ستاره شناسان با استفاده از دادههای ماهواره بررسی سیارههای فراخورشیدی ناسا TESS و چندین تاسیسات زمینی، یک سیاره فراخورشیدی زیر نپتونی را کشف کرده اند که به دور ستاره کوتوله TOI-2257 میچرخد. اما نکته جالب درباره این سیاره این است که به طرز جالبی، مدار این سیاره بسیار بیضوی است، که حاکی از وجود یک سیاره غول پیکر گازی بیرونی در سیستم TOI-2257 است.
بر طبق تعریفهای رسمی، یک ستاره کوتوله سرخ، ستارهای کوچک، سرد و سرخرنگ است که در رده M یا K جای میگیرد، و غالباً به ستارهای گفته میشود که جرمی کمتر از نصف جرم خورشید داشته باشد و دمای سطحی آن کمتر از ۳۵۰۰ درجه کلوین باشد. کوتولههای قرمز که ستارههای کوتوله M نیز خوانده میشوند، بیش از ۵۰ برابر تاریکتر از خورشید بوده و فقط ۱۰ تا ۲۰ درصد آن جرم دارند. فراوانی کوتولههای قرمز دانشمندان را به این فکر واداشت که شاید آنها بهترین مکان برای کشف حیات بیگانه احتمالی باشند. دانشمندان با استفاده از مدلهای رایانهای شکلگیری سیارهای دریافتند کوتولههای قرمز احتمالاً جهانهای زمینمانندی را توسعه دهند که به اندازه کافی برای داشتن آب مایع، گرم هستند.
اگرچه اکتشافات فضایی به طور معمول توسط ماموریتهای فضایی کپلر و K۲ ناسا هدایت میشوند، TESS با کشف ۲۸ سیاره از ۱۸۵ سیاره، سهم فزایندهای در شناخت سیارههای کوتولههای M داشته است. از این تعداد، تنها ۱۷ سیاره هستند که در مدارهای طولانی مدت (بیش از ۱۵ روز) میچرخند. کوتوله نوع M3 TOI-2257 در فاصله ۱۸۸.۵ سال نوری از ما و در صورت فلکی زرافه قرار دارد. این ستاره که با نامهای علمی مختلفی نیز شناخته میشود، تنها ۳۱ درصد اندازه خورشید است و حداقل یک سیاره از آن عبور میکند.
اما سیاره جدید کشف شده توسط TESS که TOI-2267b نامیده میشود، دارای دوره مداری تخمینی ۳۵.۱۹ روز است. این سیاره ۲.۲ برابر بزرگتر از زمین است و در کلاس سیارات فراخورشیدی زیر نپتونی قرار میگیرد. اخترشناسان میگویند: «مدت زمان گذر طولانی نشان میدهد که سیاره در مداری بسیار عجیب قرار دارد که آن را به غیرعادیترین سیاره شناخته شده در حال چرخش به دور یک ستاره کوتوله M تبدیل میکند.» آنها افزودند: «TOI-2257b در فاصلهای به دور ستاره میزبان میچرخد که امکان وجود آب مایع در آن را بسیار محتمل میکند، بنابراین شرایط مساعد برای پیدایش حیات در آن ممکن است وجود داشته باشد».
با این حال، شعاع TOI-2257b نشان میدهد که این سیاره تقریباً گازی است و فشار اتمسفر بالای آن برای حیات مناسب نیست. دکتر نیکول شانچه، اخترشناس دانشگاه برن و مدیر این تحقیق گفت: «ما دریافتیم که سیاره TOI-2257b مداری دایرهای و متحدالمرکز ندارد. از نظر قابلیت سکونت، این خبر بدی است، زیرا میانگین دمای سیاره بسته به اینکه سیاره در کجای مدار خود قرار دارد، از منفی ۸۰ درجه سانتیگراد تا حدود ۱۰۰ درجه سانتیگراد (از منفی ۱۱۲ تا ۲۱۲ درجه فارنهایت) متغیر است.»
