نیویورک تایمز نوشت: درست پس از انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا، باراک اوباما دیگر از موقعیت سابق خود در کاخ سفید، برخوردار نبود. رئیس جمهور سابق آمریکا درباره ی خودش گفت که من در قبال هیچ کدام از چیزهایی که قبلاً مسئول بودم، دیگر مسئولیتی ندارم و کارم تمام شده است. آقای اوباما در آن زمان 55 ساله بود و به معاونش گفت: الگویی برای نوع ریاست جمهوری من وجود ندارد و کسی نمی تواند راه مرا ادامه دهد. این گفته های اوباما به این معنا نبود که نمی خواهد کنار رفتنش را بعد از روی کار آمدن ترامپ بپذیرد. به هر حال، او بعد از پایان دوران ریاست جمهوی اش می توانست به کارهای معمول همچون نوشتن، کار در بنیاد خصوصی خودش، تولید مستند و... بپردازد و وقت بیشتری را با خانواده اش بگذراند.
به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»؛ در ادامه این مطلب آمده است: حالا که بیش از سه سال از آن زمان می گذرد، به نظر می رسد که اوباما مجدداً توسط یک دشمن قدیمی یعنی ترامپ در حال بازگشت به میدان است. همچنین توسط یک دوست قدیمی یعنی جو بایدن که دوست دارد او را در آغوش بکشد.
گفتنی است، ترامپ همواره سعی کرده است که در مصاحبه هایش جانب احتیاط را رعایت کند و بیش از حد به اوباما نتازد تا موجب محبوبیت او نشود. اما به نظر می رسد، این تلاش رئیس جمهور پس از قتل جورج فلوید و تحولات بعد از آن بی ثمر شده است.
آقای اوباما به عنوان اولین رئیس جمهور سیاه پوست آمریکا، اکنون اولین رئیس جمهور سابق سیاهپوستان به شمار می رود و معتقد است که از بیداری های اجتماعی و نژادی فعلی می تواند به عنوان فرصتی در انتخابات پیش رو استفاده کند. او در این راستا بسیار با دقت گام برمی دارد تا لطمه ای به شهرت و سرمایه ی سیاسی اش وارد نشود.
دان پفیفر، کسی که حدود یک دهه در سمت مشاور عالی در آمریکا خدمت کرده است، می گوید: تصور نمی کنم که اوباما مردد باشد، بلکه او همیشه بر اساس یک تفکر استراتژیک عمل می کند و این بزرگترین سرمایه ی اوست.
با این حال، برخی مخالف بازگشت مجدد اوباما به عرصه ی سیاسی کشور هستند. مثلاً مونیک جادج، سردبیر مجله آنلاین دِ روت با بیان اینکه اوباما دیگر چیزی به کشور مدیون نیست، گفت: اکنون سه سال و نیم از زمانیکه اوباما از سمتش کنار رفت، می گذرد، اما هنوز هم تحت نظر افکار عمومی است. هیچ کدام از روسای جمهور سابق سفید پوست امریکا از جمله جورج بوش و جیمی کارتر تا این اندازه تحت فشار نبوده اند.
اگرچه به نظر می رسد که اوباما به کارهایی غیر از سیاست اشتغال دارد، اما اخیرا او انتقادهای غیرمستقیم خود از دولت ترامپ را افزایش داد و در جهت کسب رای برای جو بایدن عمل کرد. او اقدامات دولت ترامپ را شرم آور، بی نظم و بی هدف دانست و محکوم کرد.
اوباما خطاب به هواداران بایدن گفت که هر آنچه تا کنون انجام داده اید، ناکافی است و باید بر گستره ی اقدامات خود بیافزایید. وی همچنین درباره اظهارات اوباما مبنی بر اینکه کرونا را یک ویروس چینی نامید، ابراز ناراحتی کرد و گفت: من رئیس جمهوری را نمی خواهم که تلاش دارد احساسات ضد آسیایی را تقویت کند.
اوباما به بایدن مشورت می دهد، مثلاً به صراحت به او مشاوره داد تا سخنان خود را کوتاه کند و مصاحبه و توییت هایش واضح باشند.
از زمان انتخاب ترامپ، اوباما یک رویکرد حداقلی را اتخاذ کرد و تلاش داشت که به عنوان یک شهروند هنجارمند عمل کند. اما هنجارها، چیزی نیستند که ترامپ آنها را بفهمد. ترامپ قصد داشت تمام رد پای اوباما را در همه چیز از بین ببرد.
