پولاد امین| در شرایطی که طبق قواعد امسال اسکار- که بهشدت تحتتأثیر کرونا واقع شده- تا یازدهم آذرماه برای معرفی نماینده ایران در اسکار وقت باقی است، اما در روزهای اخیر رقابت فیلمهایی که شانس انتخاب در بررسیهای «هیأت انتخاب نماینده سینمای ایران در اسکار» را دارند، به اوج رسیده و جالب اینکه در این میان به نظر میرسد «محمدحسین مهدویان» برگ برنده را در دست دارد.
رقابت اسکاری
شنیده میشود «هیأت انتخاب نماینده سینمای ایران در اسکار» قرار است از بین فیلمهای «خورشید» مجید مجیدی، «شنای پروانه» محمد کارت، «درخت گردو»ی محمدحسین مهدویان، «جنایت بیدقت» شهرام مکری و «روز صفر» سعید ملکان دست به انتخاب نماینده ایران بزند. اما همین شنیدهها حکایت از این نیز دارد که به احتمال زیاد انتخاب فیلم «درخت گردو» ساخته محمدحسین مهدویان برای حضور در مراسم اسکار قطعی است. یعنی بر اساس شواهد موجود میتوان گفت، درحالی که هنوز هیأت انتخاب تصمیمی نگرفته، اما درخت گردو»ی محمدحسین مهدویان چمدانش را هم بسته و به زودی راهی اسکار خواهد شد. بهخصوص که موضوع این فیلم درباره بمباران شیمیایی سردشت آن را محبوب کسانی میکند که فکر میکنند اسکار جایی است که در آن گروه زیادی از مردم جمع میشوند و این فیلم را تماشا میکنند و پیام مظلومیت ما را در زمان جنگ دریافت میکنند!
معرفی نماینده به اسکار
درحالی که هنوز سینمای ایران برخلاف بیشتر کشورهای دیگر بهطور رسمی نماینده خود را برای حضور در اسکار معرفی نکرده است؛ باید توجه داشت که انتخاب نماینده ایران در اسکار باید بر اساس چند مرحله انجام گیرد.
مرحله اول ارسال فهرست فیلمهای واجد شرایط از سوی معاونت نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی به بنیاد سینمایی فارابی است (همان پنج فیلم ذکرشده).
مرحله دوم اما با معرفی اعضای هیأت انتخاب نماینده اسکار توسط خانه سینما آغاز میشود؛ و بعد از معرفی این هیأت به فارابی، جلساتی برگزار شده و فیلم نماینده اسکار انتخاب میشود.
شواهد موجود
اما شواهد موجود حکایت از این میکنند درحالی که هنوز این دو مرحله انجام نشده (یا رسانهای نشده) اما «درخت گردو» تا حد زیادی حضور خود در اسکار را قطعی میداند.
بر اساس قواعد اسکار که قرار بود در تاریخ بیستوهشتم فوریه سال ۲۰۲۱ (دهم اسفند ۱۳۹۹) برگزار شود، اما بعد از شیوع کرونا و تعطیلی سینماها مقرر شده که به بیستوپنجم آوریل (پنجم اردیبهشت سال ۱۴۰۰) موکول شود، فیلمهایی که در رقابت اسکار شرکت میکنند، باید تا یازدهم آذرماه حداقل یک هفته نمایش تجاری (بلیتفروشی شده) را در کشورشان داشته باشند. آشکارا همین بند است که سازندگان «درخت گردو» را واداشته چنین عجولانه فیلم را از هشتم تا سیزدهم آبان در کردستان به نمایش در آورند- تا هم فیلم واجد شرایط معرفی به اسکار شده باشد، هم با نمایش در تهران فرصت اکران عمومی فیلم را از دست ندهند و هم اینکه مجبور به نمایش «درخت گردو» در بازار کساد کرونایی حال حاضر نشوند.
برگ برنده
با توجه به تعجیل در اکران فیلم «درخت گردو» در کردستان و نیز برخورداری این فیلم از موضوعی محبوب برای مدیران میتوان حضور این فیلم را در اسکار اگر نه صددرصد، که حداقل بسیار جدی دانست.
البته «درخت گردو» رقیبی جدی چون «خورشید» مجید مجیدی دارد. به خصوص که مجیدی با حضورهای متعدد و موفق در عرصه جهانی (که آخرین مورد آن در جشنواره فیلم ونیز بوده) و نیز پخش و توزیع قوی جهانی فیلمش مزیتهای آشکاری در قیاس با فیلم مهدویان دارد.
اما در نهایت به نظر میرسد که «درخت گردو» به دلیل موضوعش برگ برنده را در اختیار داشته باشد.
باید منتظر بود و دید که چه اتفاقی خواهد افتاد.
درخت گردو
«درخت گردو» که قبل از جشنواره فجر صحبتهای زیادی درباره استانداردهای بالای آن میشد، با اینکه در جشنواره چندان مورد استقبال قرار نگرفت و حتی هواداران محفلی آقای کارگردان را هم ناامید کرد، اما مثل تقریبا تمام فیلمهای محمدحسین مهدویان مورد حمایت رسانهای و مدیریتی قرار گرفت و نهتنها یکی از مهمترین جوایز جشنواره فجر را دریافت کرد، بلکه همین حالا هم گفته میشود مهمترین حضور بینالمللی سینمای ایران در سال 2020 را به نام این فیلم نوشتهاند.
در فیلم «درخت گردو» که داستان مردی را روایت میکند که در فاجعه بمباران شیمیایی سردشت تمام خانوادهاش را از دست میدهد؛ مهران مدیری، پیمان معادی، مینا ساداتی و مینو شریفی ایفای نقش میکنند.
گفتنی است از عوامل این فیلم، محمدحسین مهدویان سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی و پیمان معادی سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد را در سیوهشتمین جشنواره فیلم فجر از آنِ خود کردند.
اکران کردستان
حیدر مرادی، مدیر امور سینمایی موسسه «بهمن سبز» حوزه هنری در استان کردستان درباره اکران یک هفتهای «درخت گردو» میگوید: «این اکران با توجه به تقاضای عوامل این فیلم برای شرکت در اسکار بهعنوان نماینده ایران انجام میشود؛ چراکه طبق قانون اسکار لازم است آثار حداقل به مدت یک هفته اکران عمومی شده باشند».
این مدیر سینمایی به رغم شرایط کرونایی روزهای اخیر و بالارفتن محسوس و ملموس تعداد ابتلا و تلفات انسانی این بیماری به مهر میگوید که «مردم فرهیخته و سینمادوست کردستان را دعوت میکنم از این فرصت به وجود آمده در همکاری عوامل این فیلم با بهمن سبز استفاده کنند و به تماشای این اثر دوستداشتنی که یکی از تراژدیهای تاریخ معاصر ما و ماجرای ظلم بزرگ رژیم بعث به مردم مظلوم سردشت است، بنشینند و به نوعی خاطرات گذشته خود را مرور کنند. تعداد سالن و صندلی اختصاصیافته بهگونهای هست که امکان حضور با فاصله برای مخاطبان فراهم شود».
دیدگاه تان را بنویسید