قیمت مسکن در چند سال اخیر روند روبه افزایشی داشته است.افزایش قیمت مسکن باعث شد بسیاری از مردم برای سکونت به حاشیه های شهر بروند.افزایش قیمت مسکن دلیل مشکلات بسیاری برای مستاجران شد.همچنین با افزایش چشمگیر قیمت مسکن خریدن خانه تبدیل به رویایی دست نیافتنی برای بسیاری شده است. در ادامه جزییاتی درباره روند قیمت مسکن را میخوانیم.
متقاضیان مسکن ملی نباید با هیچ بهانهای معطل شوند
ایسنا/خراسان جنوبی معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی گفت: معطل کردن متقاضیان مسکن در قالب جهش ملی مسکن به بازسازی بافتهای فرسوده به دلیل عدم تمایل مالکان منازل بافت فرسوده کار غیر کارشناسی است.
علیرضا عباس زاده، شنبه شب ۷ اسفند در شورای مسکن استان اظهار کرد: برای تأمین زمین برای جهش ملی مسکن ابتدا از زمینهای مازاد دولتی استفاده شد و بعد از آن به سوی الحاق میرویم و در صورت نیاز با مالکان خصوصی برای انجام این کار توافق میکنیم.
به گزارش ایسنا، وی افزود: در بیرجند ۵۰ هکتار بافت فرسوده داریم که نمیتوانیم آنها را وارد چرخه جهش ملی مسکن کنیم و معطل گذاشتن متقاضیان ایجاد مسکن در استان برای بازسازی بافتهای فرسوده کار کارشناسی شدهای نمیباشد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان جنوبی با بیان اینکه با توجه به این که ۴۰ هزار نفر ثبت نام شده برای ایجاد مسکن در استان داریم موظف هستیم به همه آنها مسکن بدهیم، تصریح کرد: به دلیل این که برای زمینهای وقفی باید ۴۰ میلیون تومان حق پذیره برای هر قطعه پرداخت شود در آیسک و ارسک نمیتوانیم از این زمینها برای ایجاد مسکن استفاده کنیم.
عباس زاده ادامه داد: از آن جایی که یکی از مهمترین کارهای دولت ایران قوی موضوع تأمین مسکن است دولت اهتمام ویژهای در این خصوص دارد و استفاده از ظرفیتهای معادن استان یکی از راهکارهای سرمایه گذاری برای ارتقا شاخصهای کلان استان است.
وی بیان کرد: از مهمترین دغدغههای ما در ساخت مسکن در استان، امکان انتقال راحتر و کم هزینه زیرساختها است، در این خصوص تمام تلاش ما این است که بهترین مکان را انتخاب کنیم تا خدماترسانی به مردم زیاد هزینهبر نباشد و تکلیف قانونی داریم که در سایتهای ساخت مسکن، دستگاههای خدماترسان نسبت به انتقال زیرساختهای مختلف اقدام کنند.
خبر جدید برای مستاجران/ دولت، خانه اجارهای میسازد/ چه زمان میتوان خانه دولتی اجاره کرد؟
در کنار ساخت چهار میلیون واحد مسکونی، دولت وعده داده که ۳۰۰ هزار واحد مسکونی بسازد که آنها را به مستاجران اجاره بدهد. یعنی با این طرح، مردم مستاجر دولت میشوند.
ساخت مسکن اجارهای خبری است که محمود محمودزاده، معاون مسکن وزیر راه و شهرسازی به تازگی اعلام کرده است. او گفته مصوبات مورد نیاز برای اجارهداری حرفهای مسکن صادر و زیرساخت لازم برای ساخت ۳۰۰ هزار مسکن اجارهای فراهم شده است. دولت میخواهد با این کار، بازار اجاره بهای مسکن را کنترل کند و مانع رشد بیشتر قیمت اجاره مسکن شود.
شرایط مسکن اجارهای دولتی
اما شیوه این کار چگونه است؟ قرار است دولت ۳۰۰ هزار واحد مسکونی در زمینهای ۹۹ ساله بسازد و این خانهها برای همیشه به مستاجران اجاره داده شود. اما در این طرح، فقط دولت مالک خانههای اجارهای نیست. بخش خصوصی و شهرداریها هم میتوانند از دولت زمین ۹۹ ساله بگیرند و واحدهای مسکونی را که میسازند به مردم اجاره بدهند. اما یک نکته مهم وجود دارد، نرخ اجاره این واحدها را دولت اعلام میکند.
آنگونه که معاون وزیر خبر داده طرح ساخت مسکن اجارهای تصویب شده و هنوز جزئیات دیگری از واجدین شرایط مسکن اجارهای، ثبتنام و یا قیمت اولیه خانههای اجارهای منتشر نشده است.
اما اگر بنا باشد که شیوه اجاره مسکن دولتی در ایران مانند دیگر کشورهای دنا باشد، احتمالا مبلغ اجاره آن بسیار اندک است و در حد نگهداری و تعمیرات ساختمان است. احتمالا آن بخش از خانههای اجارهای که توسط بخش خصوصی ساخته میشود اجاره بیشتری دارد و به طبقه متوسط اجاره داده میشود.
