محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری صنایع دستی در نشست خبری که به مناسبت روز جهانی موزه و آغاز هفته میراث فرهنگی، سهشنبه ۲۸ اردیبهشتماه در کاخ گلستان برگزار شد، گفت: طاق کسری اثری بزرگ از دورهای تاریخی در ایران فرهنگی است. متاسف بودیم که نمیتوانستیم برای نجات و مرمت آن اقدامی انجام دهیم، اما گاهی مناسبات کشورها را ملاحظه نمیکنیم. چندبار به عراق نامه نوشتیم و آنها هربار میگفتند تشریف بیاورید. ما دولت هستیم و عراق باید رسما از ایران دعوت میکرد.
او با اشاره به سرانجام پیگیریها برای مشارکت در مرمت طاق کسری اضافه کرد: مکاتبات زیادی انجام دادیم، حتی به ستاد بازسازی عتبات عالیات هم مراجعه کردیم و از آنها خواستیم با توجه به نزدیکی مزار مسلم بن عقیل به طاق کسری، موضوع یکپارچه پیگیری شود. با این حال، منتظر دعوت رسمی دولت عراق بودیم.
او افزود: به تازگی نامهای از وزارت امور خارجه کشورمان رسیده که حالا میتوانیم تفاهمنامه اولیه مدیریتی با عراق ببندیم، چهارچوبها را تعیین و پیشنویس تفاهمنامه مرمت طاق کسری را آماده کنیم.
طالبیان درباره هزینه مرمت طاق کسری و اینکه آیا ایران قرار است هزینهای پرداخت کند، اظهار کرد: موضوع هزینه مطرح نیست؛ مهم دانش این کار است.
معاون میراث فرهنگی در پاسخ به این سوال که در صورت حضور «بنیاد الف» در پروژه مرمت طاق کسری نقش ایران چیست؟ گفت: این پروژه جهانی است و همه میتوانند در آن مشارکت داشته باشند. حتی ما سه بار با یونسکو تماس گرفتیم که مشارکت داشته باشد. ایکوم هم اعلام آمادگی کرده است. مرمت طاق کسری باید جریانی جهانی باشد.
به گزارش ایسنا، ریزش پی در پی بنای تاریخی طاق کسری از زمستان سال گذشته خبرساز شد و واکنشهایی از ایران و عراق را به دنبال داشت. تعدادی از هنرمندان و فعالان فرهنگی در نامهای سرگشاده از دولتهای ایران و عراق درخواست کرده بودند با مرمت و ایجاد پایگاه حفاظت و پژوهش طاق کسری و ثبت منظر فرهنگی این بنای تاریخی در فهرست میراث جهانی یونسکو طاق کسری را نجات دهند.
با وجود همه پیگیریها و درخواستها از سوی ایران، وزارت فرهنگ عراق در اکتبر ۲۰۲۰ از «بنیاد الف» برای نجات طاق کسری درخواست کمک کرد. بنیاد «الف» در ژنو راه را برای مرمت طاق کسری باز کرد و در نخستین قدم اعلام کرد که ۷۰۰ هزار دلار برای مطالعه و نجات این بنای تاریخی هزینه میکند.
این بنیاد سال ۲۰۱۷ و در پاسخ به تخریب عظیمی که در سالهای اخیر به میراث فرهنگی وارد شده، با هدف حمایت از میراث ملموس و ناملموس تاسیس شد.
درحالی که ایران منتظر دعوت رسمی دولت عراق برای ورود به مرمت طاق کسری بود، بنیاد الف در نوامبر ۲۰۲۰ ماموریت ارزیابی حفظِ طاق کسری را با همکاری دانشگاه پنسیلوانیا انجام داد تا اقدامات فوری برای این بنای تاریخی را تعریف کند و در نهایت با کمک مستندنگاریِ سهبعدی، اسکنهای با رزولوشن بالا از بنا انجام و سنسورهایی برای برررسی ترکهای ایجادشده روی بنا نصب شود.
دیدگاه تان را بنویسید