ارسال به دیگران پرینت

تحلیل وضعیت فناوری اطلاعات در ایران

یکه‌تازی اپراتورهای ارتباطی در خودروهای متصل

با افزایش تقاضا برای خودروهای متصل، اپراتورهای ارتباطی نقشی کلیدی در ارائه خدمات و زیرساخت‌های لازم ایفا می‌کنند و به بازیگران اصلی این عرصه تبدیل شده‌اند.

یکه‌تازی اپراتورهای ارتباطی در خودروهای متصل

یکه‌تازی اپراتورهای ارتباطی در خودروهای متصل

به طور کلی خودروهای متصل عملکرد، راحتی، ایمنی و امنیت بیشتری را با اتکا به فناوری و شبکه‌های ارتباطی قوی ارائه می‌دهند که امروزه با توجه به افزایش تقاضای مصرف‌کنندگان، افزایش نیاز به اتصال مستمر، افزایش وابستگی به فناوری و افزایش سواد فناوری در میان مردم، از جمله عوامل اصلی گسترش بازار جهانی خودروهای متصل هستند.

در حال حاضر پلتفرم‌های ارتباطی ماشین به ماشین (M2M) از جمله راه حل‌های ارتباطی به شمار می‌رود که خودروسازان و ارائه دهندگان خدمات در طول زمان توسعه داده‌اند. قابلیت M2M به دو خودروی متصل اجازه می‌دهد تا از طریق تعداد زیادی سنسور و پردازنده است که حاوی اطلاعات دقیق و موثری هستند، با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. 

رونمایی از آینه هوشمند | ارائه اطلاعاتی در مورد شاخص‌های سلامت توسط آیینه هوشمند | هوش مصنوعی دوباره مردم را غافلگیر کرد

در شرایط فعلی اندازه بازار جهانی خودروهای متصل در سال 2024 حدود 44.68 میلیارد دلار تخمین زده شد و انتظار می‌رود تا سال 2034 به حدود 181.90 میلیارد دلار برسد. نکته قابل توجه اینکه بازار آسیا و اقیانوسیه بیشترین سهم درآمدی (حدود 38.5 درصد) این بازار را ایجاد کرده است.

از نظر فناوری نیز، بخش5G  با سهم درآمدی 52 درصدی در سال 2023 بر بازار مسلط بود. 

نکته مهم دیگر آنکه اپراتورها و غول‌های بزرگ ارتباطی، مخابراتی و فناوری به مراتب سهم سرمایه‌گذاری بیشتری در عرصه خودروهای متصل به نسبت کمپانی‌های خودروساز دارند.

همچنین همانطور که ذکر شد از نظر اندازه آسیا و اقیانوسیه بیشترین سهم درآمدی از بازار خودروهای متصل را دارند و چین، ژاپن، هند، کره جنوبی و سایر کشورهای آسیا سهم اصلی را در این بخش دارند. تعداد زیادی از خودروسازان با فعالیت در منطقه آسیا خدمات متصل راه‌اندازی کرده‌اند که در نهایت به رشد صنعت خودروی متصل در منطقه کمک خواهد کرد. 

لذا با توجه به همکاری شرکت‌های معروف وسایل نقلیه متصل و راه‌اندازی شبکه‌های5G ، انتظار می‌رود بازار خودروهای متصل رشد فوق‌العاده‌ای داشته باشد. توسعه پلت‌فرم‌های بی‌سیم پیچیده توسط ارائه‌دهندگان خدمات بی‌سیم برای وسایل نقلیه متصل، ابتکار دیگری است که انتظار می‌رود به رشد صنعت خودروی متصل آسیا کمک کند.

•    اپراتورها جلوتر از خودروسازان

در حال حاضر بررسی ترند ارتباطی در عرصه اتصالات مبتنی بر فناوری پیشرفته، گویای پیشتازی و غلبه فناوری5G است. به همین جهت برای بهبود ارتباطات بین خودروهای متصل و سایر دستگاه‌ها، برخی از شرکت‌های مخابراتی به سرعت در حال توسعه شبکه‌های پیشرفته5G  هستند. همچنین پیش‌بینی می‌شود بخش ارتباطات ماهواره‌ای نیز به سرعت توسعه یابد و بسیاری از سازندگان اصلی تجهیزات (OEM‌های) عرصه خودرو، اپراتورهای ماهواره‌ای و اپراتورهای تلفن همراه روی ایجاد شبکه‌های ترکیبی ماهواره ای-زمینی تمرکز می‌کنند. بنابراین، پیش‌بینی می‌شود که صنعت خودروی متصل با افزایش تقاضا برای شبکه‌های ماهواره‌ای و5G  هدایت شود.

