حسین عسگری، رئیس سابق دپارتمان داوری فوتبال ایران در پاسخ به اینکه داور فینال لیگ قهرمانان آسیا میان پرسپولیس و الوسان هیوندای کرهجنوبی از کدام کشور خواهد بود گفت: فعلا فینال شرق آسیا تمام شده و احتمالا دو، سه روز قبل از فینال داور را اعلام میکنند. قطعا داوران ایرانی و کرهای شانسی ندارند. شاید داور از کشورهای ژاپن، سنگاپور و استرالیا انتخاب شود. ما در غرب آسیا داوران چندان زیادی نداریم. داور استرالیایی عملکرد خوبی دارد و بازی ایران و چین در جام ملتهای آسیا را هم سوت زد. در غرب آسیا شاید داور فینال از کشور قطر انتخاب شود که یک داور خوب و جوان هم دارند. بالاخره آنها کلی برای این رقابتها هزینه کردند و انتظار امتیازاتی را هم دارند. به جز این داور قطری، نواف شکرالله از بحرین هم بود که نیمه نهایی شرقآسیا را سوت زد و شانسی برای فینال ندارد.
عسگری در ارزیابی خود از عملکرد داوران در شش هفته برگزار شده از لیگ برتر گفت: در مجموع عملکرد داوران قابل قبول است. با توجه به وضعیت فوتبال ایران و بیثباتی در عرصه مدیریتی و مربیگری، عملکرد داوران مناسب است. در کدام کشور در عرض دو سال، یک تیم هشت بار مربی خود را عوض میکند؟ داوری ما هم نمیتواند جدا از این وضعیت باشد.
او با اشاره به شیوع ویروس کرونا و عدم برگزاری کلاسهای داوری به صورت فیزیکی خاطرنشان کرد: این ویروس اکثر فعالیتها را متوقف کرده است. کلاسهای سه تا پنج روزه داوری به صورت آنلاین برگزار میشود که بازدهی مناسب را ندارد. از طرفی در ایران با مشکلات سختافزاری و نرمافزاری مواجه هستیم. حتی اینترنت لازم برای نمایش یک ویدیو آموزشی هم در برخی نقاط نیست.
این کارشناس داوری با بیان اینکه داوران به علت شیوع کرونا از نظر روحی و روانی در آمادگی مناسب نیستند، افزود: این ویروس روی همه تاثیر منفی گذاشته است. یک داور چطور میتواند در چنین شرایطی روی کارش تمرکز کند؟
عسگری همچنین با بیان اینکه اشکالات داوری در تمام کشورهای دنیا وجود دارد گفت: فیفا برای حل این مشکل و حفظ جذابیت فوتبال، از بین بردن بیعدالتی و رشد اقتصادی تیمها و تشکیلات فوتبالی، به سراغ کمک داور ویدیویی رفته است. هنوز فراموش نکردیم که آرژانتین در جام جهانی ۱۹۸۶ با اشتباه داوری انگلیس را حذف کرد. به هر حال کار قضاوت بدون اشتباه نیست.
عضو سابق کمیته داوران فدراسیون فوتبال درباره وعده مسئولان برای اجرای سیستم کمک داور ویدیویی در ایران اظهار کرد: اجرای این مهم نیاز به اراده قوی و بودجه قابل توجهی دارد. به دلیل فیفا اجرای این سیستم را اجباری نکرده است چرا که اگر اجباری شود به طور قطع به یقین هشتاد درصد کشورهای دنیا نمیتوانند آن را فراهم کنند. در این صورت هم فوتبالی برگزار نخواهد شد. وقتی فوتبال برگزار نشود، جذابیتش از بین میرود. فوتبال که مخصوص ۳۰ درصد کل دنیا نیست.
او ادامه داد: لیگ قهرمانان آسیا در قطر با ۲۸ دوربین تصویربرداری شد. هیچ صحنهای از چشم دوربینها دور نماند اما در ایران دوربین لازم برای تصویربرداری و نمایش مسابقات هم نیست. به همین دلیل کارشناسان داوری هم مجبورند روی برخی از صحنهها نظر شخصی خود را بدون قاطعیت ارائه دهند. اگر از همین امروز، به طور جدی به دنبال اجرای این سیستم باشیم، حداقل یک سال و نیم طول میکشد که راه بیفتد.
عسگری در واکنش به اینکه آخرین بار وعده اجرای این سیستم داوری برای نیم فصل دوم داده شده بود گفت: این حرف را سه سال هم پیش هم زدند. خیلی هم تبلیغات میکردند. سه سال پیش آن موقع که صحبتش شد گفتم امکان ندارد تا سه سال دیگر این سیستم در ایران راه بیفتد. به جز پول، باید دورههای خاص سپری باری داوران برگزار شود. الان فقط شرکتهای خاصی این امکانات را میسازند.
این کارشناس داوری درباره اینکه آیا اظهارات مسئولان کمیته داوران مبنی بر جوانگرایی در فصل جاری صحت دارد یا خیر گفت: در این فصل داوران جدیدی فرصت قضاوت در لیگ برتر را به دست آوردهاند اما اینطور نیست که جوان باشند. ما در زمینه جوانگرایی دو مبحث داریم. از نظر فیفا و AFC داوران زیر ۳۰ سال را جوان میگویند چرا که این داوران بعد از سه، چهار سال دارای تجربه لازم میشوند و حداقل تا ۱۲ در رقابتهای بزرگ و بینالمللی قضاوت میکنند. پس داور ۳۳ ساله به دردشان نمیخورد و معمولا در رقابتهای سطح پایین آسیا شرکت میکنند.
او با بیان اینکه داوران جدید هیچ یک زیر ۳۰ سال نیستند خاطرنشان کرد: داوران ۳۲ و ۳۳ ساله به درد خودمان میخورند که بعد از چند سال کسب تجربه، میتوانند در لیگ برتر قضاوت کنند. به همین دلیل کمیته داوران باید دو برنامه برای جوانگرایی داشته باشد و رقابتهای بینالمللی را هم در نظر بگیرد. ما در گذشته ۵، ۶ داور الیت داشتیم اما الان به جز فغانی، فقط بینادیفر را به عنوان داور الیت آسیا داریم.
دیدگاه تان را بنویسید