ارسال به دیگران پرینت

کمبود ویتامین D

تأثیر باورنکردنی ویتامین d بر شدت مرگ‌ومیر کرونایی!

محققان در مطالعات خود به این نتیجه رسیدند که افرادی که پیش از ابتلا به کرونا، دچار کمبود ویتامین D بودند، شدت بیماری و مرگ و میر بیشتری داشتند.

تأثیر باورنکردنی ویتامین d بر شدت مرگ‌ومیر کرونایی!

محققان در مطالعات خود به این نتیجه رسیدند که افرادی که پیش از ابتلا به کرونا، دچار کمبود ویتامین D بودند، شدت بیماری و مرگ و میر بیشتری داشتند.

 دکتر غزاله اسلامیان، عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره مطالعه انجام‌شده درمورد ارتباط کمبود ویتامین D با شدت بیماری و مرگ‌ومیر کووید-۱۹، گفت: ما در این مطالعه ارتباط کمبود ویتامین D با شدت بیماری و مرگ و میر ناشی از کرونا را هم در افرادی که قبل از ابتلا به کرونا، دچار کمبود ویتامین D بودند و هم در افرادی که در روز اول ابتلا مشخص شد دچار کمبود این ویتامین هستند، بررسی کردیم.

وی با اشاره به نتایج این طرح گفت: در این مطالعه مشخص شد که در هر دو گروه این افراد، شدت بیماری کووید-۱۹ بیشتر است. جالب توجه این بود که در افرادی که از قبل دچار کمبود این ویتامین بودند، ولی درمانی برای آن‌ها انجام نشده بود؛ شدت بیماری کووید-۱۹ و مرگ‌ومیر بیشتر بود.

عضو هیئت علمی دانشکده تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره اهمیت این یافته‌ پژوهشی توضیح داد: بسیاری از افراد تصور می‌کنند که زمانی که مبتلا به کرونا شدند، باید ویتامین D مصرف کنند. درحالی که مسئله مهم این است که باید قبل از ابتلا نیز حواسمان به سطح سرمی ویتامین D باشد و طبق پروتکل‌ها و زیر نظر پزشک درمان خود را پیگیری کنیم.

 
 

 

وی با تاکید بر پرهیز از مصرف خودسرانه ویتامین D، گفت: در دوران همه‌گیری کووید، برخی افراد به خاطر پیشگیری به صورت خودسرانه ویتامین D مصرف کردند و دچار مسمویت شدند.

اسلامیان با اشاره به تاثیرات ویتامین D در سیستم ایمنی بدن گفت: بسیاری از افراد ویتامین D را با پوکی استخوان و جذب کلسیم می‌شناسند؛ در حالی‌که یکی از تاثیرات این ویتامین در سیستم ایمنی و برخی فرآیندهای مهم ایمنی بدن است. به دلیل همین نقش؛ خیلی از افرادی که دچار کمبود ویتامین D هستند، خیلی زودتر از دیگر افراد در معرض عفونت‌های تنفسی مثل کووید-۱۹، آنفلوآنزا و ... قرار می‌گیرند.

 
 

عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در خصوص منابع ویتامین D گفت: منابع غذایی برای ویتامین D بسیار محدود هستند. مقدار کمی از این ویتامین در ماهی‌های چرب وجود دارد همچنین در زرده تخم‌مرغ و در محصولات غنی شده با ویتامینD‌، مثل شیر غنی‌شده و ... موجود است؛ ولی نکته‌ مهم این است که ما معمولاً ماهی‌های چرب و یا زرده تخم‌مرغ را به صورت روتین مصرف نمی‌کنیم. حتی اگر فردی به صورت روتین هم مصرف کند، باز هم نمی‌تواند حد مورد نیاز روزانه را دریافت نکند؛ به همین دلیل مجبور به مصرف مکمل هستیم.

وی ادامه داد: مسئله مهم بعدی این است که ویتامین D، ویتامینی است که در بدن ما به وسیله نور خورشید ساخته می‌شود؛ ولی ما به خاطر آلودگی هوا، قرنطینه، استفاده از ضد آفتاب، پوشش در روزهای سرد سال و ...، از این طریق نیز قادر به تامین ویتامین D‌  نیستیم و به همین دلیل نمی‌توانیم روی آن حساب کنیم.

