۴۶ فرمانده بازنشسته آمریکایی در نامه ای به جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا بدون اشاره ای به بدعهدی کشورشان و شکست سیاست فشار حداکثری، مخالفت خود را با مذاکرات وین برای بازگشت احتمالی به برجام ابراز کردند.
در این نامه که با هماهنگی موسسه یهودی برای امنیت ملی آمریکا نوشته شده، آمده است: در اوکراین، شاهد وحشت حمله بی رحمانه یک کشور به همسایه خود هستیم که با تهدید سلاح های هسته ای سایر جهان را مجبور به نظاره از حاشیه کرده است.
آنها مدعی شدند: توافق جدید با ایران که مذاکرات در مورد آن در جریان است و روسیه نقشی محوری در ایجاد آن ایفا کرده است، به دولت حامی تروریسم در جهان این امکان را می دهد که سایه هسته ای خود را بر خاورمیانه بیفکند.
مقامات بازنشسته نظامی از تصمیم دولت بایدن برای ورود مجدد به توافق هستهای با تهران ابراز نگرانی و ادعا کردند این اقدام میتواند موقعیت آمریکا را برای پاسخگو ساختن ایران تضعیف کند.
چارلز والد ژنرال بازنشسته نیروی هوایی آمریکا که قبلا به عنوان معاون مرکز فرماندهی آمریکا در اروپا نیز خدمت کرده، گفته است که از یافتن راه حلی دیپلماتیک برای مساله هسته ای در خاورمیانه حمایت می کند اما استدلال کرد که هیچ توافقی بهتر از یک توافق بد نیست.
وی در گفتگو با فاکس نیوز با تکرار ادعاها علیه برنامه صلح آمیز هسته ای ایران ادعا کرد: توافق ایده خوبی است. ما با دیپلماسی و توافقی منصفانه موافقیم که به ایران اجازه نمیدهد سلاح هستهای و سیستمهای حمل آنها را داشته باشد که پویایی در خاورمیانه بهویژه برای اسرائیل را تغییر دهد.
جونی ارنست، سناتور جمهوریخواه آمریکایی نیز با استناد به نامه این فرماندهان بازنشسته در حساب کاربری خود در توئیتر نوشت: در زمانی که روسیه به تهاجم غیر قانونی خود به اوکراین ادامه می دهد و دشمنان ما جسورتر شده اند، انجام مذاکره برای یک توافق هسته ای جدید ایران، کار اشتباهی است. ۴۶ فرمانده بازنشسته در این مورد توافق دارند.
گفتنی است"کلاودیا تنی" عضو جمهوریخواه کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا نیز در مقاله ای در نشریه نیوزویک نوشته است: بزرگ ترین راز دولت جو بایدن این است که هیچ تصمیمی برای شرکت دادن کنگره در جریان مذاکرات ندارد. حضور کنگره در این مذاکرات تنها یک حسن نیت حرفه ای نیست بلکه قانون آن را الزامی کرده است. تحت قانون بررسی توافقنامه هسته ای ایران، رییس جمهور آمریکا ملزم به ارائه هر توافق هسته ای با ایران به کنگره است.
این نماینده تندروی آمریکا دولت بایدن را تهدید کرد: اگر دولت کنونی آمریکا بخواهد این قانون را نقض کند و یک توافق که با نقش روسیه امضا شده است را برای بازبینی به کنگره ارائه ندهد، این توافق بی اعتبار و باطل است.
این قانونگذار جمهوریخواه آمریکایی در ادامه تهدیدهای خود افزود: ایران می داند توافقی که از حمایت گسترده هر دو حزب در آمریکا برخوردار نباشد دوام نخواهد داشت.
این مخالفت ها و ادعاها در حالی است که "یائل لمپرت" دستیار موقت وزیر خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک در نشستی در جامعه یهودیان آمریکا گفته است: درک می کنم تعدادی ممکن است در خصوص بازگشت به توافق نگرانی های جدی داشته باشند، به این نگرانی ها احترام می گذارم. با انتقادها آشنا هستم اما منتقدان ما جایگزینی برای برجام ندارند.
در حالیکه مذاکرات وین به منظور تصمیم گیری سیاسی آمریکا دچار وقفه شده است، برخی قانونگذاران جمهوریخواه و تندروی آمریکا در هراس از بازگشت احتمالی کشورشان به برجام و لغو تحریم ها علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در تقلا برای ارائه طرح های ضد ایرانی هستند.
اظهارات و طرح های ضد ایرانی در حالی است که اکثر سیاستمداران و مقامات جهان از جمله سیاستمداران آمریکایی معتقدند تئوری دونالد ترامپ رییس جمهوری سابق آمریکا در مورد خروج از برجام و انجام توافق قوی تر با ایران از طریق تحریم های سخت و سیاست فشار حداکثری اشتباه بود و شکست خورده است.
ترامپ در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ به طور یکجانبه از توافق هستهای ایران که مورد تایید قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد بود، خارج شد.
به دنبال شکست ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ ریاست جمهوری آمریکا، جو بایدن نامزد دموکرات ها توانست با کسب بیشترین آرای الکترال ریاست جدید کاخ سفید را بر عهده بگیرد و ضمن اعتراف به اینکه سیاست فشار حداکثری ترامپ شکست خورده گفت قصد دارد واشنگتن را به برجام بازگرداند اما به رغم ادعاهای خود در مورد بازگشت به برجام در صورت پیروزی در انتخابات، تاکنون هیچ اقدام موثری در این مورد انجام نداده است.
دور هشتم مذاکرات رفع تحریمها که از ششم دیماه سال گذشته آغاز شد، ۲۰ اسفند ۱۴۰۰ به پیشنهاد مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا وارد یک دوره تنفس شد و مذاکره کنندگان برای مشورتهای سیاسی به پایتختهای خود بازگشتند. قریب به اتفاق کشورهای مشارکت کننده در گفت وگوها، خواهان جمعبندی سریعتر مذاکرات هستند اما دستیابی به توافق نهایی در انتظار تصمیمات سیاسی ایالات متحده آمریکا در خصوص چند موضوع باقیمانده مهم و کلیدی است.
جمهوری اسلامی ایران میگوید که اگر طرف آمریکایی واقعبینانه عمل کند، امکان دست یابی به توافق در وین وجود دارد. توافق مد نظر ایران سندی است که تحریم ها به صورت حداکثری رفع شود و منطقه هم از اجرای آن بهرهمند شود.
دیدگاه تان را بنویسید