قاسم آل کثیراظهار کرد:
محوطه تاریخی «بیت مشحوت» در ۲۵ کیلومتری جنوب شهر شوش از توابع بخش شاوور قرار گرفته است. طبق شواهد، منطقه شوش در دوره اسلامی به خصوص در قرنهای اولیه یکی از مراکز مهم تجاری، فرهنگی و اقتصادی جنوب غرب کشور بود.
آل کثیر توضیح داد: بیت مشحوت یکی از محوطههای تاریخی ارزشمند این دوره است که متأسفانه تا کنون مطالعات دقیق تاریخی به جز بررسی و شناساییهای اولیه در آنجا صورت نگرفته است. به رغم اهمیت بسیار بالای آن، این محوطه همچنان در فهرست آثار ملی ثبت نشده است.
این دوستدار میراث فرهنگی عنوان کرد: با توجه به اینکه این محوطه تاریخی در مجاورت روستا و اراضی کشاورزی قرار گرفته، هنوز حد و حدود آن مشخص نشده است و این موضوع یکی از دلایل مهم تخریب به شمار میرود و برخی به خاطر مقاصد کشاورزی و بدون شناخت و آگاهی از ارزش تاریخی منطقه اقدام به تسطیح میکنند.
آل کثیر تصریح کرد: با توجه به اینکه سو مدیریت در میراث فرهنگی شوش در یک دهه اخیر در خصوص جذب حمایتهای مردمی و جلب مشارکتهای جوامع محلی در حوزه حفاظت و معرفی آثار تاریخی به خصوص در روستاهای شوش مشهود است؛ مردم نسبت به داشتههای ارزشمند خود ناآگاه یا آگاهی کمی داشته باشند.
وی افزود: حفاران غیر مجاز از خلاء حفاظت محوطهها سو استفاده میکنند و به شدت در حال تخریب محوطههای تاریخی هستند و در چند سال اخیر شاهد تخریبهای گستره در محوطههای باستانی ایوان کرخه و تعرض به حریم زیگورات دورانتاش چغازنبیل، محوطه تاریخی مگرنات و تخریب بخشی از آرامگاه سید احمد تفاخ و …بودیم.
آل کثیر گفت: این حجم از تخریب نشان از یک دوره زمانی طولانی فعالیت مخربان و حفاران دارد. چه بسا با آرامش و خیالی آسوده کار حفاری به این حجم و گستردگی را انجام داده اند.
این دوستدار میراث فرهنگی تاکید کرد: تخریب و حفاریهای گسترده قاچاقچیان عتیقه در بیت مشحوت و وضعیت وخیم به وجود آمده هر فعال میراث فرهنگی و دوستدار فرهنگ و تاریخ ایران را به یاد حفاریهای منطقه باستانی جیرفت در کرمان و تکرار احتمالی آن فاجعه تاریخی میاندازد. این محوطه وسیع که ممکن است در حدود پنجاه هکتار باشد به صورت فاجعه باری تخریب شده است. دهها و شاید صدها حفره عمیق محوطه را زخمی و تخریب کرده است.
دیدگاه تان را بنویسید