تحلیلگر مسائل بین الملل بیان کرد که با توجه به دلایل توقف مذاکرات، ایران باید از روسیه مواضع شفاف تری را درخواست کند. ما نمی خواهیم مسائل خارجی و پرونده های کشورهای دیگر به پرونده مذاکرات وین ارتباط داده شود. مشکلات کشورهای دیگر باید با هم حل شود و هر دو کشور یعنی روسیه و امریکا باید با هم به دنبال ابتکار عمل هایی باشند که پرونده مسائل خود را از پرونده مذاکرات وین جدا کنند. این مساله برای ایران یک مانع ۱۰۰ درصد و رسمی است و ما قطعاً سعی می کنیم بر اساس منافع ملی و بر اساس حاکمیت ملی خود تصمیم بگیریم.
مصطفی خوش چشم تحلیلگر مسائل بین الملل در گفت وگو با شفقنا، در پاسخ به این پرسش که آیا جنگ روسیه و اوکراین تاثیر در مذاکرات هسته ای خواهد گذاشت، گفت: قطعاً با شرطی که روسیه گذاشته در حقیقت تاثیر فعلی را می توان شاهد بود. همچنین وضعیت انرژی در دنیا وضعیتی که آمریکا و غرب را بسیار نگران کرده که می تواند در ماه های آینده وضعیت را برای غرب به مراتب بدتر کند و فشار را بر اقتصاد غرب و فشار روانی را بر اروپا و امریکا و مردم این کشورها بالا ببرد.
وی ادامه داد: اقتصاد فرانسه و امریکا و برخی کشورهای غربی فعلاً در تنش و سختی که حتی قیمت ها در حال اوج گیری که می تواند این عامل فشار روز افزونی برای غرب امریکا باشد. اروپا و امریکا به خوبی می دانند که در ماه های آینده نسبت به الان وضعیت آنها در برابر ما شکننده خواهد بود و زمان به نفع ماست به ویژه به خاطر اینکه مقاومت مردم ایران جواب داده و از دوره اوج تحریم ها عبور کردیم و ایران هر روز بیشتر از دیروز در حال صادرات نفت و کسب درآمد است. با روی کار آمدن دولت جدید و سوار شدن بر اوضاع، به مرور گشایش های بیشتری را در مناسبات و تجارت خارجی با کشورهای منطقه و چین و روسیه شاهد خواهیم بود.
خوش چشم تصریح کرد: این عاملی خواهد شد که از فشار تحریم ها بیشتر بکاهیم همچنین طرح های تقویت اقتصاد داخلی هم به شکل روز افزونی پیگیری می شود و جواب بهتر و نتایج بیشتری در تقویت اقتصاد داخلی برای ما خواهد داشت. در عین حال رشد مولفه های هسته ای ما بویژه غنی سازی ما هم همچنان ادامه دارد و فشار مضاعف و انباشته شده ای را بر روی غرب خواهد گذاشت. به همین دلیل است که تا امروز نتایجی که در طول مذاکرات دوره آقای رئیسی و باقری بدست آمده در مقایسه با دوره آقای روحانی در همین بهار گذشته به مراتب بیشتر، چشم گیر تر و بهتر بوده و قطعاً با گذشت زمان دیپلماسی مقاومت و نمایش اقتدار نتایج بیشتری را به ارمغان می آورد.
او براین باور است: طرف غربی در فشار روز افزون قرار گرفته است. در عین حال دیپلماسی مقاومت و نمایش اقتداری که دولت جدید در پیش گرفته همچنین مولفه های قدرت ایران از جمله مولفه قدرت موشکی و منطقه ای ایران را برعکس دولت گذشته به عنوان یک ابزار اهرم فشار مناسب برای کسب نتایج بهتر می بیند و برای همین استفاده از تست های موشکی، رونمایی ها و موشک بارانی که در قبال رژیم صهیونیستی انجام شد، فشار بیشتری را بر روی طرف غربی وارد می کند و جایگاه و دست ایران در این مذاکرات هر چه بگذرد بالاتر می رود. سیاست ایران در دیپلماسی مقاومت و نمایش اقتدار اصلی ترین دلیلی می باشد که زمان را به ضرر طرف غربی و به نفع جمهوری اسلامی ایران کرده است. البته مسئله کاهش عرضه انرژی دنیا به واسطه جنگ پیش آمده هم یک عامل فرعی دیگری که می تواند فشار بیشتری را بر روی طرف غربی بگذارد.
خوش چشم در پاسخ به این پرسش، به نظر شما پوتین می خواهد تواقق را به تاخیر بیندازد یا نابود کند؟ گفت: این را باید منتظر ماند که ایران از روسیه مواضع شفاف تری را درخواست کند و رایزنی های روز افزونی خواهد بود که موضع روسیه برای ما بهتر آشکار شود. یک بخش به تضامینی که می خواهیم برمی گردد یعنی در چهارچوب لغو تحریم ها ایران باید بتواند با شرکای اقتصادی خود به راحتی دادوستد و تجارت کند. طراحی جموری اسلامی ایران در نگاه به شرق بخشی از آن گشایش های روزافزون اقتصادی با چین و روسیه است.
او در ادامه پاسخ داد: اگر قرار باشد روسیه بواسطه تحریم های غرب در این گشایش تجارت خارجی ایران سهیم نباشد قطعاً به ایران هم ضربه می خورد. از سوی دیگر ما نمی خواهیم مسائل خارجی و پرونده های کشورهای دیگر به پرونده مذاکرات وین ارتباط داده شود. مشکلات کشورهای دیگر باید با هم حل شود و هر دو کشور یعنی روسیه و امریکا باید با هم به دنبال ابتکار عمل هایی باشند که پرونده مسائل خود را از پرونده مذاکرات وین جدا کنند. این برای ما یک مانع ۱۰۰ درصد و رسمی است و ما قطعاً سعی می کنیم بر اساس منافع ملی و بر اساس حاکمیت ملی خود تصمیم بگیریم. برعکس آن چیزی که در اختلافات جناحی در داخل بیان می شود ایران مستقل تصمیم می گیرد و هنوز به مرحله تصمیم نهایی نرسیدیم.
خوش چشم در پایان اذعان کرد: به نظر من، تازه اول ماجراست و طرف های غربی و شرقی یعنی روسیه و امریکا و اروپا در حال صحبت با هم هستند و ما هم در ابتدای این مسیر و رایزنی ها هستیم و اصلاً مشخص نیست در پایان چه تصمیمی گرفته شود. برعکس آنچه بیان می شود ایران وابستگی به روسیه دارد و بخاطر آن ممکن است پرونده مذاکرات را ببنند که اتفاقاً برعکس است و باید صبر کنیم تا پس از رایزی دو سویه با روسیه و همینطور کمیسیون مشترک برجام و بررسی هایی که آنجا انجام می شود، راه هایی برای این منظور وجود دارد که موضوع حل شود اما حتی اگر حل نشود ایران موضعی مستقل اتخاذ خواهد کرد و بر اساس منافع ملی ایران خواهد بود.
دیدگاه تان را بنویسید