بازار بورس این روزها به مدار رشد بازگشته است و در معاملات دیروز نیز بورس با رشد ۴ هزار و ۷۲۷ واحدی به عدد یک میلیون و ۲۴۸ هزار و ۵۳۹ واحد رسید؛ حمید میرمعینی کارشناس بازار سرمایه در خصوص علل رشد بورس در روزهای اخیر گفت: به هر حال بعد از یک دوره ریزشی بلند مدت و رسیدن قیمت ها به نقطه جذابیت و ارزندگی و تعیین تکلیف انتخابات ریاست جمهوری بازار سرمایه روند رو به رشد را دوباره آغاز کرده است اما روند رو به رشد آن تند و مداوم و خیلی قابل توجه نیست ولی به هر حال بعد از اینکه یک تعادل قیمتی در خیلی از نمادها پیدا شده است بازار سرمایه توانست روند رو به رشد را ادامه دهد.
وی در ادامه افزود: انتظارات تورمی و افزایش نرخ ارز بیشترین تاثیر را در بین مولفه های اثر گذار بر شاخص کل بورس داشته اند و گزارشات مالی خوب سال ۹۹ اکثر شرکت های بزرگ مزید بر علت شده است و گزارشات سه ماه مناسبی که بازار در انتظار آنها است نیز در حال انتشار است که همه اینها به رشد شاخص کل بورس تداوم بخشیده اند.
رشد شاخص کل بورس ادامه دار خواهد بود؟
این کارشناس بازار بورس در ادامه افزود: اینکه رشد شاخص بورس ادامه دار خواهد بود یا خیر بستگی به خیلی از عوامل دارد ولی به نظر می رسد که دلیل اقبال بازار بحث انتظارات رشد نرخ دلار و تورم انتظاری باشد؛ خیلی از سهامدارانی که پول خود را از بازار سرمایه خارج کرده بودند و به صورت نقد در اوراق با درآمد ثابت یا صندوق های سرمایه گذاری نگه داشته بودند به سمت بازار سرمایه بازگشته اند و انتظار دارند سهم هایی که طول ۹ ماه ریزش های خیلی زیادی را تجربه کردند تا حدودی متاثر از دو عامل انتظارات تورمی و افزایش نرخ ارز به مدار رشد بازگردند و بخشی از ریزش های چند ماه گذشته را پوشش دهند. گفتنی است که ترکیب تیم اقتصادی دولت در آینده و توافق برجام و اخباری که از مذاکرات بیرون می آید می تواند به صورت جدی بر بازار اثر بگذارد اما در حال حاضر به وضوح انتظار افزایش نرخ دلار و انتظارات تورمی بیشترین اثر را روی بازار گذاشته اند.
وی در پاسخ به این پرسش که در حال حاضر تقاضا به بورس بازگشته است یا خیر گفت: روند برگشت نقدینگی خصوصا در بخش حقیقی قابل توجه است؛ علی رغم اینکه بازگشت نقدینگی خیلی زیاد نیست اما هر روز شاهد افزایش ورود فعالان حقیقی به بازار سرمایه هستیم و این امر خود نشان می دهد که اقبال به بازار سرمایه صورت گرفته است. این اقبال اما ناشی از اعتماد به بهبود اوضاع اقتصادی و سیاسی نیست و بر می گردد به انتظارات که بر اساس تجربه و اتفاقاتی که در گذشته نیز تکرار شده است افزایش نرخ دلار دوباره بازار سهام را صعودی خواهد کرد؛ مانند اواخر سال ۹۸ و اوایل سال ۹۹. بنابراین اقبال مردم برای سرمایه گذاری در بورس از بهبود اوضاع اقتصادی نشات نمی گیرد بلکه در اثر ملتهب شدن بازارهای موازی و خصوصا بازار ارز، خودرو و مسکن است.
وی در پاسخ به این پرسش که بورس به روند سوددهی ۱۰۰ درصدی باز خواهد گشت یا خیر گفت: خیر؛ به نظر نمی رسد که دوباره آن روند جهنده و یا بی رویه قیمت گذاری در اوایل سال ۹۹ را تجربه کنیم و شاید کمی منطقی تر و آرام تر روند رو به رشد را پشت سر بگذاریم تا زمانی که هم تکلیف مذاکرات برجام و هم ترکیب تیم اقتصادی دولت و برنامه های اقتصادی دولت آینده مشخص شود. تا آن موقع ما روند رشد ملایم شاخص کل بورس را خواهیم داشت و در صورتی که اتفاقات و تحلیل هایی که از آینده می شود مبنی بر افزایش نرخ دلار باشد احتمال دارد که دوباره یک دوره رشد مداوم ارزش سهام خصوصا سهم های بزرگ را تجربه کنیم.
پیشنهاد شما برای سهامداران چیست؟
حمید میرمعینی در پاسخ به این پرسش گفت: به هرحال بازار سرمایه همان قدر که می تواند بازدهی داشته باشد همانقدر هم ریسک دارد ما تجربه های یک سال و یک سال و نیم گذاشته را می توانیم مرور کنیم و ببینیم تحولاتی که اتفاق می افتد و تصمیماتی که گرفته می شود چقدر می تواند بر بازار سرمایه اثر گذار باشد بنابراین سهامداران بازار سرمایه باید با دید باز هم میزان ریسک پذیریشان را و هم بازده مورد انتظارشان را مشخص کنند؛ به این معنا که چشم بسته سهام خریداری نکنند و سعی کننند که متناسب با آن ریسکی که می توانند تحمل کنند سهام خریداری کنند و مبتنی بر آگاهی فعالیت کنند.
