دکتر مریم پورآدینه اظهار کرد: رشد بیش از حد سلول ها در چین های معده (هیپرتروفی شدید) و عفونت میکروبی به نام هلیکوباکترپیلوری از علل مهم ابتلا به سرطان معده هستند.
وی با بیان اینکه ۹۰ درصد افراد مبتلا به سرطان معده، آلوده به میکروب هلیکوباکترپیلوری بوده اند، افزود: زخم های معده و برخی پولیپ ها، بیماری که در خلال آن جدار معده دچار تحلیل می شود (گاستریت آتروفیک)، جراحی معده در گذشته(برداشتن قسمت انتهای معده) و کاهش اسیدیته معده از علل دیگر ابتلا به این بیماری هستند.
پورآدینه با اشاره به نقش مهم تغذیه در ابتلا به سرطان معده، ادامه داد: مصرف طولانی غلظت بالایی از نیترات ها در غذاهای دودی، خشک و نمک سود، استفاده از رژیم های غذایی پرنمک و شور، مصرف سیگار، قلیان، تریاک، مصرف زیاد گوشت قرمز به ویژه گوشت کباب شده، مصرف زیاد خامه پرچرب و نوشیدنی های داغ از جمله چای داغ که در مناطق شمالی کشور بسیار رایج است و همچنین سابقه خانوادگی، زمینه ساز ابتلا به سرطان معده هستند.
وی با بیان اینکه کم خونی، فقر آهن در مردها و خون مخفی در مدفوع می تواند از علایم احتمالی ابتلا به این سرطان باشد، تصریح کرد: استفراغ خونی به ویژه هنگامی که تومور در ناحیه انتهایی معده قرار دارد و کشف توده شکمی قابل لمس که در اغلب موارد نشان دهنده رشد طولانی مدت و انتشار موضعی تومور است از دیگر علایم این سرطان هستند.
دکتر پورآدینه با بیان اینکه سرطان معده در فهرست پنجگانه شایع ترین سرطان های ایران قرار دارد، خاطرنشان کرد: این سرطان همچنین کشنده ترین سرطان در ایران است و طبق آمار حاصل از نتایج مطالعات در ایران، سهم سرطان معده از مجموع کل مرگ های ناشی از سرطان ۱۶ درصد است.
وی با اشاره به اینکه سهم مردان در ابتلا به سرطان معده بیش از زنان است، افزود: از هر ۱۰ هزار و ۴۹۸ مورد سرطان معده بروز یافته سالانه، ۷ هزار و ۱۵۰ مورد در مردان و ۳ هزار و ۳۴۸ مورد در زنان رخ داده است.
پورآدینه به روش های تشخیص سرطان معده نیز اشاره و بیان کرد: آندوسکوپی و نمونه برداری (بیوپسی) و رادیوگرافی با ماده حاجب (باریوم) از روش های تشخیص این بیماری مهلک هستند. وی ادامه داد: جراحی و برداشتن تمام معده یا قسمت های سرطانی از روش های درمانی سرطان معده است.
وی اضافه کرد: اگر بیماری در زمان تشخیص پیشرفت کرده باشد عمل جراحی، امکان پذیر نخواهد بود و در صورت عدم جراحی به علت پیشرفت سرطان، سایر درمان ها و شیمی درمانی به ندرت می تواند باعث بهبودی بیمار شود.
پورآدینه یادآوری کرد: سرطان معده مرگبارترین سرطان در ایران و بیشترین نقطه بروز آن در ناحیه کاردیای معده است و به سختی درمان می شود و ۸۰ درصد مبتلایان حداکثر طی ۲ سال پس از ابتلا فوت می کنند.
وی اعلام کرد: اصلاح سبک زندگی و پرهیز از عوامل خطر یاد شده در رژیم غذایی در پیشگیری از بیماری و بروز سرطان معده بسیار موثر هستند.
علل سرطان معده و علائم آن
با علائم «سرطان معده» آشنا شوید
متخصص رادیوانکولوژی گفت:علائم اولیه ابتلا به سرطان معده مشابه بسیاری از بیماریهای معده، درد شکمی، کاهش وزن، عدم تمایل به غذا خوردن، نفخ و ناراحتی گوارشی و حتی زخم معده است.
