الخلیج آنلاین در مطلبی به قلم یوسف حمود نوشت: صحبت از اختلافات بین عربستان و امارات بار دیگر به تحلیلهای خبری بازگشته است. این بار چالش های مربوط به دیدگاه مشترک این دو کشور در مورد یمن نیز مورد بحث است.
به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: با ظهور اختلاف در سیاستهای امارات و عربستان در مورد مساله یمن و انعکاس آن در میدان بویژه در مدت اخیر که شبه نظامیان امارات در یمن پیشروی داشته اند، همچنان تنش بین دولت یمن مورد حمایت عربستان و دولت انتقالی جنوبی مورد حمایت امارات وجود دارد و توافق ریاض هم موفق به پایان دادن به بحران نشده است، همچنانکه فرماندهان دولت انتقالی جنوبی خواستار خروج عربستان از یمن هستند.
همزمان با اوج گرفتن اختلافات بین عربستان و امارات در مورد قیمتهای جهانی نفت، نیروهای حاکم بر جنوب یمن نیز به حملات لفظی خود علیه عربستان سعودی افزودند و در آخرین اظهار نظر، سلیم النهدی، رهبر «شورای انتقالی» مورد حمایت امارات در ویدیویی به ائتلاف عربی به رهبری عربستان حمله کرده و گفت:« ازادی شمال یعنی بازگشت جنوب به دروازه یمن و آزادی شمال به مصلحت ما نیست. گزینه ائتلاف با حوثی ها برای ما نزدیکتر است تا ائتلاف با سعودیها. پیروزی ائتلاف به نفع ما نیست».
همانطور که یکی دیگر از رهبران شورای انتقالی نیز با حمله به عربستان، آن را متهم به توطئه علیه جنوب کرد. علاوه بر این، عبدالله سعید المرزوقی، عضو مجمع ملی شورای انتقالی خواستار آن شد که عربستان هیچ نفوذی به جنوب یمن نداشته باشد.
این اظهارات رهبران شورای انتقالی جنوبی تنها چند روز پس از دعوت عربستان از طرفین توافق ریاض در یمن برای کنار گذاشتن اختلافات و عمل به توافق بود.
خبرگزاری رسمی عربستان«واس» در یک بیانیه رسمی در ماه ژوئن تصریح کرد دیداری در ریاض بین نمایندگان دولت یمن و شورای انتقالی جنوبی برگزار شده که هدف از آن بررسی ساز و کار اجرای توافق بوده است.
این بیانیه افزود:«توافق بین دو طرف در تمام سطوح بوده و دو طرف در مورد ساز و کار اجرای توافق هماهنگ شده اند و آنچه از سوی رسانه های وابسته به شورای انتقال جنوبی در این باره مطرح می شود، انسجامی با توافق دو طرف ندارد.»
عربستان تاکید کرد که بازگشت دولت یمنی که طبق توافق ریاض تشکیل شود، اولویت مهمی است و هر دو طرف باید به توافق پایبند بمانند.
به گفته یحیی البرعی، روزنامه نگار یمنی، اظهارات فرماندهان و رهبران شورای انتقالی جنوبی چیز تازه ای نیست و گهگاه شنیده می شود. البرعی از بی تفاوتی عربستان نسبت به جملات این شورا انتقاد کرده و در گفتگو با الخلیج آنلاین تصریح کرد: «ریاض همواره به این موضوع بی توجه بوده، بویژه در بخش نظامی توافق ریاض».
البرعی ابراز امیدواری کرد که عربستان متوجه شود سرنوشتش به سرنوشت شمال و جنوب یمن مرتبط است و استقرار در این کشور، می تواند اثار مثبتی در عربستان هم داشته باشد.
تهدید غیر مستقیم
در این میان، سفیر عربستان در یمن، محمد آل جابر در توئیتی غیر مستقیم برای شورای انتقالی تاکید کرد هر کس مانع از پیشروی ارتش یمن شود، بدون شک مجازات می شود.
اتخاذ گام مهم
نجیب السماوی، پژوهشگر یمنی معتقد است که عربستان مواضع خود نسبت به امارات، بویژه اختلافاتی که اخیرا در اوپک ایجاد شده است را تغییر می دهد و همین امر بر اوضاع یمن نیز تاثر می گذارد. وی در گفتگو با الخلیج انلاین افزود: موضع عربستان در حوادث یمن، سکوت طولانی است و چه بسا حتی ائتلافش با ابوظبی هم فرو نپاشد، اما حوادث اخیر ریاض را بر آن می دارد تا مواضع قاطعانه تری را در قبال شبه نظامیان امارات در یمن اتخاذ کرده و دایره تحرکات آن را محدودتر کند.
وی طی صحبتهای خود به ریاض هشدار داد در صورت ادامه نادیده گرفتن اقدامات شورای انتقالی، این مساله در ریاض هم تاثیر می گذارد، بنابراین عربستان ناگزیر باید از مشروعیت حمایت کرده و حضور آن در عدن و مناطق جنوبی را تقویت کند.
دیدگاه تان را بنویسید