بافتهای فرسوده: ۱۵ درصد افزایش در ۱۰ سال
بافتهای فرسوده در ایران 15 درصد در 10 سال گذشته افزایش یافته و 25 درصد از جمعیت کشور در این مناطق ناامن زندگی میکنند.تغییر قوانین، همکاری دولت و بخش خصوصی و رفع نگاه درآمدی، راهکارهای اصلی برای نجات 25 درصد از ایرانیان از ناامنی و ارتقای کیفیت زندگی آنها است.
طبق قانون، سالانه باید ۱۰ درصد از بافتهای فرسوده نوسازی و احیا شوند. اما علیرغم بستههای تشویقی، این روند به کندی پیش میرود. کارشناسان معتقدند عدم تطمیع مالی ساکنان و عدم همکاری دولت و بخش خصوصی، مانع اصلی احیای این بافتها است. در سالهای گذشته، طرحهایی برای اختصاص تسهیلات از صندوق توسعه ملی و بستههای تشویقی ارائه شده، اما کافی نبوده است. برخی معتقدند اگر بودجه مسکن مهر به احیای بافتهای فرسوده اختصاص مییافت، تاکنون این بافتها نوسازی شده بودند. آمار ضعیف ساخت و ساز در کل کشور، نشاندهنده اوضاع نامناسب این صنعت است. با تغییر دولتها، طرحهای احیای بافتهای فرسوده نیز دستخوش تغییر میشوند و پیشرفتی حاصل نمیشود. ورود شرکتهای چینی به بافت فرسوده تهران، نشاندهنده ناتوانی مسئولان در احیای این بافتها است.
راهکارها: وحدت رویه در احیای بافتهای فرسوده تشکیل کارگروه مشترک ماهانه بین کانون سراسری انبوهسازان و شرکت مادر تخصصی بازنگری ریلگذاری احیای بافت فرسوده توسط مجلس تغییر نگاه درآمدی دستگاههای خدماترسان همکاری دولت و بخش خصوصی
وضعیت فعلی: ۱۵ سال از برنامه چهارم توسعه میگذرد، اما احیای بافتهای فرسوده سرعت مناسبی ندارد. یک چهارم مردم ایران در بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری زندگی میکنند. در ۱۰ سال گذشته، ۱۵ درصد به بافتهای فرسوده کشور اضافه شده است.
چالشها: نگاه درآمدی شهرداریها، شرکتهای توزیع برق، آب و فاضلاب، بیمه، مالیات و سازمانهای نظام مهندسی افزایش ۱۵ درصدی بافتهای فرسوده در ۱۰ سال گذشته
راه حل نهایی: تغییر قوانین و رویکردها، همکاری دولت و بخش خصوصی، و رفع نگاه درآمدی دستگاههای خدماترسان، برای احیای بافتهای فرسوده ضروری است.
دیدگاه تان را بنویسید