اما بررسی سهم بازار، بازیگران و رهبران عرصه خودروهای متصل نشان می‌دهد اپراتورهای ارتباطی و غول‌های فناوری با اختلاف زیاد نسبت به خودروسازان بزرگ جهانی پیشتاز این بازار هستند.

به همین جهت در میان برترین‌های عرصه خودروهای متصل، بعد از AT&T، غول مخابراتی آمریکا که برترین شرکت در این بخش و بالاتر از شرکت‌های خودروساز قرار دارد، نام‌های آشنای دیگری در صنعت ارتباطات و فناوری اطلاعات همچون ورایزون، هواوی، ودافون، Continental AG، کوالکام، بوش، سامسونگ، Sierra Wireless و CloudMade به چشم می‌خورد.

•    ایران و خودروهای متصل

با شرح وضعیتی که ذکر شد، بزرگترین اپراتور ایران و خاورمیانه یعنی همراه اول نیز پیشتاز مقوله خودروهای متصل به شمار می‌رود.

همگام با غول‌های ارتباطی دنیا، در اختیار داشتن گسترده‌ترین شبکه ارتباطی کشور و توسعه شتابان زیرساخت‌های فناوری نسل پنجم، اصلی‌ترین نقطه تمرکز و قوت همراه اول محسوب می‌شود.

در همین راستا مهر ماه سال 1400 بود که در راستای تحقق اهداف کلان کشور برای هوشمندسازی صنعت خودرو و حمل و نقل، تفاهم‌نامه مشارکت در حوزه خودرو متصل بین همراه اول و ایران‌خودرو در راستای هوشمندسازی صنعت خودرو منعقد شد.

سه ماه بعد یعنی در دیماه سال 1400 پروژه خودروی متصل که یکی از راهکارهای همراه اول با تکیه بر خدمات اینترنت اشیاء در راستای هوشمندسازی صنعت حمل‌ونقل شهری و بین‌شهری به شمار می‌رفت، در نمایشگاه تلکام به نمایش گذاشته شد.

امروز و در جدیدترین اقدامات اپراتور اول در بخش خودروهای متصل، مرکز تحقیق‌وتوسعه همراه اول همسو با شعار هفدهمین کنگره سالیانه طب اورژانس ایران، «هوش مصنوعی؛ تحولی در ارائه خدمات اورژانس» (۱۹ تا ۲۱ دی ۱۴۰۳)، از پروژه آمبولانس متصل که یکی از کاربست‌های فناوری نسل پنجم ارتباطی است، رونمایی کرد.

طراحی و پیاده سازی آمبولانس متصل که با تکیه بر فناوری نسل پنجم ارتباطی (5G) بوده، امکان انتقال اطلاعات لحظه ای بیمار، نظارت و پایش داده‌ها و ایجاد ارتباط دوطرفه بین تیم پزشکی و آمبولانس را فراهم می‌کند. 

نوآوری ارایه شده از سوی همراه اول که در راستای تعهد به حوزه نوآوری، مسوولیت اجتماعی و ایفای سهمی‌مؤثر در بهبود نظام سلامت کشور و ارتقای کیفیت خدمات اورژانس انجام شده است، نه تنها سرعت ارائه خدمات به بیماران را افزایش می‌دهد، بلکه نقش مهمی‌در نجات جان بیماران در شرایط بحرانی ایفا می‌کند.

و در نهایت با توجه به بازار بزرگ و آثار گسترده توسعه خودروهای متصل بر کشورها،  بخش‌های دولتی نیز می‌بایست زمینه‌های کمک به رشد و توسعه این فناوری در کشور را به عمل آورند تا از این طریق ضمن از دست ندادن سهم بازار، سایر فرصت‌های ناشی از سرریز فناوری نیز کشور را منتفع کند.

 

منبع : آی تی آنالایز
به این خبر امتیاز دهید:
بر اساس رای ۰ نفر از بازدیدکنندگان
با دوستان خود به اشتراک بگذارید:
کپی شد

پیشنهاد ویژه

    دیدگاه تان را بنویسید

     

    دیدگاه

    توسعه