چنین مدار حرکتی شگفت انگیزی برای این نوع سیارهها بسیار عجیب است و دکتر شانچه توضیح میدهد که جواب احتمالی برای این مدار شگفتانگیز این است که احتمالاً در بیرون از منظومه، سیارهای غولپیکر پنهان شده است که مدار TOI 2257b را مختل میکند. نتایج مربوط به کشف سیاره TOI-2257b در مقالهای در مجله Astronomy & Astrophysics به چاپ رسیده است.
منبع: sci-news
ترجمه: مصطفی جرفی-فرارو
شگفت انگیزترین تصاویر
شگفت انگیزترین تصاویر از فضا به زمین ارسال شد +عکس
شاید دیده باشید که تلسکوپ فضایی جیمز وب در این هفته محور بحثهای زیادی شده است، اما تلسکوپ فضایی هابل زمانی نمادینترین تلسکوپ فضایی بود.
شاید دیده باشید که تلسکوپ فضایی جیمز وب در این هفته محور بحثهای زیادی شده است، اما تلسکوپ فضایی هابل زمانی نمادینترین تلسکوپ فضایی بود.
شاید دیده باشید که تلسکوپ فضایی جیمز وب در این هفته محور بحثهای زیادی شده است، اما تلسکوپ فضایی هابل زمانی نمادینترین تلسکوپ فضایی بود.
تلسکوپ جیمز وب روزی جانشین هابل خواهد شد، اما برخی از شگفت انگیزترین تصاویر فضایی گرفته شده توسط این فضاپیمای قدیمی غیرقابل تکرار خواهد بود.
در طول سه دهه گذشته، تلسکوپ هابل تصاویر شگفت انگیزی از فضا به زمین ارسال کرده است. تصاویر و دادههایی که هابل تاکنون جمع آوری کرده است، درک ما از کیهان را تغییر داده و افزایش داده است.
ارکان آفرینش
تلسکوپ فضایی هابل ناسا این تصویر را در سال ۱۹۹۵ ثبت کرد. این تصویر ارکان آفرینش نام دارد و بخش کوچکی از سحابی عقاب را نشان میدهد. وسعت این سحابی ۴ تا ۵ سال نوری است که ۷۰ در ۵۵ سال نوری عرض دارد. سحابی فقط یک ابر بزرگ از غبار و گاز در فضا است.
طوفانهای مشتری
این عکس خیره کننده از مشتری به وضوح یک "مگا طوفان" عظیم را نشان میدهد که در بالای سطح میچرخد. به اصطلاح لکه قرمز بزرگ پهنتر از زمین است و سرعت بادهای خشمگین آن به ۴۲۵ مایل در ساعت میرسد.
توهم نوری کهکشان
ستاره شناسان کهکشانی را در جهان دور مشاهده کردند که حداقل ۱۲ بار در آسمان شب تکراری به نظر میرسد. این منظره غیرمعمول با استفاده از تلسکوپ فضایی هابل ناسا/ESA با هدف درک بهتر دانشمندان از کیهان اولیه ثبت شد. کهکشانی که چندین بار در تصویر ظاهر میشود، لقب کمان انفجار خورشید را گرفته است. تقریباً ۱۱ میلیارد سال نوری از ما فاصله دارد.
حلقههای زحل و شفقهای قطبی
این تصویر شگفت انگیز از زحل حلقههای دقیق آن و همچنین یک شفق قطبی را نشان میدهد. شفقهای قطبی در ناحیه قطب شمال زحل را نشان میدهد. ما همچنین شفقهای قطبی را در مناطق قطبی خود در زمین، مانند شفقهای شمالی، دریافت میکنیم.
چهره شبح آلود
این چهره شبح مانند در حال خیره شدن به ما از اعماق فضا به تصویر کشیده شد که در واقع یک تصویر نادر است.
یه فکری سیاره خودمون بکنید
خدا قوت
باز هم ناسا و دروغ هایش