به گزارش رسانه های رسمی قطر، شیخ تمیم در دیدار با اردوغان به بررسی روابط استراتژیک بین دو کشور و راههای گسترش این روابط و تقویت آن در زمینه های مختلف، بویژه همکاری اقتصادی و سرمایه گذاری، برای تحقق منافع مشترک قطر و ترکیه پرداخت.
منابع آگاه در کشورهای حاشیه خلیج فارس تاکید می کنند که رئیس جمهور ترکیه بر قطر فشار وارد می کند، تا بتواند هزینه مالی حملات نظامی خود در سوریه و لیبی را تامین کرده و قدرت نظامی خود در مدیترانه را به معرض نمایش بگذارد. تا به این شکل، یاد قدرتنمایی های امپراطوری عثمانی را زنده کند.
این منابع خاطر نشان می کنند که ترکیه از قطر می خواهد از طرحی حمایت مالی کند که با وجود اموال فراوانی که در قالب طرح بهار عربی برای آن هزینه کرد، نتیجه ای برایش نداشت و اکنون، با دخالت نظامی در لیبی، تونس، یمن، سومالی و بخش عمده ای از شاخ افریقا، سعی در جبران آن دارد.
قطر هزینه رابطه خود با ترکیه را می پردازد و اردوغان تا کنون موفق شده است مانع از بازگشت قطر به آغوش دولتهای عربی خلیج فارس شده و دوحه را به تامین کننده اصلی منابع مالی خود برای خروج اقتصاد ترکیه از شرایط بحرانی تبدیل کند.
در مقابل، رئیس جمهور ترکیه قطری ها را به سمت بحرانی کردن روابط با هم پیمانان قدیمی شان بویژه عربستان سعودی یا ایالات متحده سوق می دهد، همچنانکه شیخ حمد بن جاسم تصریح کرده است قطر جایگزین هایی برای خروج واشنگتن از پایگاه العدید دارد.
با توجه به سفر ناگهانی اردوغان به دوحه، به عقیده تحلیلگران اظهارات بن جاسم عجیب به نظر رسیده و حاکی از ان است که قطری ها به شدت نگران اجرایی شدن تهدیدات ایالات متحده در مورد خروج از پایگاه العدید هستند.
مسئولان قطری بر این عقیده اند که کاهش تعداد نیروهای واشنگتن در این کشور عربی به معنای از دست دادن مزایای اقتصادی شراکت با قطر، برای شرکتهای امریکایی است. در مقابل، این مساله باعث قدرت گرفتن شراکت بین ترکیه و قطر می شود، که با افزایش تعداد سربازان ترک در پایگاه نظامی قطر، بیشتر و بیشتر می شود.
در این میان، ترکیه تمایل خود برای افزایش نفوذ در قطر و تبدیل این کشور به یک پایگاه پیشرفته برای نفوذ منطقه ای خود را پنهان نمی کند و این مساله ای است که در نوامبر گذشته توسط اردوغان اعلام شد.
این در حالی است که دوحه هم خواسته های همسایگان خود در خلیج فارس را به چالش کشیده و توجهی به تمایل آنها برای توقف دخالتهای ترکیه و ایران که تهدیدی برای امنیت ملی دولتهای شورای همکاری های خلیج فارس است، ندارد.
منبع : انتخاب
دیدگاه تان را بنویسید