مترجم: مینا شهری
تصور کنید دورکار هستید. صبحی پر از دغدغههای جورواجور داشتهاید، جلسات مختلف، و سر و صدای بچهها و غیره. حالا روز به نیمه رسیده و به سختی میتوانید چشمانتان را باز نگه دارید. شاید تصمیم بگیرید یک فنجان دیگر قهوه بنوشید، اما با این کار احتمالاً خواب شبتان هم مختل میشود. بنابراین، تنها راه برای رفع این خستگی و رسیدن به آرامش، یک چُرت کوتاه روزانه است. اما مسئله این است که زمان این چرت باید چقدر باشد تا شب هم بتوانید به راحتی به خواب بروید؟ دکتر ربکا رابینز، متخصص خواب، قرار است در این مقاله، تمام سوالات ما را در ارتباط با چرت بعداز ظهر پاسخ بدهد.
1. چرت زدن برای سلامتی مفید است اما نباید جایگزین خواب اصلی بشود.
بدن ما از نظر بیولوژیکی، تمایل زیادی به خواب بعدازظهر دارد. مطالعات مختلف نیز نشان میدهند که همهی ما نیازی داریم دقایقی از روز را به دور از تمام مسئولیتها، به استراحت بپردازیم. چرت عصرگاهی، مزایای فراوانی دارد، از جمله بهبود هوشیاری، بهرهوری، عملکرد و حتی حافظهی کوتاه مدت. با این حال، چرت روزانه، نباید جای خواب کامل شبانه را بگیرد و تنها باید مکمل آن و در جهت رفع خستگی روزمره باشد.
2. یک چرت کامل روزانه، نباید بیشتر از 10 تا 20 دقیقه باشد.
زمانبندی در اولویت هر کاری قرار دارد. دکتر رابینز با اشاره به مطالعات انجام شده، خاطر نشان میکند که چرت زدن کمتر از ده دقیقه، نمیتواند تاثیر کافی ایجاد کند و چرت زدن به مدت سی دقیقه یا بیشتر، ممکن است انسان را وارد مرحلهی خواب عمیق نموده و بیدار شدن را دشوار کند. حدود بیست دقیقه چرت عصرگاهی کافی است تا بدون نیاز به کافئین یا هر محرک دیگری، خستگیهای روزانه از تن به در شده، و خواب شبانه نیز مختل نشود.
3. زمان ایدهآل برای چرت روزانه، بین ساعت 2 بعدازظهر تا 4 عصر است.
خب تا اینجا متوجه شدیم که یک چرت بیست دقیقهای برای رفع خستگیهای روزمره کافی است. اما آیا ساعت خوابیدن هم اهمیتی دارد؟ باید بگوییم که بله، زمان مناسب برای چرت روزانه، بین ساعات 2 تا 4 عصر است. دکتر رابینز در این رابطه میگوید: «دمای بدن انسان در این ساعات کاهش پیدا میکند. درست همان اتفاقی که قبل از خواب شب میافتد، و به همین دلیل است که در این ساعات، پلکمان سنگین میشود و دلمان میخواهد بخوابیم.»
4. اگر به اختلال بیخوابی دچار هستید، چرت روزانه را فراموش کنید.
با این که چرت روزانه برای اغلب افراد مفید و موثر است، اما دکتر رابینز هشدار میدهد که افراد مبتلا به بیخوابی، نباید چرت روزانه داشته باشند. ایشان میگوید: «این افراد بهتر است بدون چرت زدن روز خود را بگذرانند تا موقع خواب شب، به اندازهی کافی خسته باشند و راحتتر به خواب بروند.»
5. زمان و مکان خواب روزانهی خود را تغییر ندهید.
انسجام و نظم در هر کاری اهمیت دارد. به گفتهی دکتر رابینز، بدن ما نیز بهتر است هر روز در یک ساعت و یک مکان ثابت به استراحت بپردازد. در این صورت، به دلیل نظم و عادتی که ایجاد شده، نه تنها سریعتر به خواب میرویم، بلکه بدون نیاز به زنگ هشدار از خواب بیدار میشویم.
مسوءلین ما چرت طولانی داشتند خبری
هم نشد.