چند نکته درباره اجاره مسکن دولتی در ایران وجود دارد. اول اینکه دولت در حالی وعده ساخت ۳۰۰ هزار واحد مسکن اجارهای را داده که برای تامین زمینهای طرح نهضت ملی مسکن هم به مشکل خورده است. حالا مشخص نیست که زمینهای مسکن اجارهای را چگونه قرار است تامین کند.
دومین نکته این است که هدف دولت از ساخت مسکن اجارهای، کنترل بازار اجاره مسکن است. اما بسیاری از کارشناسان معتقدند که حداقل یک تا دو سال زمان میبرد که دولت بتواند اولین سری خانههای اجارهای را آماده کند. یعنی اولین زمانی که مردم میتوانند از دولت خانه اجاره کنند سال ۱۴۰۲ است. اما در این مدت برنامه دولت برای بازار اجاره چیست؟
سومین مساله هم این است که دولت بخش خصوصی را هم به این حوزه تشویق کرده است. اما اگر قرار باشد اجاره واحدها توسط دولت تعیین شود، بخش خصوصی چرا باید وارد این بازار شود؟ یعنی سرمایه خود را در بخشی هزینه کند که دولت قرار است شرایط آن را تعیین کند.
نکته دیگر اینکه خانههای اجارهای دولت قرار است در زمینهای دولتی ساخته شود و قطعا این زمینها در حاشیه شهر است. یعنی جایی که به محل سکونت فعلی بسیاری از مستاجران دور است و یا زیرساختهای لازم برای سکونت این گروه فراهم نیست.
این همه نشان میدهد که احتمالا وعده دولت سیزدهم برای اجاره خانه دولتی به مردم، مانند وعده دولت دوازدهم روی کاغذ میماند.
قیمت تمام شده مسکنملی چقدر است؟
در تدوین برنامه اجرایی ساخت چهار میلیون واحد مسکن، نزدیک کردن توان خانوار به قیمت تمام شده راهبرد اصلی دولت است.
محمودزاده گفت: برای نخستین بار در طرحهای حمایتی کشور میزان تسهیلات و کامزد تسهیلات متفاوت و بر اساس دهک درامدی است. در این طرح تنوعی در سود تسهیلات و مبلغ که ناشی از کمک دولت به خانوار است در نظر گرفته شده است. مطالعات ما در راستای کمک به دهکهای پایین و حمایت دولت است که بیشترین کمک به دهک اول تا سوم است.
وی ادامه داد: در مدت کمتر از پنج ماهی که قانون جهش تولید مسکن به وزارت راه ابلاغ شده، ۹۸۰ هزار واحد زمین با کاربری مسکونی برای طرح تامین شده که کلنگ زنی ۳۲۰ هزار واحد آن انجام شده و ۱.۴ دهم میلیون اراضی زمین تعیین و در دست بررسی است. بر این اساس در کمتر از پنج ماه نزدیک به یک میلیون واحد زمین تامین شده است.
معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی افزود: تاکنون بیش از سه میلیون و ۳۵۰ متقاضی در طرح ثبت نام کردند. در همه شهرها ثبت نام در حال انجام است، همچنین ۴۰۰ هزار متقاضی مجرد در این طرح ثبت نام کردند.
این مقام مسوول گفت: بیش از ۹۰ درصد پالایش ها انجام شده و به استانها ارسال شده است تا شرط سکونت بررسی شود. این مهم در زمان کوتاهی انجام خواهد شد و در ابتدای سال آینده نهضت بزرگ ساخت و ساز شروع خواهد شد.
پیش بینی جذاب از قیمت بازار مسکن در سال ۱۴۰۱
یه کارشناس بازار مسکن پیش بینی کرد در صورت حصول توافق هسته ای در اردیبهشت و خرداد، به میزان کاهش نرخ ارز شاهد افت قیمت مسکن خواهیم بود.
یک کارشناس بازار مسکن گفت: پیشبینی من این است که در صورت حصول توافق هستهای در اردیبهشت و خرداد با افت قیمت مسکن به میزان کاهش نرخ ارز مواجه شویم که فرصت مناسبی برای خریداران مصرفی است؛ چون ریزش بازار مسکن، طولانی مدت نخواهد بود.
حسن محتشم اظهار کرد: نوسانات بازار مسکن همواره به شکل سینوسی بوده است؛ به این صورت که در یک دوره سه تا چهار ساله رکود دارد و در این دوره به طور خزنده با افزایش قیمت کمتر از نرخ تورم مواجه میشود. اما بعد از آن جهش میکند و عقبماندگی خود را به اضافه یک مبلغ بیشتر جبران میکند. این اتفاق در طول پنج دهه گذشته مکررا تکرار شده است.
