حسین امیرعبداللهیان در جلسه علنی عصر امروز(یکشنبه) مجلس شورای اسلامی ضمن تسلیت ایام شهادت سالار شهیدان، از محمدباقر قالیباف تشکر کرد و گفت: در عرضه مناسبات بین المللی منافع و اقتدار ملی همواره در صدر توجهات بوده است. ما سعی خواهیم کرد ضمن پایبندی به ارزش های اسلامی از این مولفه غفلت نکنیم.
وزیر پیشنهادی امور خارجه دولت سیزدهم گفت: استفاده از ظرفیت دیپلماسی عزتمند میتواند در روابط خارجی حداکثر حقوق و منافع ملی را محقق کند. ما سعی خواهیم کرد با توجه به سه اصل عزت، حکمت و مصلحت سیاست خارجه متوازن پویا و هوشمند داشته باشیم.
وزیر پیشنهادی امور خارجه دولت سیزدهم در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد: ما معتقدیم که با فعلیت بخشیدن به شعار "ما می توانیم" می توان در روابط خارجی حداکثر حقوق و منافع ملی را محقق کرد. سیاست متوازن در نظام بین الملل یعنی با در نظر داشتن اولویت های سیاست خارجی که سیاست همسایگی و آسیا محور است، اقداماتی انجام دهیم که منافع ملی را تامین کند. ما اخیرا شاهد قدرت های نوظهور اقتصادی در آسیا هستیم. ما در غرب آسیا به دنبال نهادینه کردن دستاوردهای میدانی مقاومت هستیم. همچنین در شرق آسیا و شبه قاره و در حوزه تمدنی ایران به دنبال استفاده از قدرت های نوظهور اقتصادی هستیم، تا معیشت مردم و تجارت بین الملل را ارتقاء بخشیم. سیاست خارجی متوازن یعنی سیاست ما متمرکز بر یک نقطه نباشد بلکه در تمام قاره ها و در تمام حوزه های جهان چند کشور را به عنوان اولویت سیاست خارجی در نظر بگیریم و سپس بر اساس برنامه و زمانبندی در راستای سایر اهداف گام خواهیم برداشت.
امیر عبداللهیان ضمن تاکید بر تقویت رابطه با کشورهای مسلمان، افزود: دیپلماسی اقتصاد و تجارت بین الملل وجود 40 درصد برنامه سیاست خارجی دولت سیزدهم را تشکیل خواهد داد. مشکلی که ما در وزارت خارجه داریم رویکرد غلطی بود که اقتصاد محور نبود. رویکرد وزارت امور خارجه دولت سیزدهم اقتصاد محور است.
وی با اشاره به تمرکز و توجه به بخش خصوصی صادرات غیر نفتی، توجه به توریسم، امنیت غذایی و کمک به ارز آوری، گفت: اینها مجموعه اقدامات ما خواهد بود. در کشور ما برنامه نویسان خوبی وجود دارند اما ما نیازمند تیم و افرادی هستیم که بتوانند برنامه های بزرگ را عملیاتی کنند.
وی ضمن تاکید مجدد به این مسئله که رویکرد اقتصاد محور در چند دهه گذشته بر وزارت امور خارجه حاکم نبوده است، گفت: در دولت قبل معاونت اقتصادی سفارتخانه ها تاسیس شده است، اما همه بخش ها به کمک هم نیامده و با هم هماهنگ نیستند. ما نیازمند این هستیم که در برنامه بودجه سال آینده وزارتخانه هایی که ماموریت تجارت بین الملل دارند بتوانند کارشناسان زبده خودشان را به دستگاه دیپلماسی معرفی کنند و متناسب با هر رویکردی آنها را در سفارتخانه های ما مستقر کنند. ممکن است در سفارتخانه ای به رایزن کشاورزی برای تامین امنیت غذایی نیاز داشته باشیم و در جای دیگر به رایزن بازرگانی.
وزیر پیشنهادی امور خارجه دولت سیزدهم در مورد برجام گفت: وزارت امور خارجه ما وزارت برجام نخواهد بود. ما مذاکره را ابزاری از دیپلماسی می دانیم و از میز مذاکره منطقی و توام با اقتدار و حکمت فرار نخواهیم کرد، اما وزارت امور خارجه را به برجام گره نخواهیم زد. ما همه تلاش خود را برای بی اثر کردن تحریم ها بکار خواهیم بست اما با مذاکره ای همراه می شویم که فرسایشی نباشد و تامین کننده حقوق و منافع ملت ایران باشد. این سیاست صریح دولت الکترونیک خواهد بود.
امیر عبداللهیان در ادامه سخنان خود گفت: ما به سایر بخش ها مثل دیپلماسی انرژی، دیپلماسی آب، دیپلماسی گردشگری و ... برنامه داریم. بنده با توجه به تجربیات گذشته ام به ظرفیت های دیپلماسی پارلمانی پی برده ام. این دیپلماسی همه مجلس اعم از هیات رئیسه، کمیسیون ها و فراکسیون ها را شامل می شود. اگر به بنده اعتماد کنید منتظر نخواهم ماند که نمایندگان مرا به کمیسیون ها دعوت کنند. در هر برنامه ای که ببینم می توان از ظرفیت دیپلماسی پارلمانی استفاده کرد از هیچ تلاشی فروگذار نخواهم کرد.
