وزیر بهداشت با بیان اینکه همهگیری بیماری کووید ۱۹ بر تمامی ابعاد سلامت شامل جسمی، روانی اجتماعی تاثیر گذاشته، گفت: اگرچه مشخص شده است که میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری در مردان بیشتر است اما، زنان بیش از مردان درگیر عواقب روانی، اجتماعی، خانوادگی و اقتصادی طولانی مدت بیماری میشوند.
در متن پیام وزیر بهداشت آمده است: «سلامت با همه جوانب آن یک حق اساسی است و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، برخورداری از این حق را برای همه افراد، اعم از زن و مرد، محترم شمرده، دولت را مکلف به تامین نیازهای اصلی سلامت کرده است. در این میان سلامت زنان اهمیت ویژهای داشته و دستیابی به اهداف توسعه پایدار جز با سلامت زنان امکان پذیر نخواهد بود.
متاسفانه در اکثر جوامع، زنان تا زمانی که از انجام مسئولیتهای محوله ناتوان و درمانده نشوند سالم تلقی میشوند، در حالی که بسیاری از آنان از کم خونی، سوءتغذیه، دردهای مزمن مفصلی و ... رنج میبرند.
همهگیری بیماری کووید ۱۹، بر تمامی ابعاد سلامت شامل جسمی، روانی اجتماعی تاثیر گذاشته و اگرچه مشخص شده است که میزان مرگ و میر ناشی از این بیماری در مردان بیشتر است اما، زنان بیش از مردان درگیر عواقب روانی، اجتماعی، خانوادگی و اقتصادی طولانی مدت بیماری میشوند.
تعدد نقشهای زنان در جامعه و خانواده به عنوان زنان خانه دار، زنان شاغل، زنانی که وظیفه مراقبت از افراد سالمند یا بیمار را در خانواده دارند و زنان سرپرست خانوار همگی میتواند موجب بالا بردن میزان فشارهای روحی و آسیبهای روانی آنان شود. ترس از مرگ یا از دست دادن عزیزان، اخبار ناگوار مستمر، شرایط قرنطینه، دورکاری، آموزش فرزندان در خانه و محدودیت تماس با اعضاء خانواده، دوستان و همکاران همه و همه تغییراتی است که میتواند بر سلامت روان تاثیر بگذارد.
همهگیری کووید ۱۹ با ایجاد تغییر در سبک زندگی، امکان داشتن فعالیت فیزیکی را محدود کرده، زمینه را برای بسیاری از بیماریهای غیر واگیر شامل بیماریهای قلبی عروقی و بیماریهای اسکلتی عضلانی مساعد میکند. علاوه بر آن سلامت باروری در زنان تحت تاثیر کووید ۱۹ قرار میگیرد. اگر چه بارداری باعث افزایش احتمال ابتلا به کووید ۱۹ نمیشود، اما زنان باردار در مقایسه با زنان غیر باردار در همان گروه سنی، دوره بالینی شدیدتری را طی میکنند و احتمال بستری و مرگ در این گروه بالاتر از زنان غیر باردار در همان گروه سنی است. به همین لحاظ در برنامه کشوری واکسیناسیون کووید ۱۹، زنان باردار بصورت یک گروه ویژه دیده شده و ملاحظات خاص بارداری برای آنان در نظر گرفته شده است. با توجه به حضور بسیاری از زنان در مشاغل غیر رسمی، به نظر میرسد این پاندمی تاثیر عمیقی بر درآمد و اشتغال زنان باقی گذاشته و سلامت اجتماعی آنان را در معرض تهدید قرار دهد.
با توجه به افت شدید میزان شاخص باروری کل در سالهای اخیر هفته سلامت زنان فرصت مغتنمی است تا این موضوع مهم با مادران امروز و فردای کشور درمیان گذاشته شده و مجددا بر نقش مهم و ارزشمند ایشان در تداوم نسل سالم، دلاور، ولایت مدار و صاحب فکر، اندیشه و نوآوری تاکید شود. افتخارآفرینی در عرصههای جهانیِ علمی و اجتماعی، حاصل نسل گرانقدری است که دست پرورده زنان (مادران و خواهران) این سرزمین بوده است. این نقش باید که بیش از پیش مورد حمایت قرار گرفته و ضمن برطرف نمودن چالش جمعیتی کشور، شاهد اوج گیری جوانان ایران اسلامی در عرصههای مختلف برای فراهم نمودن کشوری پیشرو در علم و فناوری و علم، ایمان و عمل باشیم.
زنان اولین مراقبین بهداشت در سطح خانواده بوده و با مدیریت امور مرتبط با سلامت مانند ترویج شیوه زندگی سالم، وضعیت سلامت جامعه را تحت تاثیر قرار میدهند و از تلاش آنان است که امکان تبدیل هر خانه به یک پایگاه سلامت فراهم میشود. سلامت برای همه، بدون مشارکت زنان محقق نمیشود. ارتقاء سلامت همگانی نیازمند توانمندسازی زنان برای مراقبت از سلامت خود، خانواده و جامعه است. این موضوع اهمیت دسترسی زنان به منابع اطلاعاتی صحیح و افزایش سواد سلامت آنان را خاطر نشان میسازد.
مایلم از این فرصت برای قدردانی از بانوان عزیز همکارم در عرصه سلامت بهره برده، به روان پاک بانوان شهید مدافع سلامت درود فرستم.
امید است با همکاری سایر سازمانها و نهادهای دستاندرکار در هر کجای کشور شاهد ارتقاء سلامت زنان در تمامی ابعاد آن باشیم.»
دیدگاه تان را بنویسید