متخصص رادیوانکولوژی گفت:علائم اولیه ابتلا به سرطان معده مشابه بسیاری از بیماریهای معده، درد شکمی، کاهش وزن، عدم تمایل به غذا خوردن، نفخ و ناراحتی گوارشی و حتی زخم معده است.
حمیدرضا دهقان منشادی،متخصص رادیوانکولوژی درباره «علل سرطان معده و علائم آن»،اظهار داشت:علائم اولیه ابتلا به این سرطان مشابه بسیاری از بیماریهای معده، درد شکمی، کاهش وزن، عدم تمایل به غذا خوردن و سوابق بیماریهای شکمی مانند نفخ و ناراحتی گوارشی و حتی زخم معده است.
وی افزود:بسیاری از بیماران به دلیل اینکه علائم سرطان معده مشابه سایر بیماریهای معده است چندان آن را جدی نمیگیرند و در زمان مناسب به پزشک مراجعه نمیکنند.
این متخصص رادیوانکولوژی با اشاره به اینکه دلیل بسیاری از بیماریهای معده از جمله سرطان معده عفونت با هلیکوباکتر است، گفت: بر اساس برخی از بررسیهای انجام گرفته بیش از ۷۰ درصد مردم ایران آزمایش هلیکوباکتر در آنها مثبت است؛ این باکتری از مسیر آب و دستگاه گوارش منتقل می شوند و سطح بهداشت پایین از دلایل بروز آن است.
دهقان منشادی ادامه داد: وراثت نیز میتواند از دلایل ابتلا به سرطان معده باشند و افرادی که در خانواده و خویشاوندان نزدیک خود سابقه ابتلا به این بیماری را دارند باید نسبت به انجام غربالگری در زمان مناسب حساس باشند.
به گفته وی در ایران سرطان معده یکی از شایعترین سرطانهاست و در استانهایی در شمال غرب کشور از جمله اردبیل و آذربایجان حتی میزان ابتلا به سرطان معده از سرطان ریه هم بیشتر است
وی یادآور شد:این در حالی بوده که سرطان معده در بسیاری از کشورهای دنیا جزو چهارمین و پنجمین سرطان شایع محسوب میشود ولی در برخی از استانهای ما اولین سرطان گوارشی و دومین سرطان به طور مثال در زنان بعد از سرطان پستان است.
این متخصص رادیو آنکلوژی خاطرنشان کرد: اولین اقدام تشخیصی برای شناسایی سرطان معده انجام آندوسکوپی است و اگر شک بر وجود تومور گرفته شود حتما نمونه برداری صورت میگیرد و اگر از این طریق تومور معده تشخیص داده شد سی تی اسکن و پت اسکن نیز انجام میگیرد تا مرحله و گرید بیماری مشخص شود. لاپاراسکوپی تشخیصی نیز در مرحله بندی تومور و شناسایی میزان رشد آن حائز اهمیت است.
وی با تاکید بر اینکه در نظر گرفتن پنل درست درمانی در کمک به بیمار بسیار حائز اهمیت است،گفت: قدم اول در درمان سرطان معده این است که بدانیم سرطان در کدام مرحله قرار دارد.
منشادی گفت:در صورتی که سرطان در مرحله اول قرار داشته باشد درمان با جراحی شروع و پایان مییابد ولی در صورتی که سرطان در مرحله دوم و سوم باشد ابتدا شیمی درمانی شروع و سپس جراحی انجام میگیرد و حتی گاهی پس از آن نیز دوباره شیمی درمانی و در صورت نیاز رادیوتراپی انجام میشود.
این متخصص رادیوانکولوژی خاطرنشان کرد:اگر سرطان در مرحله ۴ و یا متاستاز باشند درمان فقط با شیمی درمانی و با هدف کنترل بیماری انجام میگیرد و عمل جراحی چندان کمککننده نیست.
وی درباره «میزان مرگ و میر افراد در اثر ابتلا به این سرطان»،گفت: متاسفانه میزان مرگ و میر افراد در صورت ابتلا به بیماری سرطان بالاست و بیشترین مرگ و میر را بعد از ابتلا به تومور ریه دارد؛البته تشخیص به موقع و به هنگام بیماری در درمان موفقیت آمیز آن بسیار حائز اهمیت است.
دیدگاه تان را بنویسید