یک کارشناس اقتصادی گفت: دولت این اجازه را دارد که سیاستهای حمایتی خود را، نظیر پرداخت یارانه، از کسانی که توانایی مالی این را دارند که ۲۰۰۰ دلار به وسیله کارت ملی ارز خریداری کنند، سلب کند.
معیشتی همان طرح حمایتی از یارانه بنزین است که از آبان ۹۸ با افزایش قیمت بنزین به حساب برخی از سرپرست خانوار واریز می شود.یارانه معیشتی را حدود شصت میلیون نفر دریافت می کنند. یارانه معیشتی دهم هر ماه به حساب سرپرستان خانوار واریز می شود .میزان یارانه معیشتی به ازای هر نفر 55 هزار تومان است البته قرار بود از سال جدید مبلغ یارانه افزایش پیدا کند اما این امر اتفاق نیفتاده است. در ادامه به آخرین خبر از پرداخت یارانه معیشتی می پردازیم.
میثم مهرپور، ضمن اشاره به مسئله فاصله قیمت ارز توافقی و قیمت ارز بازار آزاد (غیررسمی) و پرداخت ۲۰۰۰ دلار به هر کد ملی در سال، اظهار داشت: مسأله پرداخت ارز به نرخ بازار توافقی برای هر کد ملی از اساس کار اشتباه است و متاسفانه از گذشته وجود داشته و تا امروز نیز ادامه دارد.
این کارشناس اقتصادی در تشریح ریشه زمانی این کار گفت: اصل این کار در دولت هاشمی رفسنجانی وجود داشت و در آن زمان به جای ۲۰۰۰ دلار به ۵۰۰۰ دلار رسیده بود اما هیچ دلیل علمی و منطقی برای این کار وجود نداشت.
او افزود: در آن زمان توجیه این کار این بود که دولت یا نرخ ارز در بازار آزاد را به رسمیت میشناسد یا نمیشناسد، حال وقتی نرخ ارز آزاد از سوی دولت رسمیت ندارد، پس دولت باید ارز را به یک نرخی به متقاضیان واگذار کند.
مهرپور با اشاره به اینکه ماهیت کالایی ارز باید تعریف شود، گفت: لزوما هر شهروندی مصرفکننده و متقاضی ارز نیست و در این روند پرداخت ارز به هر کد ملی زمینه این را به وجود میآورد تا افرادی متولد شوند که سپر انسانی اخلالگران بازار ارز هستند.
این کارشناس تاکید کرد: حجم افرادی که در صرافیها برای خرید ارز به نرخ توافقی صف میبندند به قدری زیاد شده است که میتوان ادعا کرد تعداد بسیاری از این افراد به هیچ عنوان متقاضی واقعی خرید ارز نیستند.
وی ادامه داد: مدل پرداخت ارز به نرخ توافقی برای هر کد ملی در نهایت سبب میشود تا اسکناس به دست متقاضی واقعی نرسد و طبیعتا زمینه اخلال در بازار مهیا شود و میلیاردها دلار از منابع ارزی کشور در این سالها به این شیوه هدر رفته است.
مهرپور در تشریح مخاطرات موجود برای افرادی که برای خرید ارز به نرخ توافقی به دلالها اعتماد میکنند، اما خود متقاضی واقعی نرخ ارز نیستند، بیان کرد: ممکن است بسیاری از افرادی که کد ملی خود را در اختیار اخلاگران بازار ارز قرار میدهند، برای سود اندک این کار را انجام داده و ممکن است، اساسا تمکن مالی خرید ۲۰۰۰ دلار به مبلغ بیش از ۶۰ میلیون تومان را نداشته باشند.
وی تاکید کرد: سیستم سیاستگذار نمیتواند تشخیص دهد که خریدار ارز با کد ملی مشخص، تمکن مالی خرید را داشته یا نه اما با توجه به اینکه این فرد این ارز را با قیمت بیش از ۶۰ میلیون تومان خریداری کرده و برای مصارفی تعریف شده نظیر مسافرت خارجی استفاده میکند، طبیعتا تمکن مالی لازم را داشته و دولت این اجازه را دارد سیاستهای حمایتی نظیر پرداخت یارانه را از وی سلب کند و به دست متقاضیان نیازمند برساند.
این کارشناس اقتصادی گفت: این حرف یعنی کسی که با کد ملی اقدام به خرید ارز کرده است، دیگر نیازمند سیاستهای حمایتی دولت نیست.
مهرپور بیان کرد: از طرفی افرادی که برای خرید این ارز از سوی دلالها معرفی میشوند، به اجبار کد ملی، کارت بانکی، شماره حساب و بعضا رمز کارت بانکی خود را در اختیار دلالان ارزی قرار میدهند که ممکن است در روزهای بعد سوء استفادههای گستردهای از این اطلاعات افراد از سوی دلالان ارزی انجام شود.
