وندالیسم در شب چهارشنبه سوری: از خانه فروغ تا قلعه فلک الافلاک
تخریب آثار تاریخی، زخمی بر هویت ملی
شب چهارشنبه سوری امسال، شاهد موجی از تخریب و وندالیسم در اماکن تاریخی کشور بودیم. از کتیبه گنجنامه همدان تا خانه پدری فروغ فرخزاد، مقبره الشعرا تبریز، آرامگاه استاد شهریار، قلعه فلک الافلاک خرم آباد و پل خواجو اصفهان، همگی در این شب هدف نارنجکهای دستساز و اقدامات تخریبانه قرار گرفتند.
چه کسانی مسببان این فاجعه هستند؟
۵۳۹ نفر مصدوم و ۱۲ کشته تاکنون! | تعداد بیشماری قطع عضو در چهارشنبه سوری گزارش شده است
وندالیسم، به عنوان تخریب عمدی و بدون دلیل اموال عمومی و آثار فرهنگی، ریشه در فقدان آموزش و فرهنگسازی دارد. وندالیسم نه تنها یک ناهنجاری اجتماعی، بلکه انحرافی در جامعه محسوب میشود که میتواند به عنوان واکنشی خصمانه به فشارها، تحمیلات و ناملایمات اجتماعی تلقی شود.
نامگذاری وندالیسم برگرفته از رفتار قوم وندال در دوران باستان است. این قوم در قرون اول تا پنجم میلادی به غارت و ویرانی بسیاری از بناهای تاریخی و فرهنگی روم باستان پرداختند، بدون توجه به قدمت و ارزش این آثار.
جای خالی همکاری دو وزارتخانه
در این میان، فقدان همکاری بین وزارتخانههای آموزش و پرورش و میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به شدت احساس میشود. فرهنگ، عنصری است که با آموزش حفظ و به نسلهای بعدی منتقل میشود.
علاوه بر اقدامات فرهنگی، نیاز به اقدامات پیشگیرانه توسط دستگاههای مربوطه نیز وجود دارد تا از بروز چنین فجایعی در آینده جلوگیری شود.
آثار تاریخی، هویت ملی ما هستند و حفظ و حراست از آنها وظیفهای همگانی است.
دیدگاه تان را بنویسید