وی گفت: ما کادرسازی خوبی برای شکل گیری سیاست متوازن بین الملل و در تراز انقلاب اسلامی انجام خواهیم داد. همه دولت ها در خصوص ایرانیان خارج از کشور سخنان زیادی گفتند. در گفت وگویی که با رئیس جمهور داشتم ایشان با انگیزه اعلام کردند که علاقه دارند شورای عالی ایرانیان را احیاء خواهد کرد. دبیرخانه این شورا وزارت امور خارجه خواهد بود. نگاه ما حل مشکلات ایرانیان در خارج از کشور است. آقای قالیباف در فروردین 1400 دستوری مبنی بر دفتر ایجاد ارتباط مردمی ایرانیان خارج از کشور با مجلس شورای اسلامی را صادر کردند. به زودی با دستور ایشان گزارشی از عملکرد این مهم ارائه خواهیم کرد.
وزیر پیشنهادی امور خارجه فعال سازی بازارچه های مرزی را از جمله برنامه های خود برشمرد و گفت: تلاش برای تقویت جبهه مقاومت موضوعی است که بی تردید در دستور کار دولت سیزدهم قرار دارد، محور مقاومت متحدان جمهوری اسلامی برای امنیت پایدار در منطقه و کشورهای خود هستند که به طور خودجوش به وجود آمده اند و ظرفیت بزرگی در تامین حداکثری امنیت کشورهای منطقه دارند که مورد توجه ماست.
وی افزود: ما با افتخار از متحدان خود و جبهه مقاومت در کمک به تامین امنیت حداکثری منطقه و همکاری حداکثری در منطقه حمایت می کنیم، جمهوری اسلامی در منطقه ثبات ساز و امنیت آفرین است و هیچ کس در این موضوع تردیدی ندارد.
امیرعبداللهیان ادامه داد: به عنوان کسی که با تمام رهبران منطقه دیدار داشتم می گویم اگر مداخلات خارجی از منطقه دور شود، دوستان ما در منطقه باور دارند که جمهوری اسلامی امنیت آفرین بوده و رویکرد ارتقایی مناسبات ما با همسایگان امری راهبردی و نه تاکتیکی است.
وی افزود: دست دوستی و برادری خود را با همه کشورهای منطقه به ویژه همسایگان یعنی ۱۵ کشور همسایه و کشورهای پیرامون با قوت فشرده و معتقدیم که می توانیم به منطقه امن تر و توسعه یافته تر برسیم. معتقدیم زمان آن فرا رسیده که همه کشورهای منطقه در راستای همکاری با هم تلاش کنند، سرنوشت دولتهایی که به آمریکا اعتماد کردند را بار دیگر مرور کنیم.
وی با اشاره به تحولات افغانستان گفت: تحولات افغانستان را دنبال می کنیم، ما بر گفت و گوهای بین افغانی تاکید داریم، اعتقاد داریم سرنوشت افغانستان باید به دست مردم و تشکیل دولت همه گیر و به کمک کشورهای همسایه تعیین شود.
وی درباره عربستان گفت: مسلمانان، عربستان را سرزمین نزول وحی می دانند، همکاری دو کشور مسلمان در منطقه ضروری است و در عین حال جنگ علیه یمن که ۷ سال طول کشیده باید با آتش بس فوری و گفت و گوی یمنی_یمنی پایان یابد.
وزیر پیشنهادی امور خارجه با اشاره به موضوع همکاری ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس گفت: همکاری ایران را با کشورهای حوزه خلیج فارس پیوند دیرین می دانیم. روابط تجاری با کشورهای حوزه خلیج فارس یک ظرفیت فزاینده پیش روی کشورهای منطقه ایجاد می کند، امنیت منطقه باید توسط کشورهای درون منطقه تامین شود، ما از هر طرح و ابتکاری استقبال می کنیم البته که خود جزو اولین مبتکرین برای پیشگامی در این عرصه بودیم.
امیرعبداللهیان افزود: مذاکره را ابزار دیپلماسی می دانیم، اما نه زیر سایه تهدید و معطل سازی و مذاکره برای مذاکره بلکه از موضع منطق حکیمانه و با نگاه به تامین منافع حداکثری و حقوق ملت ایران.
وی گفت: در وزارت خارجه تمرکز بر اصلاح ساختار، استفاده از تمام ظرفیت نیروی انسانی، جذب نیروهای جدید، احیای دانشکده روابط بین المللی و توجه به آموزش و ابعاد مختلف سیاست خارجی را مدنظر داریم.
امیرعبداللهیان در پایان یاد و خاطره سردار مبارزه با تروریسم سردار سلیمانی را گرامی داشت.
دیدگاه تان را بنویسید