وی افزود: آخرین دوره رشد سنگین قیمت مسکن از پایان سال ۱۳۹۶ شروع و تا سال ۱۳۹۹ ادامه پیدا کرد که شاهد رشد حدود ۶۵۰ درصدی قیمت خانه بودیم. در سال ۱۴۰۰ دوره رکود یا ایستایی قیمت شروع شده و از حدود ۱۰ درصد در سال گذشته به ۱ تا ۲ درصد رسید. الان که ۱۱ ماه از سال میگذرد، میبینیم افزایش نرخ مسکن بسیار کمتر از نرخ تورم و سایر کالاها بوده است.
این کارشناس بازار مسکن با اشاره تاثیر قیمت ارز بر وضعیت پایه پولی کشور گفت: در حال حاضر که قیمت دلار به حدود ۲۵ هزار تومان رسیده قیمت طلا نیز پایین آمده است؛ چرا که این دو بازار همبستگی دائم با یکدیگر دارند. اما مسکن اینطور نیست و قیمت آن نه تنها کاهش نیافته، بلکه هر ماه حدود ۱ تا ۲ درصد بالا رفته است. بازار مسکن صبر میکند قیمت ارز به یک شرایط ثابت نسبی برسد، بعد خودش را با آن وفق میدهد.
محتشم تاکید کرد: با توجه به اینکه مذاکرات در حال انجام است و نوسانات قیمت طلا به ارز وابستگی دارد، این دو بازار با اخبار مثبت از مذاکرات همراه شدهاند. بورس هم تا حدودی از این وضعیت تبعیت میکند. تنها بخشی که تغییر چندانی نداشته مسکن است. اتفاقی که شاید رخ دهد، هجوم سرمایهگذاری به بازار مسکن است و اگر اینطور نشود، تقاضای مصرفی آنقدر قدرت خرید ندارد که بتواند قیمت مسکن را تحتالشعاع قرار دهد.
عضو هیات مدیره انجمن انبوهسازان استان تهران ادامه داد: بخش مسکن، اسفندماه را نیز همانند ماههای اخیر طی میکند. فروردین هم چون نیمه تعطیل است، اتفاق قابل توجهی تا اردیبهشت و خرداد رخ نمیدهد. نتیجه مذاکرات در آن زمان خیلی تعیین کننده است. اگر مثبت باشد قیمت مسکن به میزان افت نرخ ارز، کاهش مییابد. این در واقع میتواند یک فرصت مناسب برای خریداران مصرفی باشد؛ چرا که ریزش قیمت مسکن طولانی مدت نیست و مقطعی و هیجانی خواهد بود.
طرح نهضت ملی مسکن پیشرفت چندانی نداشته است
محتشم درباره عملکرد دولت در طرح نهضت ملی مسکن با هدف ساخت سالیانه یک میلیون واحد مسکونی یادآور شد: حدود هفت ماه از آغاز به کار دولت میگذرد ولی برنامهریزی و شفافیت چندانی در پروژه جهش تولید و تامین مسکن دیده نمیشود. طرح با آن شدت و حدتی که اوایل مطرح میشد، پیش نرفته و قطعا در سال اول به هدفگذاری خود نمیرسد.
دولت باید نقش سیاست گذاری خود را در این طرح پیاده کند و از تصدیگری اجتناب کند. اگر پروژهها را بین بخش خصوصی توزیع کند میتوانیم انتظار داشته باشیم درصد قابل توجهی از برنامه محقق شود.
این کارشناس بازار مسکن خاطرنشان کرد: با گذشت حدود هفت ماه نحوه صدور پروانه، نرخ عوارض و دستمزد سازمان نظام مهندسی هنوز روشن نیست. در مسکن مهر مشخص بود باید متری ۱۰ هزار تومان برای صدور پروانه و متری ۳۰۰۰ تومان هم بابت نظارت سازمان نظام مهندسی پرداخت شود. اما در پروژه نهضت ملی هنوز این موارد اعلام نشده است. اگر اعلام شود تا حدودی تکلیف بخش خصوصی مشخص خواهد شد و بهتر میتواند برای ورود به آن تصمیم بگیرد.
متوسط قیمت خانه در تهران ۳۲.۹ میلیون تومان
بنابراین گزارش، طبق اعلام بانک مرکزی، در دی ماه ۱۴۰۰، متوسط قیمت یک متر مربع مسکن در شهر تهران، ۳۲ میلیون و ۹۴۰ هزار تومان بوده که نسبت به ماه قبل و مدت مشابه سال قبل به ترتیب ۱.۱ و ۲۰.۳ درصد افزایش یافته است. تعداد معاملات انجام شده در این ماه ۹۸۱۶ فقره بود که نسبت به ماه قبل و در مقایسه با ماه مشابه در سال قبل به ترتیب ۰.۵ و ۱۷۹ درصد افزایش را نشان میدهد.
معاون مسکن و ساختمان وزارت راه وشهرسازی از اتمام مهلت ثبت نام در سامانه«ثمن» برای مشارکت در طرح نهضتمسکن ملی تا روز ۲۹ اسفند ماه خبر داد
دیدگاه تان را بنویسید