بریکس در مسیر کنار گذاشتن دلار: سم مهلک یا فرصتی نو؟
رئیس دومای روسیه: پول ملی آمریکا سمی است و باید کنار گذاشته شود.
در تحولی قابل توجه، رئیس دومای دولتی روسیه، ویچسلاو والودین، خواهان کنار گذاشتن دلار آمریکا به عنوان ارز ذخیره جهانی شده است. او در اظهاراتی تند، دلار را "سمی" خواند و گفت که تحریمهای اخیر آمریکا علیه روسیه و محدودیتهای اعمالشده بر پرداختها، زنگ خطری برای اتکای به این ارز به عنوان ذخیره ثروت به صدا درآورده است.
والودین در کانال تلگرامی خود نوشت: "سرقت ذخایر طلا و ارز و محدودیتهای اعمالشده در پرداختها باید سایر کشورها را به اندیشیدن درباره قابلیت اطمینان ذخیره وجوه به دلار ترغیب کند."
او تاکید کرد که این اقدامات نه تنها روسیه، بلکه سایر کشورها از جمله اعضای گروه بریکس را نیز به سمت کنار گذاشتن دلار سوق میدهد. به گفته والودین، "کشورهای جهان پیش از این متوجه شدهاند که مقامات آمریکایی از پول ملی خود به عنوان ابزار فشار سیاسی بر دیگر کشورها استفاده میکنند."
وی در ادامه افزود: "ایالات متحده با اعمال تحریمها علیه موسسات مالی روسیه، اعتماد به دلار را به عنوان یک ارز ذخیره جهانی تضعیف کرده است." با این حال، او خاطرنشان کرد که این محدودیتها اثر مورد نظر را برای ایالات متحده نخواهد داشت و "کشورهای دیگر را به دنبال جایگزینهای جایگزین میکند."
اظهارات والودین در بحبوحه افزایش تنشها بین روسیه و غرب و تشدید نگرانیها در مورد سلطه دلار آمریکا بر سیستم مالی جهانی مطرح میشود. برخی از کارشناسان معتقدند که کنار گذاشتن دلار توسط بریکس میتواند گامی مهم در جهت ایجاد یک سیستم مالی چند قطبی باشد و به نوبه خود، قدرت اقتصادی ایالات متحده را به چالش بکشد.
آیا عضویت در پیمان شانگهای و بریکس بازی ایران مزایا برای تهران دارد؟ | خطر احتمالی برای رژیم اسرائیل!
رئیسجمهوری روسیه پیش از این در سخنانی در مجمع عمومی بیست و هفتمین مجمع بینالمللی اقتصادی سنپترزبورگ یادآور شد: ایالات متحده آمریکا ۵۴.۳ تریلیون دلار به اقتصاد جهانی بدهکار است که حاصل انتشار اسکناس دلار بدون پشتوانه است.
ولادیمیر پوتین افزود: ایالات متحده از موقعیت انحصاری خود در بازار مالی جهانی سوء استفاده می کند.
وی خاطرنشان کرد: امروز هیچ تضمین دیگری برای اعتماد به اقتصاد آمریکا وجود ندارد، ایالات متحده به طور جدی از این موضوع درآمد کسب میکند.
وزیران امور خارجه گروه بریکس نیز در پایان نشست ۲۱ خردادماه خود در نیژنی نووگورود روسیه بر اهمیت دلارزدایی و گسترش استفاده از پول ملی در مبادلات تجاری و مالی بین کشورهای عضو تاکید کردند.
آنها به بند ۴۵ بیانیه دوم ژوهانسبورگ گروه بریکس اشاره کردند که به وزرای دارایی و روسای بانک های مرکزی کشورهای عضو این گروه مأموریت داد استفاده از ارزهای ملی، ابزارهای پرداخت و پلتفرم ها را بررسی کنند و یافته ها را به سران دولت ها و دولت های بریکس گزارش دهند.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در این نشست اعلام کرد: کشورهای عضو گروه بریکس فعالانه برای ایجاد بستری برای تسویه حساب با ارزهای ملی در تجارت متقابل کار می کنند.
جمهوری اسلامی ایران، روسیه، چین، برزیل، هند، آفریقای جنوبی، مصر، اتیوپی، عربستان سعودی و امارات متحده عربی ۱۰ عضو گروه اقتصادهای نوظهور موسوم به بریکس را تشکیل میدهند.
دیدگاه تان را بنویسید