به طور کلی، ترامپ بدبینی شدیدی نسبت به اوباما دارد. یکی از مقامات سابق کاخ سفید یک بار می گفت که آقای ترامپ یک سخنرانی در دوره مقدماتی انتخابات را قطع کرد تا مطمئن شود آنچه نیروهایش پیشنهاد کرده اند، چیزی نباشد که اوباما مطرح کرده باشد. اوماروسا منیگولت نیومان، کهنه سرباز آمریکایی که قبلاً یکی از معدود مقامات سیاه پوست در دوران ریاست جمهوری ترامپ بود، می گوید: تمام تلاش ترامپ در جهت مبارزه با اوباما و تخریب میراث او است. رئیس جمهور در این زمینه وسواس دارد. به عبارت دیگر، تا زمانیکه ترامپ نفس می کشد، اوباما قادر به استراحت نیست.
هنگامی که اوباما و ترامپ در نوامبر سال 2016 با یکدیگر ملاقات کردند، رئیس جمهور منتخب یعنی ترامپ مودب بود، بنابراین آقای اوباما از این فرصت استفاده کرد تا درباره طرح بیمه اوباماکر با او صحبت کند. اوباما گفت: می توانید نام مرا از این طرح بردارید و من مشکلی ندارم. ترامپ به صورت نامتعارف سرش را تکان داد و اوباما از بی تفاوتی رئیس جمهور جدید و تیم بی تجربه او ناراحت شد. مشخص بود که ترامپ هیچ برنامه ای برای اینکه می خواهد چه کارهایی بکند، نداشت. حتی جراد کوشنر، داماد و مشاور وی نیز طی صحبت های اولیه اش درباره ی این موضوع سوال کرد که کدام یک از افرادی که در کاخ سفید هستند، در مقام خودشان باقی می مانند. این موضوع باعث خنده اوباما شد. در پاسخ به این سوال کوشنر، همه ساکت بودند و فقط اسکورتش گفت: مقامات وست وینگ با افتخار به رئیس جمهور جدید خدمت خواهند کرد! سخنگوی کاخ سفید این صحبت کوشنر را انکار نکرد اما اظهار داشت که شاید منظور آقای کوشنر منصوبان سیاسی نبوده، بلکه پرسنل امنیت و نگهداری کاخ سفید مدنظرش بوده است.
به هر حال، آقای اوباما در جریان مکالماتش با سردبیرانی که به آنها احترام می گذاشت، از جمله دیوید رم نیک از نیویورکر و جفری گلدبرگ از آتلانتیک حس بهتری داشت. او این سوال را مطرح کرد که با چه رفتارهایی می تواند واکنش های ترامپ را خنثی کند.
آقای اوباما سرانجام به این نتیجه رسید که اقدامات ترامپ اموری اجتناب ناپذیر به لحاظ تاریخی هستند. بنابراین، وی به اطرافیانش گفت که بهترین کاری که می تواند انجام دهد این است که برای مقابله با او چاره ای بیندیشد. اما دیگران تصور می کردند که او باید کارهای بیشتری انجام دهد. به طور مثال در جریان انتقال قدرت به رئیس جمهور جدید، پائولت آنیسکف، یک کهنه سرباز و مشاور وست وینگ شروع به جمع آوری یک سازمان سیاسی متشکل از مشاوران سابق کرد تا به آقای اوباما در دفاع از میراث خود و کمک به سایر دموکرات ها کمک کند و برای استقرار وی به عنوان جانشین ترامپ در میانه های سال 2018 برنامه ریزی کند.
اوباما خطاب به تیم آنیسکف گفت که کارهای مدنظر آنها را انجام خواهد داد اما از آنان خواست تا از هدر رفتن وقت و سرمایه ی سیاسی او جلوگیری کنند.
به طور کلی، اوباما همواره از آوردن نام ترامپ اکراه داشت و او را نه یک فرد بلکه یک بیماری اپیدمولوژیک روی پیکره ی سیاسی آمریکا می دانست که توسط هم حزبی های جمهوری خواهش قد علم کرده بود. در پایان باید گفت که ترامپ و اوباما دشمنی عمیقی با یکدیگر دارند، اما به نظر می رسد اقدامات اخیر ترامپ در زمینه ی نژادپرستی باعث شده است که محبوبیت اوباما افزایش یابد. این در حالی است که ترامپ همواره سعی کرده است تا اقدامی انجام ندهد که محبوبیت اوباما را به دنبال داشته باشد.
دیدگاه تان را بنویسید