کلی بجورکلند در فارین پالیسی نوشت: اسناد محرمانه داخلی نشان میدهد که یک ماه پس از اعلام شیوع ویروس کرونا در ماه فوریه، آژانس بهداشت عمومی سوئد به دنبال مصونیت گلهای بوده و به همین خاطر از انجام اقدامات جدی برای کاهش شیوع ویروس کرونا سر باز زده است. این تصمیم اولیه در حقیقت رویکرد کلی سوئد به همه گیری کرونا را شکل داد.
اکنون دیگر هیچ خبری از موفقیت سیاست بهداشتی سوئد نیست. حتی پادشاه این کشور، کارل شانزدهم گوستاف، در سخنرانی سالانه کریسمس خود اعتراف کرد که دولت سوئد شکست خورده است. با این حال ایمیلهای خصوصی افشا شده توسط فارین پالیسی، که برخی از آنها قبلاً در مطبوعات سوئد هم منتشر شده بود، نشان میدهد که مقامات بهداشتی این کشور بدون توجه به هزینههای سیاست به اصطلاح مصونیت گلهای آن را اتخاذ کردهاند. در طول همه گیرى کرونا، مقامات بهداشتى سوئد بارها اظهارات متناقضی را به زبان آوردهاند. آنها البته به صورت مکرر تاکید میکردند که دولت به دنبال سیاست مصونیت گلهای نیست.
نتیجه این سیاست سوئد اما مرگبار بوده است. در حالی که کشورهایی مانند آمریکا، برزیل و هند برای ثبت بیشترین تعداد مرگ و میر ناشی از ویروس کرونا در صدر اخبار قرار دارند، میزان مرگ سوئد بیش از 80 در هر 100هزار نفر بالاترین میزان در اروپا و حدود 10 برابر نروژ و 4 برابر دانمارک و فنلاند است. روند بستری شدن بیماران در بیمارستان اکنون در سوئد سریعتر از اکثر کشورهای اروپایی در حال افزایش است و این کشور در حال حاضر از بیماران بیشتری در زمان موج اول بیماری مراقبت میکند. تا 21 دسامبر ، سوئد در موارد تایید شده روزانه خود در هر میلیون، از آمریکا و همه کشورهای مهم اروپایی پیشی گرفته بود. اوضاع چنان از کنترل دولت خارج شده که همسایگان این کشور از جمله نروژ، برای اولین بار از زمان جنگ جهانی دوم، برای جلوگیری از عبور سوئدیها از مرزها ، نیروهایی را در مرز دو کشور قرار دادند.
گزارش سازمان همکاری و توسعه اقتصادی در 19 نوامبر نشان داد که سوئد در بین 35 کشور اروپایی در معیارهای مدیریت ویروس کرونا از جمله کاهش شیوع بیماری و کاهش تحرک افراد بیمار بدترین شرایط ممکن را دارد.
تا پیش از شکست این طرح رویکرد عملی سوئد برای بیماری همه گیر کرونا، برای برخی، الگویی برای بسیاری از کشورها بود. به عنوان مثال، اسکات اطلس، مشاور رئیس جمهور آمریکا در مورد بیماری کرونا، از رویکرد سوئد به عنوان یک الگو استقبال کرده بود.
هنگامی که دولت سوئد کووید-19 را در 2 فوریه یک بیماری خطرناک اجتماعی دانست، پیت تول با نگرانی تحولات را رصد میکرد. تول رئیس آژانس بهداشت عمومی یوهان کارلسون بود.
همزمان با مشاهده موج ویروس های کرونا ویروس جهانی، تول در 15 مارس ایمیلی به تگنل رئیس سازمان بهداشت سوئد نوشت و سه رویکرد برای مقابله با بیماری همه گیر کرونا را پیشنهاد داد. به گفته وی، گزینه اول متوقف کردن همه تحرکات و تماسهای فرد بیمار برای یک دوره چهار هفتهای بود. گزینه دیگر که عملا پیشنهادی از سوی سازمان بهداشت جهانی بود شامل انجام آزمایشات پرتعداد، ردیابی و قرنطینه بیماران آلوده میشد. او همچنین گفت که سوئد میتواند گزینه سوم را دنبال کند یعنی برای دستیابی به یک مصونیت گلهای، اجازه دهد بیماری با سرعت پایین شیوع پیدا کند. تول البته هشدار داد که با این روش سوئد احتمالاً هزاران کشته خواهد داشت.
از همان ابتدا مشخص بود که سوئد علی رغم انکار ماجرا به دنبال رویکرد ایمنی گلهای است. در تاریخ 4 مارس، قبل از اولین اعلام مرگ رسمی در اثر ابتلا به کووید-19 در سوئد، مرکز اروپایی پیشگیری و کنترل بیماری جلسه ای را برای کشورهای اتحادیه اروپا و سازمان بهداشت جهانی تشکیل داد که سوئد در این جلسه شرکت نکرد.
یک روز پس از مکاتبه تگنل با تول، وی درباره توصیههای اتحادیه اروپا از جمله بررسیهای بهداشتی، با آندریاس یوهانسون و دیگران در وزارت بهداشت و امور اجتماعی در مورد توصیههای مرزی اتحادیه اروپا صحبت کرد. وی در این باره نوشت: ما در سوئد استراتژی کاملاً متفاوتی داریم. تگنل با غربالگری بهداشت مرزی مخالفت کرد و از اقدامات اتحادیه اروپا برای محدود کردن واردات یا صادرات حمایت ننمود، استدلال وی هم این بود که کرونا همه جا گسترش یافته و این محدودیتها بی فایده است.
نتایج تلاش برای مصونیت گلهای متأسفانه کاملاً مشخص شده است. در پایان ماه مه، سفر سوئدیها به بسیاری از کشورها محدود شد که علت آن هم دقیقا اتخاذ همین سیاست مصونیت گلهای بود.
بر خلاف انتظارات تگنل و دیگران، تلاش برای مصونیت گلهای نه تحقق یافت و نه نجات دهنده سوئد در برابر تلفات موج دوم کرونا در پاییز بود.
سرانجام، در 24 نوامبر، تگنل گفت که سوئد ممکن است در او موج دوم کرونا باشد. او همچنین نوشت: وقتی میترسید تعداد زیادی از مردم بمیرند، نمیتوانید فقط تماشا کنید بلکه باید تلاش شود تا از وقوع این امر جلوگیری شود.
دیدگاه تان را بنویسید