یارانه معیشتی
ایرانیهایی که توانایی مالی دارند، مشمول این کمک هزینه نمیشوند. اما اگر کسی به حذف خود از این گروه معترض است، با ثبتنام در سامانه استعلام یارانه معیشتی میتواند وضعیت درخواست خود را پیگیری کند.
وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی برای متقاضیان دریافت یارانه معیشتی و بهمنظور پیگیری پرداخت این کمکهزینه توسط افراد جامانده، سامانه حمایت معیشتی را راهاندازی کرده است. در سالهای اخیر در روند واریز یارانهها تغییری اساسی ایجاد شد. به این صورت که بسیاری از خانوادهها که تا سقف مشخصی توانایی مالی داشتند، از فهرست دریافتکنندگان حذف شدند و در مقابل، دهکهای پایین در فهرست کمکهزینه یارانه معیشتی قرار گرفتند. بسیاری از افراد در نتیجه این تغییرات، باوجود داشتن شرایط دریافت یارانه، به اشتباه از فهرست خط خوردهاند. این افراد هم میتوانند بعد از ثبتنام در سامانه استعلام یارانه معیشتی، اعتراض خود را نسبت این حذف پیگیری کنند.
بنابراین افرادی که در تغییرات پیشآمده احساس میکنند که به اشتباه در فهرست دهک کمدرآمد قرار نگرفتهاند، باید با ورود به این سامانه اعتراض خود را ثبت کنند تا در صورت اصلاح بتوانند یارانه بگیرند.
سامانه استعلام یارانه معیشتی پیش از هرچیز به قصد پیگیری جاماندگان ایجاد شده است تا همگی این افراد بتوانند در این سایت ثبتنام و وضعیت پرداخت این کمکهزینه دولتی را پیگیری کنند. بنابراین بیشتر افرادی که در سال ۹۸ در گروه یارانهبگیرها به هردلیلی قرار نگرفتهاند، با کمک این سامانه میتوانند مجدد درخواست دهند. حتی افرادی که مشول یارانه اصلی نیستند هم میتوانند بهمنظور دریافت یارانه معیشتی به سراغ این سایت بروند. برای ثبتنام در سامانه به اطلاعاتی همچون شماره همراه، کد ملی سرپرست خانوار، کد ملی افراد خانواده، شماره حساب مختص واریز یارانه و… نیاز دارید. یادتان باشد که اگر خودتان سرپرست هستید و تنها زندگی میکنید، باید در فرم ثبتنام گزینه خانواده تکنفره را فعال کنید.
در زمان ثبتنام باید حساب مختص واریز یارانه اصلی را در قسمت مربوطه وارد کنید. حتی اگر در سالهای گذشته یارانه شما قطع شده است و دیگر پولی از طریق این حساب دریافت نمیکنید هم برای تکمیل فرم ثبت درخواست یارانه معیشتی، به این شماره حساب قدیمی نیاز دارید.
استعلام یارانه با کد ملی چگونه انجام میشود؟
باتوجه به اینکه بسیاری از افراد مشول یارانه نشدهاند یا نظم پرداختی آنها دچار مشکل شده است، سامانهای تلفنی برای استعلام وضعیت پرداخت یارانه راهاندازی شده است. متقاضیان برای پیگیری باید با شماره گویای ۰۹۲۰۰۰۰۶۳۶۹ تماس بگیرند و بعد شماره تماس و کد ملی سرپرست خانوار را وارد کنند. همچنین شماره تماس ۰۲۱۶۳۶۹ یکی از راههای ارتباطی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است که از طریق اپراتور افراد را راهنمایی میکند.
سوالات متداول
۱ـ یارانه معیشتی چیست؟
دولت در کنار یارانه اصلی، به حساب بعضی از افراد کمدرآمد جامعه مبلغی بهعنوان یارانه حمایتی معیشتی واریز میکند.
۲ـ چگونه باید در سامانه استعلام یارانه معیشتی ثبتنام کرد؟
با داشتن اطلاعاتی همچون شماره همراه، کد ملی سرپرست خانوار، کد ملی افراد خانواده، شماره حساب مختص واریز یارانه و… وارد سایت سامانه حمایت معیشتی شوید و فرم ثبتنام را تکمیل کنید.
۳ـ استعلام یارانه معیشتی با کد ملی چگونه است؟
برای استعلام باید با شماره گویای ۰۹۲۰۰۰۰۶۳۶۹ تماس بگیرید و سپس شماره تماس و کد ملی سرپرست خانوار را وارد کنید
این کارشناس غلط کرد خیلی ها از ناچاری کارت ملی را اجاره می هند برای گرفتن ارز مثلاً ارزان . من کسی را میشناسم که فرق دلار را با افغانی نمیشناسد