مؤسسه حراج تهران در واکنش به اظهارات اخیر سرپرست اداره کل موزههای وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی درباره «غیرقانونی بودن فروش تابلوی نقاشی دختر نشسته اثر رضا عباسی» در بیست و دومین دوره این رویداد، بیانیهای منتشر کرد.
در این بیانیه آمده است:
«حراج تهران، به عنوان یک مؤسسه فرهنگی و هنری، طی ۱۲ سال فعالیت و برگزاری ۲۲ دوره حراج آثار هنری، همواره بر اساس قوانین رسمی کشور و با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اقدام به ارائه و فروش آثار هنری کرده است. این مؤسسه در این سالها به عنوان یک نهاد محوری در توسعه اقتصاد هنر ایران شناخته شده و میان مجموعهداران، صاحبان آثار هنری و هنرمندان جایگاه ویژهای دارد.
برای برگزاری بیست و دومین دوره این رویداد که شامل ۱۰۰ اثر (۷۵ اثر هنری مدرنیستی و ۲۵ اثر هنرهای سنتی) بود، حراج تهران طبق روال همیشگی در تاریخ ۲۵ دیماه ۱۴۰۳، مجوز رسمی خود را از معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی (نامه شماره ۲۳۲۳۹۴/۱۴۰۳) دریافت کرده است. در این مجوز تأکید شده است که آثار دارای قدمت بیش از ۱۰۰ سال، برای خرید و فروش نیازمند کسب مجوز موردی از وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هستند.
بر همین اساس، حراج تهران در تاریخ ۲۶ دیماه ۱۴۰۳ طی نامهای رسمی (شماره ۳-۳/۲۶۱۰) که شامل تصاویر و مشخصات آثار کلاسیک و سنتی بود، درخواست اخذ مجوز خرید و فروش این آثار را به وزارت میراث فرهنگی ارسال کرده است.
در ادامه، در تاریخ ۶ بهمنماه ۱۴۰۳، اداره کل موزههای وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی طی نامه شماره ۱۹۵۴۳/۱۴۰۳۲۵۰۳ که به امضای سرپرست این اداره کل رسیده است، خرید و فروش کلیه آثار ارائه شده در حراج، پس از اخذ مجوزهای لازم، را بلامانع اعلام کرده است. بنابراین، کاملاً مشخص است که آثار مذکور جزء اموال فرهنگی و تاریخی مجاز محسوب شده و خرید و فروش آنها قانونی است.
حراج تهران برای برپایی این رویداد، علاوه بر اخذ مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و اداره کل موزههای وزارت میراث فرهنگی، مجوز برگزاری رویداد را نیز از اداره اماکن نیروی انتظامی دریافت کرده است. بر همین مبنا، نمایشگاه بیست و دومین دوره این حراج در روزهای ۲۳ تا ۲۵ بهمنماه ۱۴۰۳ با استقبال گسترده علاقهمندان و هنردوستان برگزار شد و در روز ۲۶ بهمن، مزایده آثار با حضور مجموعهداران، هنرمندان و اصحاب رسانه انجام شد. فروش آثار نیز طبق مجوزهای دریافتشده، بهطور کاملاً قانونی صورت گرفت.
نقاشی شاه عباس در مراسم افتتاحیه المپیک ۲۰۲۴ پاریس | بخشی از یک نقاشی تاریخی ایرانی در رود سن +تصویر
با وجود اینکه اخبار مربوط به این دوره حراج پس از دریافت تمام مجوزهای قانونی در رسانههای رسمی منتشر شده بود و نمایشگاه عمومی آن نیز به مدت سه روز برگزار شد، سرپرست محترم اداره کل موزهها که پیشتر در نامه رسمی خود خرید و فروش آثار ارائهشده، از جمله اثر «پرتره زن نشسته» رضا عباسی را بلامانع اعلام کرده بودند، تنها چند ساعت پیش از برگزاری مزایده، طی گفتوگویی با یک خبرگزاری اعلام کردند که فروش این اثر در حراج غیرقانونی است!
این سخنان غیرمسئولانه نهتنها با مجوز رسمی صادرشده از سوی اداره کل موزهها مغایرت دارد، بلکه نادیده گرفتن مجوز معاونت هنری وزارت ارشاد نیز محسوب میشود. علاوه بر این، چنین اظهاراتی در تضاد با قوانین و مقرراتی است که بر خرید و فروش شفاف، روشن و قابل ثبت آثار تاریخی تأکید دارد. بدون شک، چنین اقداماتی تنها باعث دلسردی فعالان حوزه هنر و مجموعهدارانی میشود که قصد دارند در چهارچوب قانون فعالیت کنند.
اگر تمام ۲۵ اثر هنرهای سنتی ارائهشده در حراج مطابق مجوز رسمی آن اداره کل هیچگونه ممنوعیتی برای فروش ندارند و تنها برگزاری حراج نیازمند اخذ مجوز بوده است، مشخص نیست که چرا سرپرست اداره کل موزهها بهطور خاص به اثر رضا عباسی اشاره کرده است؛ در حالی که آثار قدیمیتری نیز در این مجموعه حضور داشتند.
شایان ذکر است که حدود یک ساعت قبل از آغاز حراج، دو مأمور از یگان حفاظت وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به محل حراج مراجعه کردند. این افراد که خود را نمایندگان اداره اموال اداره کل موزهها معرفی کردند، پس از مشاهده مجوزهای اخذشده، برگزاری حراج را بلامانع دانسته و محل را ترک کردند.
با توجه به این اقدامات غیرمسئولانه و اظهاراتی که بدون در نظر گرفتن عواقب آن، حسن شهرت این مؤسسه را خدشهدار کرده و موجب زیان آشکار مالکین آثار شده است، مؤسسه حراج تهران پیگیری این موضوع را از طریق مراجع قانونی و قضایی بر خود لازم میداند.»
دیدگاه تان را بنویسید