برپایه سندی که امروز، ۲۰ آبان ۱۴۰۳ در «خبرآنلاین» منتشر شده است، سازمان نوسازی شهر تهران بر آن است تا با همکاری سازمان اوقاف و تولیت امامزاده یحیی، ۳۸ هزار مترمربع از بافت تاریخی گذر امامزاده یحیی را بهمنظور اجرای «طرح توسعه امامزاده یحیی» بهطور کامل تخریب کند.
شالوده ساختمان بقعه امامزاده یحیی به سده هفتم هجری قمری (دوره ایلخانی) باز میگردد. گذر امامزاده یحیی نیز از کهنترین پهنههای مسکونی شهر تهران است. به باور بسیاری از پژوهشگران، بخش بزرگی از این گذر منطبق با روستای تهران است که شهر فعلی از گسترش آن پدید آمده است. از اینرو، پیشینه تاریخی گذر امامزاده یحیی دستکم به هزار و دویست سال پیش باز میگردد.
در طرح توسعه امامزاده یحیی، صحن این امامزاده در سه فاز جمعا به میزان ۳۸ هزار مترمربع گسترش مییابد: در فاز اول ۴۷ پلاک؛ در فاز دوم ۳۰ پلاک؛ و در فاز سوم، ۶۹ پلاک تخریب میشوند. خبرآنلاین گزارش داده است که بین این پلاکها، چند مدرسه فعال دخترانه و پسرانه و چندین بنای ارزشمند وجود دارد.
در حال حاضر، مفاد مرحله اول طرح مذکور بهمنظور بررسی به کمیسیون ماده ۵ ارسال شده است. این کمیسیون وظیفه بررسی و تصویب طرحهای تفصیلی شهری را برعهده دارد و اعضای آن در شهر تهران عبارتاند از معاونان ذیربط وزیران راه و شهرسازی، کشور، نیرو، جهاد کشاورزی و میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، معاون سازمان محیط زیست؛ شهردار تهران (به عنوان رئیس کمیسیون) و رئیس شورای اسلامی شهر تهران (بدون حق رأی).
با توجه به اکثریت دولتیها در کمیسیون مذکور، موافقت یا عدم موافقت آنان با اجرای طرح توسعه امامزاده یحیی، سنگ محکی برای ارزیابی جهتگیری دولت جدید در حوزه میراث فرهنگی و حفاظت از بافتهای تاریخی است.
اسناد طرح توسعه امامزاده یحیی را اینجا ببینید.
دیدگاه تان را بنویسید