اسلامیان ضمن تاکید دوباره به بررسی سطح سرمی ویتامینD، گفت: سالمندان، بیماران زمینه‌ای، کودکان و افرادی که داروهای خاص مصرف می‌کنند، باید از نظر میزان این ویتامین بررسی شوند و طبق نظر پزشک ویتامین D را دریافت کنند.

این پژوهشگر تغذیه در مورد تامین ویتامین D برای کودکان، گفت: موضوع جالب توجه این است که شیر مادر، میزان ویتامین D مورد نیاز نوزاد را تامین نمی‌کند؛  به همین دلیل باید کودکان به صورت منظم ویتامین A+D دریافت کنند. همچنین پس از دو سالگی نیز باید طبق آزمایش برای کودک ویتامین D تجویز شود.

وی ادامه داد: بسیاری از والدین، همان دوز ویتامین D که خودشان مصرف می‌کنند را به کودکان می‌دهند. در حالی که میزان مورد نیاز کودکان، پایین‌تر است. به همین دلیل افراد باید حتماً زیر نظر پزشک، مقدار ویتامین D دریافتی خود را تنظیم کنند تا مشکلی ایجاد نشود.

اسلامیان در خصوص جزئیات این مطالعه گفت: این تحقیق بر روی ۲۴۸ نفر از بیماران در بیمارستان شهدای تجریش و زیر نظر مرکز تحقیقات سلامت مردان و بهداشت باروری انجام شده است.

در انجام این مطالعه علیرضا فاطمی، سید حسین اردهالی، غزاله اسلامیان و مروارید نورمحمدی؛ پژوهشگران مرکز تحقیقات سلامت و بهداشت باروری مردان، گروه بیهوشی و مراقبت‌های ویژه، بیمارستان شهدای تجریش و دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با یکدیگر مشارکت داشتند.

 
 

نتایج این مطالعه با عنوان «ارتباط کمبود ویتامین D با شدت و مرگ‌ومیر کووید-۱۹ در ایران: یک مطالعه مشاهده‌ای آینده‌نگر» در نشریه علمی Acute and Critical Care منتشر شده است.

 

ویتامین D | نور خورشید | جذب ویتامین D | نحوه جذب ویتامین D

جذب ویتامین D با چند راه حل ساده

عوامل متفاوتی بر جذب ویتامین D در بدن فرد تاثیر گذار است که در این گزارش شماری از آن‌ها را به شما معرفی می‌کنیم.

جذب ویتامین D با چند راه حل ساده
 

طبیعی ترین و مستقیم ترین راه برای دریافت ویتامین D به طور طبیعی از طریق قرار گرفتن در معرض نور خورشید است، اما مردم تمایل دارند نور خورشید کافی برای تولید مقادیر کافی دریافت نکنند، بنابراین اکثر پزشکان خوردن برخی از مواد غذایی را توصیه می کنند که به دریافت ویتامین د کمک می کند.

با این حال، برخی از افراد در جذب ویتامین D مشکل بیشتری نسبت به دیگران دارند و برخی شرایط پزشکی ممکن است جذب ویتامین D از غذا را دشوار کند.

 

بدن شما چگونه ویتامین D را جذب می کند؟

 

نحوه جذب ویتامین D بستگی به این دارد که آیا آن را از غذا یا نور خورشید دریافت می کنید:

 

غذا/مکمل: پس از خوردن غذا یا مصرف مکمل های ویتامین D، بدن شما آن را در سلول های چربی ذخیره می کند تا زمانی که نیاز باشد. در این مرحله، کبد و کلیه ها ویتامین D ذخیره شده را از طریق فرآیندی به نام هیدروکسیلاسیون به شکل فعال مورد نیاز بدن به نام کلسیتریول تبدیل می کنند.

