنبال داشته که غیرقابل کتمان است؛ نقدهایی که شفافیت و میزان دقت آن را زیر سوال میبرد.
سرکنگبینی که صفرا فُزود
سمفا که از روز نخست با هدف ساماندهی و شفافیت فروش بلیتهای سینما راهاندازی شده این روزها خود به عامل سردرگمی و ابهام تبدیل شده است. از مهمترین اشکالاتی که در این سامانه به چشم میخورد، مشکلات تکنیکی است که بهنظر میرسد بهدلیل شتاب در اجرای آن بدون برطرف کردن ایرادها راهاندازی شده است. بهطور مثال مهدی رجایی مدیر سینما «چهارباغ» اصفهان درباره تجربه استفاده از سامانه «سمفا» در چند روز اخیر به خبرگزاری مهر گفت: متاسفانه این سامانه اشکالات و ایرادات فراوانی دارد و مشکلات زیادی برای سینماداران و صاحبان فیلم در روزهای اخیر بهوجود آورده است. بهنظر تستهای فنی لازم و استفاده از تجربههای پیشین انجام نگرفته و باید گفت امروز سینمای ایران پس از چالش کرونا، با چالشی با نام «سمفا» روبهرو شده است.
وی دراین باره توضیح داد: از مشکلات این سامانه گزارشگیری است که یا نمیتواند گزارش فروش مورد نظر را بهدست آورد، یا تناقض در ارقام گیشه و سامانه وجود دارد.
رجایی افزود: چیزی به نام خرید نیمبها یا تخفیفدار در «سمفا» تعریف نشده است اما شما حتی ۴۰ دقیقه پس از گذشت سانس نیز میتوانید بلیت بخرید! بهطور کلی شرایط تعریف سانس و پنل کاربری «سمفا» به قدری آپشنهای اضافه، سردرگمکننده و غیرکاربردی دارد که بسیاری از سینماها ترجیح میدهند بهصورت دستی اقدام به فروش بلیت کنند و همین موضوع موجب شده گزارش دقیقی از فروش فیلمها موجود نباشد. چراکه بسیاری از سینماداران به خاطر مشکلات اساسی نتوانستهاند خرید را بر مبنای سمفا درج کنند.
حیدر مرادی، مدیر پردیس سینمایی «هویزه» مشهد از دیگر سینمادارانی است که در روزهای گذشته با مشکلات این سامانه دست بهگریبان بوده است. وی درباره تجربه کار با سامانه «سمفا» توضیح داد: متاسفانه بحث بلیتفروشی با این سامانه به شکل فاجعهباری درحال رقم خوردن است. یک معضل بسیار بزرگ «سمفا» این است که بالکن سینماها، سالن مجزا تعریف شده و شما برای فروش صندلی آن باید فیلم و سانس مجزایی تعریف کنید که اختلالاتی برای گزارش فروش ایجاد کرده است.
وی افزود: درحالیکه یکی از وظایف «سمفا» جلوگیری از فروش یک صندلی به چند نفر است، طی روزهای گذشته پردیس سینمایی در تهران داشتیم که از ظرفیت ۱۰۰ نفره تعریف شده، ۱۷۰ بلیتفروخته است، یعنی «سمفا» نتوانسته فروش گیشه و آنلاین را هماهنگ کند.
مدیر پردیس سینمایی هویزه همچنین گفت: سازوکار «سمفا» تحت وب و از امنیت پایینی برخوردار است. بهطور مثال با افشای یوزر و پسورد مدیر سینما، از هر جای دنیا میتوان سانسهای سینما را باطل کرد یا تغییر داد. اما این مساله قبلا تنها توسط سرور موجود در سینما ممکن بود. آنچه واضح است طراح این سامانه شناخت کافی نسبت به نیازها و اقتضائات سینماداری نداشته و ما هماکنون درحال اختراع دوباره چرخ هستیم و تمام تجربه ۱۰ ساله فروش آنلاین را از سر میگذرانیم.
علی سرتیپی، مدیر پردیس سینمایی کورش نیز اگر چه از منتقدان وضعیت فعلی این سامانه است، اما به آینده آن امیدوار است و معتقد است احتمالا با برطرف کردن این اشکالات بتوان قدمهای مثبتی برداشت. وی دراینباره گفت: سمفا هم درحال تکمیل شدن است و فکر میکنم اگر سه روز یا یک هفته آمار دقیق نداشته باشیم بهتر از نبود آن است چون در نهایت با سیستم درستتری کار ادامه پیدا میکند.
دیدگاه تان را بنویسید