وی در ادامه افزود: مهم ترین توصیه ای که می توان برای فعالان غیر حرفه ای بازار و مردم داشته باشم که به صورت حرفه ای و مستقیم و دائم با بازار سر و کار ندارد این است که از صندوق های سهامی شرکت هایی که در بورس هستند و صندوق های سرمایه گذاری سهام استفاده کنند چراکه این صندوق ها مدیرهای توانمند و حرفه ای دارند که موانع و اصول سرمایه گذاری را به درستی و با کمترین اشتباه رعایت می کنند؛ آنها می توانند نماینده های خوبی برای سرمایه گذاری غیر مستقیم برای این افراد باشند و می توانند بازده های معقولی کسب کنند. اما اگر می خواهند به صورت مستقیم وارد بورس شوند باید سهم های نقد شونده و سهم هایی که شاخص ساز و بنیادی هستند را انتخاب کنند که سود آوری انها بسیار مرتبط با نرخ دلار است و سرمایه گذاری بر روی این سهم ها هم ریسک کمتر و هم بازدهی مناسبی دارد.
کم رمقی رشد شاخص کل بورس نگران کننده است؟
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این پرسش که چرا با نزدیک شدن به روزهای پایانی هفته رشد شاخص کل بورس کم رمق شده است؛ گفت: کم رمق شدن رشد شاخص کل بورس امری طبیعی است؛ بالاخره بعد از یک دوره رشد سه تا چهار روزه که در آن مدت سهام ها رشد ۱۰ تا ۱۵ درصدی را تجربه کردند بازار سرمایه به یک دوره اصلاحی نیاز دارد. این دوره اصلاحات برای آن است که که جابه جایی هایی در بازار سرمایه اتفاق بیافتد و خریداران و فروشندگان سهام کمی به زور آزمایی بپردازند و دوباره با اطلاعات جدید بر اساس اتفاقات و اخبار تازه برای خرید و فروش سهام صف آرایی کنند.
وی در ادامه افزود: به نظر نمی رسد کم رمق شدن رشد شاخص کل بورس خیلی غیر طبیعی باشد؛ حجم معاملاتی بازار سرمایه در حال حاضر قابل قبول است و همان قدر که فروشنده در بازار وجود دارد خریدار هم وجود دارد و حجم معاملات نسبت به ماه های گذشته و ماه هایی که بازار سرمایه دوره افت را تجربه می کرده است رشد قابل قبولی داشته است و سهام ها در حال حاضر نقدشوندگی مناسبی نیز پیدا کرده اند. این روند که به تازگی شکل گرفته است عمدتا شامل سهم هایی می شود که پتانسیل رشد بالایی دارند از جمله سهم هایی که شاخص ساز و بنیادی هستند. این سهام ها در حال حاضر مورد توجه سرمایه گذاران اند و رشد شاخص کل بورس متاثر از آنها است. ولی به هر حال شاخص بازار سرمایه و رفتار فعالان بازار سرمایه که از جمله هوشمندانه ترین رفتارهای اقتصادی در تمام بازارهای مالی حتی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه است سیگنال های خوبی از آینده وضعیت اقتصادی کشور ما نمی دهد چراکه این رفتارها مبتنی بر انتظارات تورمی و رشد نرخ ارز شکل می گیرد.
چرا شاخص هم وزن در روز گذشته قرمزپوش شد؟
روز گذشته در حالی که شاخص کل بورس سبز پوش بود شاخص هم وزن قرمز بود؛ میرمعینی در خصوص دلایل وقوع این اتفاق گفت: این اتفاق به این دلیل افتاد که سهم های شاخص ساز بیشتر بر روی شاخص کل بورس تاثیر گذار هستند؛ قالب سهم های کوچک در حال حاضر روند منفی دارند چراکه سهم های کوچک در گذشته رشد های بی رویه ای را تجربه کرده اند و هنوز به ارزندگی لازم نرسیده اند و اقبال بازار در حال حاضر بیشتر بر روی سهم های شاخص ساز و بنیادی است و سهم های کوچک در روند معاملاتی که داشتند به دلیل محدودیت دامنه نوسان هنوز به ارزندگی لازم نرسیده اند و توجه سهامداران بازار سرمایه با توجه به تجربیاتی که در گذشته داشتند و ریزش هایی که در گذشته تجربه کرده اند و عدم نقدشونگی این سهام ها هنوز به آنها جلب نشده است و سهامداران شرکت های کوچک ترجیح میدهند سهام هایشان را بفروشند و آنها را به سهام های شرکت های بزرگ و بنیادی تبدیل کنند و به همین دلیل شاخص هم وزن به دلیل اثر گذاری یکسان وزنی تمام نمادهای روی آن اثر منفی شرکت های کوچک را نمایان کرده است و در روز گذشته سرخ پوش بوده است.
دیدگاه تان را بنویسید