 

نور خورشید: فرآیند تولید ویتامین D در بدن پس از قرار گرفتن در معرض نور خورشید به طور مشابه عمل می کند. تفاوت اصلی این است که خورشید ابتدا یک نوع کلسترول موجود در بدن به نام 7-Dehydrocholesterol را آزاد می کند.این در فرآیند تولید و انتقال ویتامین D شروع می شود، جایی که به کبد و کلیه ها منتقل می شود.

جذب ویتامین D

 

 

با این حال، همه نمی توانند به راحتی ویتامین D را دریافت یا جذب کنند.

 

چرا برخی ویتامین D را به اندازه کافی جذب نمی کنند؟

دلایل مختلفی وجود دارد که چرا افراد در جذب ویتامین D مشکل دارند. برخی از عواملی که ممکن است باعث کاهش یا جلوگیری از جذب آن شوند عبارتند از:

 

- بیماری هایی مانند سلیاک، پانکراتیت مزمن، بیماری کرون و فیبروز کیستیک، همه اینها می تواند روده ها را تحت تاثیر قرار دهند و مانع از جذب ویتامین D موجود در غذا شود.

شاخص توده بدنی (BMI) بالاتر از ۳۰: چربی بدن می‌تواند زیر پوست گیر کند یا ویتامین D را به دام بیاندازد، به همین دلیل کمبود ویتامین D برای افراد چاق نگرانی بیشتری دارد.

 

- بیماری کبد یا کلیه: هر دو بیماری می توانند بر نحوه پردازش ویتامین D توسط بدن تأثیر منفی بگذارند. بیماری کلیوی ممکن است پردازش ویتامین D را به شکل فعال آن، مانند سیتریول که در سراسر بدن استفاده می‌شود، دشوار کند. برخی از بیماری های کبدی باعث ایجاد مشکل در جذب چربی‌ها می شود که جذب ویتامین D را دشوارتر می کند.

 

- پرتو درمانی: این نوع درمان سرطان می تواند جذب ویتامین D را برای روده ها دشوار کند.

جراحی کاهش وزن: در این روش‌ها اندازه معده را کاهش می‌دهند یا بخشی از روده کوچک کوتاه می کنند و مصرف مقادیر کافی از ویتامین‌ها و مواد معدنی از جمله ویتامین D را برای بدن مشکل می‌سازند.

آنتوانت هاردی، متخصص تغذیه در دانشگاه ایالتی اوهایو می گوید: برخی از داروها نیز می توانند بر جذب ویتامین D تأثیر بگذارند یا آن را مهار کنند، از جمله استروئیدهای خوراکی، اورلیستات (داروی کاهش وزن) .

برخی از علائم کمبود ویتامین D عبارتند از: خستگی عمومی، دردهای عضلانی، تغییرات خلقی و درد استخوان

 

نحوه بهبود جذب ویتامین D

اگر در جذب ویتامین D مشکل دارید، می توانید غذاهای چرب یا غنی از منیزیم بخورید. از آنجایی که ویتامین D محلول در چربی است، مصرف آن با غذاهای چرب می تواند به جذب بدن و ذخیره آن برای استفاده در آینده کمک کند.

 غذاهای چرب که حاوی سطوح بالایی از ویتامین D نیز هستند ایده آل هستند. این شامل موارد زیر است: 4 جایگزین سالم را که باید در رژیم غذایی خود بگنجانید تا علائم کمبود ویتامین D را کاهش دهید.

 

ماهی های آب سرد مانند سالمون

- زرده

شیر غنی شده با ویتامین D و لبنیات پرچرب

آجیل

ترکیب ویتامین D و منیزیم نیز ممکن است به افزایش جذب کمک کند. غذاهایی که به طور طبیعی سرشار از منیزیم هستند عبارتند از: تخم کدو تنبل، بادام و آووکادو.

اگرچه بهترین کار این است که ویتامین D را از غذاهای کامل دریافت کنید، اما ممکن است مواقعی برای جلوگیری از خطر سمیت ویتامین D، مکمل تجویزی توصیه شود.

منبع : اقتصاد نیوز
به این خبر امتیاز دهید:
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
با دوستان خود به اشتراک بگذارید:
کپی شد

پیشنهاد ویژه

    دیدگاه تان را بنویسید

     

    دیدگاه

    توسعه