وائل عصام در القدس العربی چاپ لندن نوشت: رابرت گیتس، وزیر دفاع آمریکا یک بار در رابطه با مشکل مقابله با ایران در خلیج فارس گفت: «عربستان می خواهد تا آخرین سرباز آمریکایی با ایران بجنگد». این مساله به واقعیت ضعف هم پیمانان واشنگتن در خلیج فارس و تکیه صرف آنها به حمایت آمریکا اشاره دارد، آنچه که باعث می شود آمریکایی ها بیش از آنکه به فکر خروج از عراق و منطقه باشند، در آن حضور بیشتری داشته باشند.
به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: با این حال، احتمالا آمریکایی ها در نهایت مجبور به خروج از عراق و تنها گذاشتن دولتهای عربی خلیج فارس می شوند، تا خود، مشکلاتشان را با تهران حل کنند. اما تنش زایی اخیر آمریکا در دولت ترامپ، بسیاری از تحلیلگران را در حالتی قرار داده است که نمی توانند اهداف آمریکا از این تنش زایی را درک کنند، به این دلیل که ظاهرا آمریکایی ها به دنبال منعطف کردن موضع ایرانی ها و تامین امنیت اسرائیل، پیش از ترک منطقه هستند.
ترور سردار سلیمانی، هدف گرفتن شبه نظامیان مرتبط با ایران در عراق و سوریه و تشدید تحریمهای اقتصادی علیه ایران، واشنگتن را در یک مقابله مستقیم با ایران و اصرار بر کنترل افزایش قدرت ایران در منطقه قرار داد. اما مشکل آن است که این فشارها از چند دهه پیش علیه ایران وجود داشته و تنها در دو سال اخیر، اوج گرفته است. حال نتیجه این فشارها چیست؟ نفوذ ایران همچنان در عراق، سوریه، یمن و لبنان پابرجاست و حملات آن به پایگاههای آمریکایی در عراق، ادامه دارد. این مساله به معنای بی فایده بودن استراتژی فشار آمریکا علیه ایران است و استراتژی مذکور حداقل در زمان حاضر سودی برای ایالات متحده ندارد، به این دلیل که ایران چیزی برای از دست دادن ندارد.
شاید بحران کرونا در ایران، که اقتصاد آن درگیر تحریمهای شدید آمریکاست و قدرت هم پیمانان ایران در عراق در ردّ نامزد نزدیک به آمریکایی ها، که آخرین آنها الزرفی بود، تمام این حوادث، نشان دهنده نفوذ راسخ ایرانی ها در عراق، با وجود تمام بحرانهای بزرگی است که تهران درگیر آن است.
در عراق سربازان ایرانی وجود ندارند و پایگاههای نظامی با هزینهای سالیانه میلیاردها دلار، برپا نیستند، بلکه ایران از تسهیلات تجاری در عراق، از طریق هم پیمانان خود در رأس دولت این کشور استفاده می کند، در حالی که بقای آمریکا در عراق، هزینه های مادی و انسانی زیاد و بی فایده ای برای آن داشته است. با این حال، محور ایران همچنان در عراق منسجم تر و قدرتمندتر از محور طرفدار آمریکاست.
این مقابله بین ایران و آمریکا در خلیج فارس و عراق، تعداد زیادی از تحلیلگران را بر ان داشته است تا در مورد نتایج آن، تردید کنند. در همین رابطه، استفان کوک در فارین پالیسی در مقاله ای تحت عنوان«هیچ کس نمی تواند بیش از این به عراق کمک کند»، نوشته است که آمریکایی ها به نتیجه ای رسیده اند مبنی بر اینکه ورود به سیاست عراقی، ضایع کردن تلاش است. از این رو، ایشان در راه خروج از عراق هستند و این مساله به مذاق اهل سنت در عراق که به دنبال قدرت گرفتن آمریکا علیه ایران هستند، خوش نمی آید. با این حال، اهل سنت باید این واقعیت را قبول کنند. به عقیده کوک، نفوذ ایران در عراق مانع از آن می شود که مصطفی الکاظمی بتواند عراق را نجات دهد.
علاوه بر این، تریتا پارسی، رئیس شورای ملی ایرانیان آمریکا، بر این عقیده است که استراتژی ترامپ در مورد فشار بر ایران، با استراتژی او مبنی بر خروج از خاورمیانه، در تناقض است. وی در مقاله مهمی تصریح می کند که فشار حداکثری ایران را وادار به پایان دادن به غنی سازی اورانیوم نمی کند و به جای آن، ایران به فعالیتهای هسته ای اش وسعت داده و برنامه های موشکهای بالستیکش را متوقف نمی کند، بلکه به آزمایشهای بالستیک خود ادامه می دهد؛ همچنانکه ترور سردار سلیمانی نیز مانع از حمایت مستمر ایران از حملات به نیروها و منافع آمریکایی در عراق نشد.
پارسی معتقد است جنگ اقتصادی علیه ایران، ممکن است به جنگ نظامی تبدیل شود. در هر صورت، یا ترامپ وارد جنگ با ایران می شود و یا منطقه را ترک می کند، اما انجام هر دو کار به صورت همزمان، ممکن نیست.
دیدگاه تان را بنویسید