واردات برنج پرمحصول تازگی دارد چون دولت قبلاً هیچ وقت اجازه این کار را نداده بود. قیمت تمامشده این نوع برنج برای مصرفکننده زیر ۲۰ هزار تومان است.
برنج جز اقلام اساسی است و دولت باید برای واردات آن، ارز مرجع اختصاص میداد اما به دنبال نوسانات شدید ارزی به این سیاست پایان داد. به این ترتیب شاهد گرانی بیسابقه برنج خارجی در بازار بودیم. رئیسجمهوری اخیراً با درخواست صدور مجوز واردات برنج پرمحصول، موافقت کرده است تا بازار این محصول غذایی مهم، تنظیم شود و قدرت خرید ۶ دهک پایین جامعه بیش از این تحلیل نرود. برنج پرمحصول چیست و به چه قیمتی به دست مردم خواهد رسید؟ برای بررسی این موضوع با دبیر انجمن واردکنندگان برنج به گفتگو نشستیم. با گسترشنیوز همراه باشید.
مسیح کشاورز، دبیر انجمن واردکنندگان برنج در ارتباط با خصوصیات برنج پرمحصول گفت: «در هر کشوری دو نوع برنج تولید میشود: برنج کیفی و برنج پرمحصول. برنج کیفی یا لوکس، گرانقیمتترین نوع برنج است. از هر هکتار زمین ممکن است بتوانید بین یک تا دو تن برنج کیفی برداشت کنید اما از همین مقدار زمین چهبسا ۶ تا ۸ تن برنج برداشت کنید. بهاینترتیب قیمت تمامشده محصول کاهش مییابد».
در داخل کشور برنجهایی مثل طارم، هاشمی کیفی هستند و انواع مثل ندا، فجر و ... پرمحصول به حساب میآیند. عطر و طعم و روش پخت این دو نوع برنج متفاوت است بنابراین برنج پرمحصول، ارزانتر است. دبیر انجمن واردکنندگان برنج ضمن بیان این موضوع گفت: «در هندوستان، ۱۰۰ میلیون تن از برنج تولیدشده از نوع پرمحصول است و ۱۰ میلیون تن باقیمانده که از نوع کیفی است را صادر میکنند. در همه کشورهای تولیدکننده برنج همین گونه است. برای مثال در پاکستان برنج باسماتی از نوع کیفی و ۳۸۶ از نوع پرمحصول است. اجازه واردات برنج پرمحصول تازگی دارد چون قبلاً هیچوقت اجاره این کار را به واردکنندگان نداده بودند».
آیا راهکاری برای جلوگیری از تقلب در فروش برنج وجود ندارد؟ دبیر انجمن واردکنندگان برنج در پاسخ این سوال به خبرنگار گسترشنیوز گفت: «چند سال قبل موضوع ژنوتایپ برنج را مطرح کردیم. البته این موضوع را در ارتباط با بحث تقلب در فروش برنج خارجی (مخلوط کردن برنج خارجی با خارجی) مطرح کردیم. یکسری تجهیزات از آلمان وارد کردیم و با وزارت بهداشت توافق شد و بانک اطلاعاتی آن هم کامل شده اما هنوز به مرحله اجرا نرسیده است. شنیدهها حاکی از آن است که اخیرا، کارهایی انجام شده است. اگر این موضوع به سرانجام برسد دی ان ای تمام برنجهای جهان در آزمایشگاه مربوطه موجود خواهد بود و میتوان به نوع برنج و درصد خلوص آنها پی برد. امیدوار هستیم که این اتفاق هر چه زودتر بیفتد تا موضوع مخلوط کردن برنج و تقلب در فروش آن هم برطرف شود».
وی در تشریح دلایل این ممنوعیت گفت: «دلیل اول به استانداردهای بهداشتی مربوط میشود. دلیل دوم که به برنج پرمحصول تایلندی مربوط میشود شباهت آن به برنج ایرانی است. بنابراین امکان مخلوط کردن این دو نوع برنج وجود دارد. این نگران منطقی است اما باید توجه داشت که در هر شغلی امکان تقلب وجود دارد. نمیتوان به این بهانه جلوی تامین ارزاق عمومی را گرفت. در حال حاضر قیمت برنج وارداتی و داخلی تقریبا برابر شده است. نباید از ترس مرگ خودکشی کرد».
وی افزود: «برنج پرمحصول حدود ۵۰ درصد ارزانتر از برنج کیفی تمام میشود. اگر قیمت برنج کیفی ۷۰۰ دلار باشد نوع پرمحصول را میتوان به قیمت ۴۰۰ دلار تهیه کرد بنابراین قیمت تمامشده آن برای مصرفکننده داخلی زیر ۲۰ هزار تومان خواهد بود».
دیدگاه تان را بنویسید